Complete uitleg over GSM jammers

Complete uitleg over GSM jammers

Complete uitleg over GSM jammersJammers zijn verboden om binnen de Europese Economische Ruimte te brengen. Een jammer wordt gebruikt als stoorzender voor de GSM of het internet.

Je kunt met een jammer in sommige gevallen ook een GPS-signaal blokkeren. Op deze manier zijn goederen of mensen niet meer te traceren en zijn hulpdiensten niet bereikbaar. Het gebruik van een jammer kan gevaarlijke situaties veroorzaken en ze kunnen dan ook niet legaal worden verhandeld. Het verbod van GSM jammers is vooral mogelijk gemaakt door de politie, brandweer en ambulance doordat het gebruik van deze apparatuur de meest gevaarlijke situaties veroorzaakt.

Waar gebruikt men GSM jammers voor?

In veel gevallen worden jammers gebruikt om criminele activiteiten mee te ondernemen. Met GSM jammers worden criminele activiteiten verhuld en zijn de hulpdiensten niet bereikbaar. Uiteraard kunnen er ook GSM jammers worden gebruikt zonder verkeerde intenties. Denk aan een café-eigenaar die bellen wil tegengaan. De consequenties zijn echter te groot en daarom is het gebruik van GSM jammers in alle gevallen illegaal.
Tijdens een toets op school lijkt het verstandig om als school een GSM jammer te gebruiken. Het Agentschap Telecom heeft echter aangegeven een boete van €1800,- te geven wanneer een school een GSM jammer gebruikt. Het Agentschap Telecom laat hierdoor duidelijk zien op handhaving aan te sturen en dat geldt zowel voor het gebruik als de handel in jammers.

Het Agentschap Telecom wijst de scholen uitdrukkelijk op de gevaren van GSM jammers. Het Agentschap Telecom geeft aan dat 112 niet bereikt kan worden en zowel medische apparatuur als navigatiesystemen onbereikbaar zijn door het gebruik van een GSM jammer. Wanneer er een ziekenhuis of ambulance bij een school in de buurt is kan dit uiteraard grote problemen opleveren.

Agentschap Telecom

Op de website van Agentschap Telecom is na te lezen welke acties men onderneemt om GSM jammers tegen te gaan. Zo wordt er onder andere samengewerkt met website als Marktplaats en werkt het Agentschap Telecom samen met de politie om het gebruik van GSM jammers te voorkomen. De samenwerking is gericht op het aanpakken en opsporen van GSM jammers. Het Agentschap Telecom werkt tegenwoordig ook samen met de Douane om de invoer van GSM jammers tegen te gaan.
Het is voor het Agentschap Telecom vaak niet moeilijk om het signaal van GSM jammers op te sporten. Vaak zendt een GSM jammer in meerdere signalen uit waardoor er snel wordt gezien waar het signaal vandaan komt. Bij het gebruik van een GSM jammer krijgt een gebruiker in alle gevallen een proces-verbaal. De GSM jammer wordt direct ingenomen en vervolgens volgt er een passende boete. In heel Europa wordt er aandacht besteed aan het in beslag nemen van GSM jammers. Het Agentschap telecom werkt dan ook niet voor niets samen met een aantal Europese landen om de apparatuur op te sporen.

Werking van GSM jammers

Een GSM jammer is eigenlijk een heel simpel apparaat. Een GSM jammer werkt al een zender en stoort door de band heen. Een GSM die zich in de buurt van een GSM jammer bevindt kan op deze manier geen verbinding meer krijgen en het is niet mogelijk om een telefoongesprek te voeren. GSM jammers bestaan er in allerlei verschillende varianten. In het verleden werden er GSM jammers gebruikt in restaurants, theaters en op allerlei andere plaatsen waar het gebruik van een mobiele telefoon ongewenst is.
Kleinere GSM jammers zijn vaak niet grotere dan een mobiele telefoon. GSM jammers kunnen het voeren van een telefoongesprek onmogelijk maken in een straal van 5 tot 20 meter. Sommige mensen gebruiken een GSM jammer op het terras, in een restaurant of in de trein om geen last van telefoongesprekken te hebben. Het gebruik van een GSM jammer wordt echter gezien als een misdrijf door het Wetboek van Strafrecht en uiteraard is het daardoor onverstandig een GSM jammer te gebroken. Tegelijk is ook de handel in GMS jammers niet toegestaan en ook het maken van reclame mag je absoluut niet doen. Er wordt door zowel het Agentschap Telecom als Economische Zaken toezicht gehouden op het gebruik van GSM jammers.

Handhaving van verbod op GSM jammers

Het verbod op GSM jammers wordt behoorlijk gehandhaafd door Agentschap Telecom. Zo kijkt het Agentschap Telecom op websites als Marktplaats en Speurders. Het Agentschap Telecom controleert of er GSM jammers worden verkocht en speurt tegelijk naar GPS jammers. Doordat het handelen in jammers niet altijd verboden was zijn er nog steeds veel in omloop.

Het Agentschap Telecom krijgt zolang het bestaat steeds meer meldingen van mobiele telefoonnetwerken. Tegelijk geven ook de hulpdiensten aan soms last te hebben van GSM en GPS jammers. Marktplaats en andere advertenties websites krijgen dagelijks bijna een half miljoen nieuwe advertenties. Het blijkt voor hen dan ook lang niet altijd mogelijk om tot handhaving over te gaan. Het Agentschap Telecom is daardoor min of meer op de eigen mogelijkheden aangewezen.
Wanneer er een advertentie wordt gevonden doet Agentschap Telecom hier melding van bij Marktplaats of de betreffende handelswebsite. Op dat moment zal deze website de advertentie verwijderen en krijgt de persoon die deze advertentie geplaatst heeft daarover een bericht. Er wordt niet direct actie ondernomen wanneer iemand een GPS of GSM jammer op Marktplaats of een andere handelswebsite plaatst. In eerste instantie wordt er een waarschuwing gegeven wanneer er een advertentie wordt gezien en wanneer er herhaaldelijk een advertentie wordt geplaatst.

Het onderzoek wordt steeds verder verbeterd en ook op webshops wordt ingezet om de handel in GSM jammers tegen te gaan. Zo zoekt het Agentschap Telecom met verschillende samenwerkingspartners in Europa naar webshops waar GSM jammers zijn te vinden. Eerst beperkte men zich tot kanalen als Marktplaats en vergelijkbare handelsplatformen.

GSM jammer kopen

Het is in Nederland en Europa steeds moeilijker om een GSM jammer te kopen. Buiten de Europese Unie blijkt het echter zeer eenvoudig om een GSM jammer te kopen. Wanneer je een blik werkt op Aziatische handelsplatformen blijken er allerlei mogelijkheden voor het kopen van een GSM jammer. Denk aan websites als www.alibaba.com of een gelijkwaardig handelsplatform.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 19078x
Toegevoegd: 27-05-2015 18:40
Gewijzigd: 22-08-2015 12:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3735 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!