nieuwe woning in aanbouw

Eigen huis bouwen

nieuwe woning in aanbouwEen eigen huis bouwen, wat komt daar allemaal bij kijken? Er zijn volop huizen te koop waar je meteen in kunt gaan wonen. Jij kunt echter het idee hebben om zelf een eigen huis te bouwen en/of te ontwerpen geheel naar eigen wens. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar het is wel belangrijk om te weten waar je allemaal op moet letten. Daarom in dit artikel tips en aandachtspunten als je een huis wil bouwen.

Zelf een huis bouwen

Als je ervoor hebt gekozen om een huis zelf te gaan bouwen dan heb je met het indelen van het huis niet zoveel problemen als wanneer je een huis door een aannemer laat bouwen. Als je een nieuw huis zelf gaat bouwen kun je voor een groot deel het meeste zelf bepalen.

Manieren eigen huis  bouwen

Je hebt verschillende manieren van zelf bouwen, je hebt meer keuze vrijheid maar ook verantwoordelijkheid en je loopt de nodige risico’s.

  • Een van de vormen om zelf een huis te bouwen is dat je kiest voor particulieren opdrachtgeverschap. Kies je voor deze vorm van bouwen dan koop je zelf de grond en bepaal je zelf wie je het huis wil laten bouwen. Als je een eigen huis gaat bouwen met particulieren opdrachtgeverschap dan het je veel keuzevrijheid binnen het bedrag wat je hebt te besteden. Ook heb je bij deze keuze de mogelijkheid om zelf het bouwkavel te kiezen en kun je een keuze maken uit de gemeentelijke voorschriften.
  • Wil je een huis zelf gaan bouwen dan moet er zelf voor zorgen dat je bouwgrond hebt. Een mooie bouwkavel vinden is nog niet zo simpel, je moet er rekening mee houden dat er meer mensen zijn die zelf hun huis willen bouwen. Als je bouwgrond wil gaan kopen kun je het beste eerst bij de gemeenten informeren, de gemeente kent al de bestemmingen van de grond in de gemeente.
  • Je kunt in het bestemmingsplan van de gemeente kijken hoe je de beschikbare grond zou kunnen gebruiken. Heb je grond gevonden dan kun je in het bestemmingsplan terug vinden of de grond ook gebruikt mag worden om er een woning op te bouwen, is dit niet zo dan kun je maar beter de grond ook niet kopen om er een woning op te willen bouwen. Je zult er dan geen vergunning voor krijgen en je blijft zitten met een kavel waarop je niet mag bouwen. Zorg dat je het bestemmingsplan in kunt zien, dat voorkomt vergissingen en tegenvallers.  

Samen een huis bouwen

Wil je de woning die je wil hebben zelf bouwen, dan kun je ook de keuze maken om met iemand anders te gaan bouwen, dit noemt men dan collectief particulier opdrachtgeverschap.

  • Met deze vorm koop je met anderen een stuk grond om daar het gewenste aantal woningen op te zetten. Als je op deze manier gaat bouwen heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld een twee onder een kapwoning of geschakelde woningen te bouwen.
  • Als je kiest voor deze aanpak dan heb je meerdere mensen nodig die met wie je in collectief verband de woningen zouden kunnen bouwen. Bij het vinden van mensen die samen met je zouden willen bouwen en samen een collectief vormen is het van een groot belang dat je de juiste keuzes maakt en afspraken vastlegt.
  • Je moet er rekening mee houden dat je met deze mensen belangrijke beslissingen zult moeten nemen en dat het belangrijk is dat je op elkaar kunt rekenen. Heb je er moeite mee om de juiste mensen te vinden dan zijn er websites waar je mensen kunt zoeken op basis van je woonwensen, je kunt dan ook kennis maken met de mensen. Meestal heb je er dan ook nog iemand bij die kosteloos de bouw kan begeleiden en het collectief zou kunnen bekijken.
  • Ook al bouw je zelf je huis dan wil dit niet zeggen dat je hierbij geen aannemer in kunt schakelen. Omdat er nogal wat moet gebeuren met de bouw van een eigen woning is het wel belangrijk dat je voor een goede aannemer kiest.
  • Als je voor een aannemer gaat kiezen is het van een groot belang dat je deze aannemer ook vertrouwt. Voordat je een aannemer gaat kiezen kun je eventueel ook referenties vragen en kijken of de aannemer goed staat aangeschreven. Waar je zeker op moet letten is of de aannemer ook werkt met onderaannemers, je moet er voor zorgen dat de aannemer altijd verantwoordelijk blijft. Wil je zekerheid hebben over de aannemer dan zou je een goed contract met de aannemer af moeten sluiten, je dient hier alle afspraken in vast te leggen.

