Blaasontsteking symptomen en behandeling

Blaasontsteking symptomen en behandeling

Blaasontsteking symptomen en behandelingWanneer je last hebt van een blaasontsteking kan dat behoorlijk vervelend zijn. In principe is een blaasontsteking of urineweginfectie niet gevaarlijk en verdwijnen de klachten al snel wanneer je voor behandeling kiest.

Vrouwen hebben veel vaker te maken met een blaasontsteking dan mannen. Als een blaasontsteking niet op de juiste manier wordt behandeld bestaat de kans dat een blaasontsteking uitgroeit tot een nierbekkenontsteking.

Symptomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking uit zich op verschillende manieren. De symptomen zijn vrij duidelijk en je kunt dan ook vaak met zekerheid zeggen dat je met een blaasontsteking te maken hebt. Het duidelijkste signaal is de pijn die je bij het plassen voelt. Wanneer je een blaasontsteking hebt moet je vaak naar de wc en ook als je evenveel drinkt dan normaal. Een blaasontsteking begint met deze symptomen, maar het kan nog een stapje verder gaan. Na een blaasontsteking kun je ook last krijgen van pijn in de buik of in de rug. Je hebt een vermoeid gevoel en het lichaam lijkt in totaliteit van slag. Bij een blaasontsteking is urine vaak iets donkerder van kleur dan je gewend bent en soms is er ook bloed in je urine te zien. Moet je overgeven of ben je misselijk van een blaasontsteking? Ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts om tot behandeling over te gaan. Behandel een blaasontsteking zo snel mogelijk om een nierbekkenontsteking te voorkomen. Een nierbekkenontsteking is nog lastiger te behandelen dan een blaasontsteking en zorgt voor veel lichamelijk ongemak.
Samengevat kun je rekenen op de volgende symptomen:

  • Plassen geeft een branderig gevoel en doet pijn.
  • Je plas is donker van kleur of er zit bloed in.
  • In sommige gevallen heeft iemand met een blaasontsteking pijn in de buik en onderrug.
  • Als je zieker wordt kun je koorts krijgen of kan de blaasontsteking veranderen in een nierbekkenontsteking.
  • Je plast vrij weinig en tegelijk voel je continu de aandrang om te plassen.

Testen op een blaasontsteking

Over het algemeen zijn de symptomen van een blaasontsteking duidelijk. Het is echter nog steeds niet zeker en op dat moment is het interessant om een test te doen. De huisarts kan testen of je een blaasontsteking hebt wanneer je een potje urine brengt. De uitslag wordt vaak snel gegeven en je hoeft er enkel urine voor af te geven. Een blaasontsteking komt vrij vaak voor en het afgeven van urine is dan ook helemaal niet vreemd. Maak eerst een afspraak met de huisarts en geef alleen urine af wanneer er om urine gevraagd wordt. In sommige praktijken wordt er op andere manieren getest en is het niet nodig om urine af te leveren.

Huisarts bezoeken bij blaasontsteking

Soms is het noodzakelijk om de huisarts te bezoeken wanneer je een blaasontsteking hebt. Op het eerste oog lijkt er bij een blaasontsteking weinig aan de hand, maar wanneer het omslaat in een nierbekkenontsteking ben je een stuk verder van huis. Wanneer je getest wordt op een blaasontsteking zal de huisarts waarschijnlijk antibiotica nemen om de bacteriën in de blaas te vernietigen. Als je snel naar de huisarts gaat kun je rekenen op een snelle genezing. In vrijwel alle gevallen wordt een blaasontsteking erger en is een bezoek aan de huisarts niet te vermijden. Wat dat betreft is het eigenlijk altijd de bedoeling om naar de huisarts te gaan. Er zijn allerlei manieren om een blaasontsteking te verlichten, maar over het algemeen werkt het slechts verlichtend en los je de ontsteking niet op.

Maak een antibioticakuur altijd af wanneer je deze door de huisarts krijgt aangeboden. Wanneer je geen last meer hebt van een urineweginfectie wil dat zeker niet zeggen dat deze ook verdwenen is. Wanneer je met een antibioticakuur start merk je al snel dat het beter gaat en dat de pijn bij het plassen verdwijnt.

Oorzaken van een blaasontsteking

Voor een blaasontsteking zijn allerlei verschillende oorzaken te vinden. Het is niet per se nodig om de oorzaak te achterhalen, maar toch is het interessant om over de oorzaak na te denken wanneer een blaasontsteking van terugkerende aard blijkt. Om bacteriën uit de blaas te verwijderen is het na het vrijen bijvoorbeeld belangrijk om te plassen. Op deze manier spoel je de bacteriën weg en blijft er geen vuil achter. Wanneer je als vrouw niet plast na het vrijen heb je een veel grotere kans op een blaasontsteking in tegenstelling tot vrouwen die dit wel doen. Een andere oorzaak van een blaasontsteking komt vanuit de darmen en wordt E. coli bacterie genoemd. Via de vagina komt de bacterie door de plasbuis binnen en vindt vervolgens een weg naar de blaas. De bacterie voelt zich hier thuis en veroorzaakt een blaasontsteking. Hygiëne speelt een grote rol bij het voorkomen van een blaasontsteking. Bij de vrouw zit de anus in de buurt van de urinebuis en de kans is dan ook groot de er een E. coli bacterie in de urinebuis komt. Soms is het gewoonweg niet te voorkomen, maar tegelijk moet je waakzaam zijn op hygiëne om de kans op een urineweginfectie tot het minimum te beperken. Wanneer je weinig drinkt wordt de kans op een blaasontsteking iets groter. Als je al een blaasontsteking hebt is drinken belangrijk om jezelf weer schoon te spoelen. De ontsteking wordt op deze manier makkelijker verholpen en kan zelfs uit zichzelf verdwijnen.

Blaasontsteking bij mannen

Je hoort vaak dat vrouwen te maken hebben met een blaasontsteking, maar ook als man kun je te maken krijgen met de blaasontsteking. Ook mannen krijgen vaak een urineweginfectie door de E. coli bacterie. De bacterie komt ook bij mannen vanuit de anus en veroorzaak op deze manier een blaasontsteking. Tussen de anus en urinebuis van een man zit een grotere afstand waardoor de kans een stuk kleiner is. Bij mannen kan een blaasontsteking zich ook ontwikkelen doordat de plasbuis slecht wordt geleegd. Het is van belang om zo goed mogelijk te plassen en alle urine uit de plasbuis te verwijderen om op deze manier de kans op een blaasontsteking zoveel mogelijk te reduceren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Jos Huizinga
Aantal keer gelezen: 8904x
Toegevoegd: 01-07-2015 11:05
Gewijzigd: 22-08-2015 13:09

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!