Goedkoop eten, zo pak je het aan

Goedkoop eten, zo pak je het aan

Goedkoop eten, zo pak je het aanWil je graag goedkoop eten en dan ook nog een beetje gezond? Dan geven wij je graag aan hoe je dit aan kunt pakken. Goedkoop eten kan namelijk, iedere dag weer. Lees hier hoe jij goedkoop eten aan kunt pakken!

Goedkoper eten

Om te beginnen kun je al een stuk goedkoper eten als je probeert precies genoeg te koken, zodat je geen eten weg hoeft te gooien. Je moet proberen geen eten of drinken te verspillen. Niet iedereen is creatief maar als je dit wel probeert te zijn zal dit al een stuk goedkoper eten zijn. Je kunt ook via het internet op zoek gaan naar goedkope gerechten die je ook nog gemakkelijk kunt koken. Eten weggooien hoef je eigenlijk nooit te doen, als je eten weggooit dan is dit hetzelfde dan dat je geld weggooit. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een diepvries, als je eten over hebt kun je dit ook bewaren in de diepvries en een paar dagen of nog later gewoon weer opeten. Je kunt ook kookboeken kopen waar je recepten uit kunt halen waarmee je dan een heerlijke maaltijd van kliekjes zou kunnen maken.

Goedkoop eten, restje opeten

Als je er voor zorgt dat je altijd wat eten in de diepvries hebt zou je altijd een makkelijke en goedkope maaltijd kunnen maken. Je moet er wel voor zorgen als je eten in de diepvries doet dat het kleine en makkelijke porties zijn dat je zeker weet dat alles ook wordt opgegeten. Je hebt tegenwoordig gezinnen die één dag per week een kliekjesdag hebben, op deze dag worden alle kliekjes van de afgelopen dagen opgegeten. Je kunt van sommige kliekjes ook soep proberen te maken. Als je met het gezin een keer per week een kliekjesdag hebt dan eet je deze dag eigenlijk helemaal voor niets.

Goedkoop en gezond eten

Ook als je een gezin hebt dat graag gezond wil eten hoeft ook dit niet duur te zijn. Of je wel of niet gezond wilt eten is een keuze die je zelf maakt. Als je minder geld uitgeeft aan duur vlees kun je meer geld uitgeven aan bijvoorbeeld groenten en fruit. Als je wilt eten volgens de schijf van vijf dan is dit zeker niet afhankelijk van het geld wat je zou willen uitgeven aan eten, het maken van de juiste keuze is veel belangrijker. Het is algemeen bekend dat de gemiddelde Nederlander te zwaar is, ongeveer 10 procent is zelfs veel te zwaar. Je kunt hier eigenlijk op een makkelijke manier iets aan doen. Op het moment kun je zoveel gevarieerd voedsel kopen dat we allemaal gezond en goedkoop kunnen eten. Er zijn onderzoeken gedaan en daar is uit gebleken dat we meer dan 70 procent van wat we uitgeven aan eten wordt uitgegeven aan vlees en kaas. We geven met zijn allen het minste uit aan groenten en fruit, terwijl dit veel goedkoper is en ook nog wat betreft de vitamines en vezels voedzamer is.

Goedkoop eten en houdbaarheid

Als je goedkoop wilt eten hoef je voor heel veel producten de houdbaarheidsdatum  die op de verpakking staat niet altijd aan te houden. Producten zoals alles wat in blik zit, droge pasta’s en suiker blijven nog jaren na de datum goed. Wil je goedkoop eten dan hoef je deze producten ook niet zo snel weg te gooien, je hoeft dit zeker niet te doen bij producten die je nog moet koken. Als je producten hebt zoals vlees of vis dan staat er meestal een datum op te gebruiken tot, als er dit op staat moet je jezelf wel aan de datum houden. Je kun veel producten langer bewaren en op deze manier voedselverspilling tegengaan, je bespaart hierdoor ook nog geld, zodat je nog goedkoper kunt eten.

Goedkoop eten aanbiedingen

Je kunt goedkoop eten als je iets koopt wat in de aanbieding is, je kunt dan gerust wat meer koken en dan alles wat je over hebt in de diepvries doen. Hoe meer eten je tegelijkertijd koopt hoe goedkoper het meestal is, je bespaart hiermee op de aankoopkosten, kook je veel in één keer dan bespaar je ook nog eens op je energiekosten. Ook kun je makkelijk rekening houden met het inkopen van eten, als je er rekening mee houdt met wat je over zult houden dan kun je hier later in de week iets anders van koken.