    metaalboor

Projectontwikkelaar of woningcorporatie

Een woning zelf bouwen zou je ook kunnen doen samen met een projectontwikkelaar of een woningcorporatie. Bouw je op deze manier je eigen woning dan is de grond vaak in het bezit van de projectontwikkelaar en die zal dan ook het grootste gedeelte van de risico’s voor zijn rekening nemen.

  • Zelf krijg je uiteraard wel veel te zeggen over keuzemogelijkheden en speel je ook een grote rol in het bouwproces. De overheid stimuleert het zelf bouwen van een huis en geeft hier dan ook subsidies voor. Wil je de woning die je zou willen hebben zelf bouwen dan krijg je te maken met een architect.
  • Een architect zet al de wensen die je hebt op tekening, hij zal ook rekening houden met de grootte van het bedrag dat je hebt te besteden. Kies je voor een goede architect dan zal deze ook rekening houden met de overheidsvoorschriften en de technische voorwaarden.
  • Als je voor een architect kiest moet je altijd even controleren of deze ook staat ingeschreven bij de SBA, alleen als dit zo is mag hij zich architect noemen. Als je twijfels hebt over de architect zou je altijd kunnen informeren bij andere mensen waarvoor deze architect gewerkt heeft. Zijn deze mensen niet tevreden over hem dan kun je beter voor een andere kiezen. Je kunt mensen vragen of de architect, die jij op het oog hebt, heeft voldaan aan hun wensen die zij als opdrachtgever hadden, hadden jullie een fijne relatie met hem en heeft hij ook aan al zijn verplichtingen voldaan. En wat is zijn tarief? Stel veel vragen aan mensen die al eens zelf een huis hebben gebouwd. Zo krijg je een betere kijk op wat er allemaal mogelijk is, met wie je het beste in zee kunt gaan en wat het kost.

Eigen huis bouwen contracten

Als je een huis zelf wil gaan bouwen zijn de contracten die je afsluit met de architect en de aannemer erg belangrijk, kijk hier dus goed naar. Ook moet je goed op de algemene voorwaarde letten die in het contract staan. Wil je zelf een huis gaan bouwen dan kun je het beste een contract hebben met alleen de aannemer, je hebt dan het voordeel dat je maar één aanspreekpunt hebt als er eventueel iets mis zou gaan.

  • Een contract wordt opgesteld om bij misverstanden terug te kunnen vallen op wat er beschreven staat in het contract. Een goed opgesteld contract zorgt voor duidelijkheid.
  • Als je een contract met een aannemer op gaat stellen voordat je je eigen woning gaat bouwen moet je er voor zorgen dat alles wat nodig is ook in het contract staat.
  • Er moet in het contract staan wie er voor de bouwvergunning zorgt, wie moet er voor de tekeningen zorgen en wie houdt er alles wat betreft de constructie bij. Je moet ook in het contract laten zetten als je zelf een woning wil bouwen wat de prijzen zijn voor het eventuele meerwerk.
  • In een contract met de aannemer moet je ook laten zetten wanneer hij met de bouw begint en wanneer het klaar is. Het is ook van groot belang dat je in het contract laat zetten hoe de betaling zou moeten verlopen. In het contract moet je ook laten zetten hoeveel je maximaal kunt betalen voor een bepaald werk.
  • Je kunt samen met een aannemer richtprijzen afspreken, laat de aannemer je waarschuwen als hij boven deze richtprijs uitkomt. Normaal gesproken mag een aannemer volgens de wet niet meer dan een procent of 10 boven de richtprijs uitkomen. Het wordt een ander verhaal als de aannemer je op tijd gewaarschuwd heeft voor een groter bedrag.

