Asielhonden een plekje geven

Asielhonden een plekje geven

Asielhonden een plekje gevenEen asiel voor dieren is onderdak voor dieren, een toevluchtsoord, een inrichting voor zwervende dieren, of voor dieren die om wat voor reden dan ook zijn afgedankt door hun baasjes. In een asiel krijgen de opgevangen dieren letterlijk een dak boven hun hoofd. Maar er is veel meer. Ze krijgen water en voedsel. Ze ontvangen aandacht en liefde van de verzorgers.

Waarom komt een hond (of kat) in een asiel terecht?

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom een hond of een kat in een asiel terecht komt. Het kan een hond betreffen die, nadat hij bijvoorbeeld enorm is geschrokken van vuurwerk, weggelopen is en is opgevangen door iemand die hem daarna naar het asiel heeft gebracht. De eigenaar kan zijn of haar hond daar ophalen, gebeurt dit niet binnen een bepaalde tijd dan wordt de hond tegen een geringe betaling verkocht aan een “nieuw” baasje.

Als de hond een chip heeft kan de eigenaar worden opgespoord. Een andere mogelijkheid is dat de hond niet in een gezin kan blijven omdat de kinderen astmatisch zijn en allergisch voor de huidschilfers. Ook dan kan de eigenaar van de hond beslissen de hond naar een asiel te brengen, waar een nieuwe baas wordt gezocht. Wanneer het baasje van een hond overlijdt en de familie heeft geen interesse in de hond, wil er niet voor zorgen, ook dan komt een hond vaak in een asiel terecht. Het is zaak om voor deze honden een nieuwe baas te vinden.

De meeste honden woonden immers voorheen in een gezin en deden mee aan het gezinsleven. Het leven in een hok met ren is een prima tijdelijke oplossing, maar het is toch prettiger om de hond te kunnen herplaatsen, waar hij alle aandacht krijgt. Hiermee wordt niet gezegd dat de dieren in een asiel geen aandacht krijgen, zeker krijgen ze die en ze hebben ook contact met andere honden als het gedrag dat toelaat. Nog een mogelijkheid voor plaatsing van een hond in een asiel is wanneer de eigenaar niet goed voor het dier zorgt. Soms komt er een melding door buren, of anderen bij de dierenbescherming, de dierentelefoon 144 of bij de politie, dat een hond wordt verwaarloosd.

Er wordt in dat geval actie ondernomen. Wanneer blijkt dat de melding terecht is, wordt het dier meegenomen en in het asiel ondergebracht. In  sommige gevallen krijgt de eigenaar eerst een waarschuwing. Als bij een volgende controle of melding blijkt dat de hond niet goed wordt verzorgd, wordt deze alsnog meegenomen en in het asiel geplaatst.  

Asiel en/of pension

Sommige asiels doen naast de opvang van zwerfdieren enz. ook dienst als pension voor huisdieren wanneer de baasjes op vakantie gaan. Voor deze dieren is het asiel een vakantieadres. Zij worden uiteraard niet meegegeven aan een nieuw baasje. Als jij je huisdier daar onderbrengt tijdens de vakantie moet hij de nodige entingen hebben gekregen en daarvan moet jij een bewijs kunnen overleggen. Logisch, want er zitten (zeker in de vakantietijd) veel dieren bij elkaar en ze komen ook met elkaar in contact.

Hond uit een asiel halen?

Je kunt om diverse redenen een hond uit een asiel halen. De belangrijkste reden is dat je het dier een warm thuis wilt geven, de slechtste reden is dat je een asielhond neemt voor de kinderen of omdat hij zo goedkoop is.
Het is belangrijk dat jij zelf achter de beslissing staat van een hond in huis. Het is namelijk naast het feit dat een hond een gezellig maatje kan worden ook een feit dat een hond geld kost, voer, entingen, dierenartskosten, hondenbelasting enz. Ook dien je over voldoende tijd te beschikken om een hond in huis te nemen. Dit klinkt eigenlijk best negatief, maar het is wel het overwegen waard. Is de hond eenmaal bij je dan is het een ramp als hij moet veranderen van baasje. Dus bezint eer gij begint! Is de keuze gevallen op een hond in huis, kijk dan eens in een asiel. Daar zitten veel honden die een nieuwe baas verdienen (eigenlijk allemaal).

Voordelen en nadelen van een hond uit een asiel halen

Er zijn voordelen en nadelen bij de aanschaf van een hond uit een asiel. Te beginnen met de nadelen. Je kent bijna nooit het verleden van de hond. De hond is al gevormd en heeft zo zijn eigenaardigheden en gewoontes. Sommige asielhonden moet je heropvoeden, dat kost tijd en veel geduld. De voordelen van een asielhond. Een asielhond is meestal al wat ouder, dus zindelijk. Hij weet meestal al hoe hij zich binnenshuis dient te gedragen (dit geldt uiteraard niet voor alle asielhonden).



