paard kopen

Een paard kopen, tips

paard kopenIs jouw lievelingsdier een paard? En wil je graag een eigen paard? Het is belangrijk dat jij je eerst verdiept in een paard kopen. Als je verder leest krijg je een heleboel tips en adviezen om je op weg te helpen. En let op: je kunt er niet omheen. Of je gaat er voor, of je blaast het (op dit moment) nog even af.

Paard kopen

Voordat je een paard kunt kopen, is het belangrijk dat je weet of een paard in je leven past. Het klinkt misschien een beetje raar, maar iedere fanatieke paardenbezitter zal het herkennen: een paard is namelijk geen hobby, het is een levensstijl. Een eigen paard kost je gauw 2 tot 3 uur per dag. Dat is een heleboel vrije tijd, waarin je ook andere leuke dingen kunt doen. Verder kost een paard een heleboel geld. Afhankelijk van waar je woont, reken op 150 tot misschien wel 400 euro voor een gezond(!) paard. Soms kun je je paard 'goedkoop' stallen. In sommige gebieden van het land kun je ruimte in een wei huren, voor niet al te veel geld. Maar dan zul je wel minstens 2x per dag bij je paard moeten kijken. Houd er ook rekening mee dat een paard 's winters dan vaak bijgevoerd moet worden.

 

Verder, ook als je een eigen paard hebt, is het verstandig om af en toe les te nemen. Wil je verder komen met een echte discipline, zoals dressuur of springen, dan heb je vaker les nodig, dan wanneer je vooral lekker recreatief bezig wilt zijn. Ook als je je paard alleen voor rustige buitenritjes hebt, is het verstandig om zo nu en dan een les te nemen. Je wilt je paard niet in de weg zitten, en foutjes sluipen er gemakkelijk in. Ook een relaxed buitenrittenpaard heeft wat gymnastiek nodig, om te voorkomen dat hij zijn spieren verkeerd gebruikt en hij vroegtijdig last van slijtage krijgt. De hoeveelheid van de lessen die je nodig hebt, is afhankelijk van je paard, jezelf, en je ambities.

Stalling regelen

Voordat je een paard koopt, is het belangrijk dat je een goede stalling voor je paard hebt. Immers, stel, je komt je droompaard tegen en je wilt dat paard kopen, dan kun je hem moeilijk in de achtertuin parkeren. Lees je goed in in de natuurlijke behoeften van een paard. Beweging en gezelschap zijn bijvoorbeeld heel belangrijk voor een paard. Zoek dus een stalling uit waarbij je paard iedere dag naar buiten kan. Misschien heb je op de manege al gemerkt dat paarden 's winters veel drukker zijn dan 's zomers. Dat komt onder meer door een gebrek aan beweging. Wil je graag dat je paard 's winters ook goed hanteerbaar is, dan moet je paard ook 's winters iedere dag een paar uur naar buiten. Verder is het belangrijk dat je paard in een kudde staat. Paarden zijn sociale dieren, die niet urenlang alleen willen staan. Denk je er echt over om een paard alleen te zetten? Dan kun je beter geen paard kopen.

 

Verder dien je goed uit te vragen wat er precies bij de stalling inzit. Moet je bijvoorbeeld zelf bijvoeren? Hoe zit dat met inentingen, ontwormen en de hoefsmid? Welke verzorging krijgt je paard verder? En wat wordt er van jou verwacht? Moet je zelf uitmesten? Ook is voor jou de reistijd naar de stalling belangrijk. En heel belangrijk voor jezelf: let erop of de sfeer goed is. Dus voordat je een paard gaat kopen, kijk eens rond in de omgeving en bezoek verschillende pensionstallen.

Wat voor paard wil je kopen?

Als je een paard wilt kopen, heb je vast ergens al in je gedachten wat voor een paard je wilt kopen. Droom je van een mooie Arabier, heb je liever een stoere Fries, of een klein veulen, dat uitgroeit tot een grote KWPN-er (Koninklijk warmbloed paard Nederland)? Voordat je een paard gaat kopen, is het verstandig om je wensenlijstje kritisch onder de loep te houden. Wat wil je van een paard? Wil je dressuur, springen, mennen, lekker relaxte buitenritjes maken, of van alles wat? Wat voor persoon ben je zelf? Als je zelf bijvoorbeeld gemakkelijk in de stress schiet, dan kun je beter een relaxte koudbloed opzoeken dan een pittige volbloed. Houd je van flink tempo maken? Of doe je liever wat rustiger aan?