Eigen huis bouwen tips

Het zelf bouwen van je huis heeft veel mooie kanten, je hebt veel vrijheid in de keuze en je hebt veel te zeggen over de bouw van je eigen woning. Toch is het zo dat je aan verschillende zaken zult moeten denken voordat je ook werkelijk de beslissing neemt om een huis zelf te gaan bouwen.

  • Voordat je begint met het bouwen van je eigen huis moet je zeker weten dat je hier voldoende tijd voor hebt. Als je zelf je huis wil gaan bouwen moet je ook beschikken over veel doorzettingsvermogen, dit moet je niet onderschatten. Tegenvallers moet je kunnen incasseren.
  • Als je geregeld hebt een huis zelf te gaan bouwen, dan moet je er in ieder geval voor zorgen dat je op tijd de grond voor het te bouwen huis hebt geregeld.
  • Wat ook erg belangrijk is te weten of je zelf de kennis hebt om een huis te bouwen, zo niet dan zul je iemand moeten zoeken die dit wel kan, je zou het ook zelf kunnen leren (maar dat kost weer extra tijd).
  • Als je als particulier zelf een huis wil bouwen, dan krijg je steun van de overheid. De overheid wil burgers namelijk meer invloed geven hoe zij graag willen wonen.
  • Als je met een groep gaat bouwen, dan krijg je subsidie van de provincie. Je moet dan met de groep aan bepaalde eisen voldoen. De eisen kunnen dan wel per provincie verschillen, dus goed nagaan welke eisen er in jouw regio gelden, zodat je hier samen aan kunt voldoen.
  • Wanneer je een eigen huis wil bouwen, dan moet je beschikken over bruikbare grond. De grond is wel schaars. De overheid heeft bij de verdeling van de grond een belangrijke taak. De overheid stelt het grondbeleid vast. Het grondbeleid gaat over onder andere het voorkeursrecht, de onteigening, het grondprijsbeleid, verwerving van de grond, grondexploitatie en bevordering van particulier opdrachtgeverschap (de vrije kavels).
  • De gemeenten kunnen via de afdeling grondexploitatie uit de Wet Ruimtelijke Ordening gebieden binnen een bestemmingsplan aanwijzen voor eigen bouw. Dit kan ook wanneer de grond niet van de gemeente is.

Je eigen huis bouwen, hoe?

  • Je wil je eigen huis bouwen, maar heb je al aan je wensen gedacht? Hoe groot wil je dat de woning is? Hoeveel kamers wil je? Hoeveel tuin wil je?
  • In welke regio wil je wonen, buitengebied, in een dorp of in de stad?
  • Wil je in de buurt wonen van winkels of wil je graag buiten wonen en alles met de auto moeten doen?
  • Welk budget heb je beschikbaar als je een eigen huis wil bouwen? Maak een afspraak met de bank over de mogelijkheden.
  • Als je een eigen huis wil bouwen, laat je dan een ontwerp maken en zet je een aannemer aan het werk of doe je alles echt zelf?
  • Hoeveel tijd heb je om je eigen huis te bouwen? Doe je het rustig aan en wil je er jaren over doen of start je pas als je huidige huis is verkocht?

Allemaal factoren om even goed over na te denken, zodat je weet wat er bij komt kijken als je je eigen huis wil bouwen. Hoe trots zul je zijn als jouw droomhuis helemaal gereed is? Maar ook hoeveel slapeloze nachten zul je hebben voordat het zover is? Laat je niet ontmoedigen, als het jouw plan is om eens in je leven (of vaker als het goed bevalt) een eigen huis te bouwen zorg dan dat je goed voorbereid te werk gaat. Maak een stappenplan, wat moet er eerst enz. Doe je alles zelf of schakel je een goede aannemer in? Wat is je budget (ook niet onbelangrijk)? Het is namelijk vreselijk als je halverwege de bouw moet stoppen omdat het geld op is.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 18821x
Toegevoegd: 19-12-2015 08:56
Gewijzigd: 24-06-2016 15:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!