Zeker als je zelf al wat ouder bent is een wat oudere hond een gezellige kameraad. Hij is vaak al wat rustiger. Loopt wellicht goed mee tijdens het wandelen, hij bijt niet meer alles kapot (zoals een pup dat kan doen) en kan wat langer alleen zijn. Toch kun je ook hier je vraagtekens bijzetten en je zult het moeten ervaren. Het is namelijk goed mogelijk dat je een asielhond treft die verlatingsangst heeft. Kortom: niets is zeker. De tijd zal het leren. Wanneer je voldoende tijd kunt besteden aan de asielhond kun jij er een prachtige hond van “kneden”, maar er kunnen vervelende gewoontes ingebakken zitten die je er (bijna) niet uit krijgt.

Asielhond bij andere huisdieren en kinderen, goed idee of niet?

Deze vraag is heel moeilijk om te beantwoorden. En te belangrijk om hier een fout antwoord op te geven. Wanneer jij al een hond hebt en een of meer kinderen dan is het erg belangrijk om te weten of de asielhond daar een goede combinatie mee vormt. Ga naar een asiel en vraag de medewerkers het hemd van het lijf over de hond die jij graag in huis wilt nemen.

Vertel hen van je thuissituatie, neem de kinderen mee en kijk hoe de hond erop reageert. De asielhond is vaak blij door de aandacht als hij in het asiel zit. In de thuissituatie kan dat zomaar anders zijn, als hij eenmaal gewend is kan hij zelfs dominantie gaan tonen. Hij kan de rangorde willen bepalen. Daar ligt voor de nieuwe baas een belangrijke taak. Ben continu alert als je de hond pas in huis hebt, hoe deze reageert op je kinderen en je hond. Laat ze voorlopig niet alleen bij elkaar ook al lijkt het erop dat het een heel zachtaardige hond is.

Een hond uit het asiel heeft al heel wat meegemaakt, van de ene plek naar de andere, andere verzorgers enz. Het is dus erg belangrijk dat het plaatsen van de hond bij een nieuwe baas slaagt.

Als je het bovenstaande zo leest, word je misschien ontmoedigd om een asielhond te nemen. Dat is echter niet de bedoeling, want juist deze honden verdienen een nieuwe kans, een warm nest! Maar het is goed om te weten dat er soms problemen komen. Zorg daarom voor een goede begeleiding van de nieuwe huisgenoot en het hele gezin daaromheen. Laat de hond in elk geval door een dierenarts bekijken als je hem in huis neemt. Het is belangrijk dat je een gezonde hond hebt. Een hond met een oorontsteking bijvoorbeeld zal chagrijnig zijn en misschien wel naar je uithalen (bijten) als hij pijn heeft. Haal die hond uit het asiel, hij verdient een gezin. En zeer waarschijnlijk krijg jij er een vriend voor het leven bij. De meeste honden zijn erg dankbaar dat ze goede verzorging en aandacht krijgen.

Hond adopteren uit binnen- en/of buitenland

Word jij ook zo verdrietig van de beelden van die zielige honden in het buitenland? In Nederland zitten er ook honden in een asiel, maar deze hebben een beter leven. Je kunt in eigen land een hond adopteren, of een asiel met geld steunen, maar je kunt ook een asiel of een bepaalde hond in het buitenland financieel steunen. Er is ook de mogelijkheid om een hond uit Spanje bijvoorbeeld naar Nederland te halen, onder voorwaarden. Er zijn mensen druk mee bezig om de dieren in andere landen een beter leven te geven. Je kunt dus financieel steunen of daadwerkelijk zelf een hond in huis nemen. Ga daarbij uiterst voorzichtig te werk.

Informeer, laat je adviseren, voordat je de stap zet. Bekijk de websites op internet over de mogelijkheden en lees ook de problemen waar je voor kunt komen te staan. Ga niet over een nacht ijs, maar ga goed voorbereid te werk als jij een hond uit het buitenland financieel wilt adopteren of naar Nederland wilt halen. Het klinkt wellicht een beetje gek, maar ook honden zijn soms oorlogsslachtoffer en verdienen een beter leven. Zorg er in dat geval ook weer voor dat jij de hond goed kunt opvangen, zij kunnen een trauma opgelopen hebben.          






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 6598x
Toegevoegd: 23-03-2015 07:20
Gewijzigd: 15-08-2015 20:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!