Bouwdepot hypotheek

Bouwdepot hypotheek

Bouwdepot hypotheekHeb je wel eens gehoord van een bouwdepot hypotheek? We geven je in dit artikel een antwoord op de vraag wat een bouwdepot hypotheek is, wat de voordelen zijn en wat de voorwaarden zijn van de bouwdepot hypotheek.

Bouwdepot hypotheek, wat is dat?

Bij een bouwdepot hypotheek gaat het over een speciale hypotheek die je af kunt sluiten om de kosten van de nieuwbouw of een verbouwing gaat betalen. Er wordt samen met een geldverstrekker vastgesteld welk bedrag van de hypotheek naar het bouwdepot gaat. Het bouwen of verbouwen van een woning kost geld, je kunt dan geld lenen bij de bank in de vorm van een hypotheek. Op deze manier kun je het bouwen of het verbouwen van de woning financieren. Dat geld wordt gestort in een bouwdepot, kosten die daarmee betaald kunnen worden zijn:

  • Renovaties of verbouwingen van een bestaande woning.
  • Grond en bouwfasen die daarop volgen voor een woning die nog gebouwd moet worden.

Bouwdepot

Als je geld wilt reserveren voor het bouwen of verbouwen van de woning, dan kan dat. De kosten kunnen betaald worden uit een bouwdepot. Het voordeel daarvan is dat je geen rente hoeft te betalen over het bedrag dat je nog niet uit het bouwdepot hebt opgenomen. Dit is uiteraard wel een voordeel, daardoor wordt hier ook vaker voor gekozen.

Bouwdepot hypotheek werkwijze

Op het moment dat je een factuur hebt van bijvoorbeeld een nieuwe bouwtermijn, ga je daarmee naar de geldverstrekker. Je kunt deze dan rechtstreeks aan je aannemer of projectontwikkelaar laten betalen. Je kunt ook eerst de rekening zelf betalen en dan terugbetaald krijgen.

  • Eerst dien je een aanvraag in bij de geldverstrekker of dat een bouwdepot hypotheek mogelijk is.
  • De aanvraag wordt ingediend en wordt dan goedgekeurd of afgekeurd.
  • Bij goedkeuring wordt er een rekening geopend en kun je aan de slag. 


Regels bouwdepot hypotheek

Er zijn een aantal regels en aandachtspunten voor de bouwdepot hypotheek die goed zijn om te weten:

  • Een bouwdepot bevat altijd minimaal 15.000 euro. Dat minimale bedrag geldt niet bij de hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie, NHG.
  • Je betaalt nooit rente over een bedrag dat nog niet uit het bouwdepot is opgenomen.
  • Als de hypotheek is gepasseerd, dan kun je je bouwdepot maximaal twee jaar gebruiken.
  • Wanneer je na twee jaar nog geld hebt in je bouwdepot, dan kun je dat aflossen op je hypotheek. 
  • Als je een woning gaat verbouwen of je gaat een woning bouwen, dan kan een deel van de hypotheeklening in een bouwdepot worden gestort. 
  • De kosten die uit een bouwdepot hypotheek betaald mogen worden, gaan over de bouw of de verbouwing van de woning. Zie het als volgt: Dingen die je niet mee kunt nemen als je gaat verhuizen, vallen onder deze kosten, meubels horen dus niet bij een bouwdepot.
  • Zelf een woning bouwen? Dan kun je een bouwdepot hypotheek afsluiten voor de grond en als het over nieuwbouw gaat dan kun je voor de kosten van de bouw een bouwdepot hypotheek afsluiten. Het gaat dan over een totale hypotheek: de grond en het bouwdepot.
  • Een andere optie is dat je een bouwdepot af gaat sluiten bij een nieuwe hypotheek, zodat je je verbouwing in praktijk kunt brengen. Daarbij bestaat de nieuwe hypotheek uit de aankoopkosten en daar wordt het bouwdepot dan bij opgeteld.
  • Wanneer je een bouwdepot af wilt sluiten bovenop je huidige hypotheek, dan verhoog je je hypotheeklening dus met een bouwdepot.
  • Er kan alleen een bouwdepot worden geopend bij de bank waar je je hypotheek hebt lopen (het is immers een hypotheeklening).

Zorg dat je de regels goed kent, voordat je akkoord gaat met de voorwaarden.

Bouwdepot hypotheek en renteaftrek

Een bouwdepot is een onderdeel van je hypotheek. Daarbij geldt ook dat het bedrag in box 1 valt, bij de hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2013 is er wel de voorwaarde dat je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek hebt afgesloten. Als je kiest voor een verhoging van je huidige hypotheek, dan geldt dat het verhoogde deel van de hypotheek als annuïtaire of lineaire hypotheek afgesloten moet zijn. Deze regel geldt ook wanneer de huidige hypotheek een aflossingsvrij deel heeft. Alleen met deze opties mag je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

Het is meestal zo dat je niet de volledige rente van het bouwdepot af mag trekken. Je ontvangt namelijk over het bedrag op het depot rente. De rente dien je te verrekenen met de hypotheekrente die je moet betalen. Als de rente van de hypotheek 5,5% is en de rente die je krijgt is 4,5%, dan mag je 1% hypotheekrente aftrekken in box 1. Zorg dat je hier goed van op de hoogte bent en vraag anders hulp aan de hypotheekadviseur, zodat je precies weet wat de kosten zijn en wat je af kunt trekken.

Bouwdepot hypotheek afsluiten

Als je een bouwdepot hypotheek wilt afsluiten, dan kan dat. Je kunt bij de geldverstrekkers, zoals banken, informeren wat jouw mogelijkheden zijn en dan kan er altijd een aanvraag in worden gediend. Let er wel goed op dat je de voorwaarden doorneemt, zodat je weet waar je aan toe bent en waar je mee akkoord gaat.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 6547x
Toegevoegd: 07-08-2015 11:23
Gewijzigd: 22-08-2015 13:21

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!