 

En vind je dat een paard vooral braaf en volgzaam moet zijn,  of houd je wel van een paard met een eigen karakter? Dat zijn allemaal keuzes die meespelen als je een paard zoekt. Wordt het je allereerste paard? Zoek dan een iets ouder paard uit, dat al netjes is opgevoed. Je kunt ook een ouder paard nog veel leren en het voordeel is dat je paard zelf ook al wat kan. Je zult van je eerste paard een heleboel leren. Het is fijn als je paard jou daar een beetje mee kan helpen.

Een veulen kopen

Veel mensen dromen ervan om een veulen op te voeden. Zelf heb ik dat ook gedaan, het is zeker heel leerzaam. Maar een veulen opvoeden is ook veel werk en er komt veel meer bij kijken dan een stuur, remmen, gas en erop gaan zitten.  Als je een veulen op wilt voeden, zul je heel goed moeten weten waar je mee bezig bent. Heb je nu al geen idee of een paard zijn benen alle vier goed gebruikt? Dan kun je dat een veulen ook niet leren. Ook is het heel moeilijk om een veulen in je eentje op te voeden. Natuurlijk kun je een hele goede band met een veulen opbouwen. Maar tegen de tijd dat je aan rijden toe bent, of mennen, heb je een tweede persoon nodig. Om het jonge paard vast te houden, of om er gewoon even 'bij' te zijn. Dus wil je een veulen kopen? Zoek dan iemand die je helpt.

 

De eerste jaren kun je niet zoveel met je veulen. Het veulen zal voornamelijk moeten groeien en volwassen worden. Verder is het belangrijk voor veulens dat ze andere paarden om zich heen hebben, volwassen paarden om het veulen op te voeden en te beschermen en jonge paarden om met het veulen te spelen. Veulens kunnen zich niet zo lang concentreren en willen niet zo graag bij de rest van de kudde weg. Immers, de kudde is de veilige plaats voor het veulen. Daar wordt het veulen namelijk beschermd door de andere paarden. Buiten de kudde moet het veulen zich in zijn 'eentje' redden en daar is een veulen simpelweg te klein en te jong voor.

Bij een paard kijken

Heb je een leuk paard op het oog? Eerst ga je er een keertje kijken, je wilt eerst kennis maken met het paard, voordat je het koopt.  Is het paard werkwillig, beheerst het paard alle gangen? Hoe is het karakter van het paard?  Hoe reageert het op de hulpen? Neem de tijd om het paard te leren kennen, immers, een paard koop je niet voor eventjes. Een gezond paard kan gemakkelijk 25 jaar oud worden. Het is verstandig om het paard door de dierenarts te laten keuren. Afhankelijk van je doel kan de keuring uitgebreider zijn. Ook is het altijd handig om een paardenkenner mee te nemen. Vaak zien die net iets meer dan jij en kunnen ze je voor een miskoop behoeden. Het klinkt misschien wat vervelend, maar je wilt geen paard dat vaak met zijn gezondheid loopt te kwakkelen. Het is ook helemaal niet erg als je nog een tweede, of zelfs een derde keer terug gaat om bij het paard te kijken. Een paard kopen is een belangrijke beslissing en daar moet goed over nagedacht worden.

Waar koop je een paard?

Als je op zoek gaat naar een paard, zul je zien dat er overal paarden aangeboden worden. Waar je je paard koopt, is afhankelijk van je doel.

  • Een echt goed dressuurpaard of springpaard koop je vaak bij een trainingsstal. Je kunt ook direct een veulen bij een fokker kopen, mits je de tijd, het geduld en de ervaring hebt om een veulen op te voeden. 
  • Recreatiepaarden worden ook vaak bij particulieren gekocht. Heb je heel veel verstand van paarden, kun je een paard echt goed beoordelen en vind je het niet erg om er meer tijd in te steken dan je gepland had? Dan kun je het eens proberen op een paardenmarkt. Je kunt het daar heel erg goed treffen en een braaf en netjes beleerd paard kopen.
  • Toch is het kopen van een paard op een paardenmarkt niet iets dat ik je zou aanraden. Je kunt daar een paard niet in zijn eigen omgeving zien, je ziet het paard ook maar een moment en binnen een half uur is de koop gesloten en zit je eraan vast. Dat betekent dat je zelf een goede kijk op paarden moet hebben en dan nog voor een verassing kunt komen te staan. Maar als je er een goed paard kunt vinden dan is dat vaak financieel wel heel aantrekkelijk.
  • Heb je echter pech, bijvoorbeeld dat je onverhoopt een ziek paard koopt dan kun je veel duurder uitkomen door de bijkomende dierenartskosten en je krijgt te maken met een heleboel ellende en verdriet.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 6177x
Toegevoegd: 30-09-2015 11:10
Gewijzigd: 01-11-2015 21:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!