Goedkoop eten groenten klaarmaken

Om goedkoop te eten zou je ook zelf groenten kunnen drogen, je kunt bijvoorbeeld erwten, graansoorten en rijst makkelijk zelf drogen. Koop je paprika’s boontjes spinazie tuinbonen en noem maar op in het seizoen dan kosten ze bijna niets, je kunt ze gewoon in de diepvries bewaren. Heb je groenten gekookt dan kun je het groentenat gebruiken om een lekkere soep te koken. Heb je vis gegeten dan kun je met de resten hiervan bouillon maken om een lekkere vissoep te bereiden. Je kunt goedkoop eten als je praktisch omgaat met alle ingrediënten en deze weer zoveel mogelijk probeert te hergebruiken. Nog een paar tips:

  • Een stuk kaas waar je van denkt dat het wel weg zou mogen zou je nog kunnen gebruiken om op een pizza te doen.
  • Bak je zelf thuis friet met een snack dan kun je dit op de goedkoopste manier doen met zonnebloemolie, een ander voordeel is dat het nog gezonder is ook.
  • Als je jus moet maken kun je die het beste maar in één keer veel maken, je kunt dan wat je over hebt bewaren in de diepvries, vries het dan wel in kleine porties in.
  • Wil je groenten koken en je wilt dit goedkoop doen dan kun je het beste groenten uit de streek kopen. Als je goedkoop groenten wilt eten moet je met het seizoen mee eten en koop de groenten bij een boer. Als je groenten bij een boer koopt, zal het altijd goedkoper en verser zijn. Wil je goedkoop eten dan kun je maar het beste op tijd alle voorraden eerst opmaken, hierdoor voorkom je dat je eten weg moet gooien wat over de datum is.

Nog meer tips goedkoop en gezond eten

Je wilt graag goedkoop eten maar waar ga je beginnen? Met deze tips kun je vanaf vandaag nog beginnen met goedkoop eten én ook gezond en lekker eten!

  • Als je eens nagaat hoe leuk het is om je eten te bereiden, dan krijg je er plezier in en je krijgt veel inspiratie. Alles wat jij zelf doet, is lekkerder. Je hoeft dus geen kant en klare maaltijden te kopen, maar maak het zelf klaar, zodat het én verser is én je kunt het naar eigen smaak maken. Daarnaast zijn de losse ingrediënten vaak veel goedkoper! Neem bijvoorbeeld kant en klare nasi, als je zelf nasi en saus kookt, ben je veel goedkoper uit!
  • Maak een boodschappenlijstje! Voordat je boodschappen gaat doen schrijf je eerst op wat je nodig hebt en dat haal je. Je kunt ook de aanbiedingen bekijken, maar ga niets in huis halen waarvan je nog genoeg hebt liggen. Bekijk ook wie er wanneer thuis eet en wat je dan klaar kunt maken. Vooruit denken helpt zodat je niet teveel in huis haalt.
  • Let goed op voor de commerciële lokkertjes aan de kassa, heb je het niet nodig? Laat het dan liggen.
  • Je zou iedere week naar de markt kunnen gaan. Groenten en fruit zijn vers en van goede kwaliteit. Aan het eind van de dag gaan producten vaak voor een lagere prijs weg, omdat ze niet alles weer mee terug kunnen/willen nemen.
  • De voorraadkast, duik er eens in. Hoeveel heb je nog liggen en wat voor maaltijden kun je allemaal klaarmaken? Vaak kopen we maar bij en zetten we alles vooraan in de kast. De kasten zijn vol, maar iedere keer blijven we kopen. Daarop kan zeker bespaard worden. Sorteer alles op datum en maak eerst je kasten leeg voordat je opnieuw in gaat slaan.
  • Een eigen moestuin is leuk maar ook goedkoper. Je kunt je eigen groenten en kruiden kweken. Je kunt bijvoorbeeld van een paprika de pitjes bewaren en deze planten. Daardoor kost het je niets en je hoeft ook geen zaadjes te kopen. Dit kan bij veel groenten en daardoor is het erg goedkoop, maar ook lekker en gezond eten.
  • Vergelijk de aanbiedingen van de supermarkten onderling. Wat heb je allemaal nodig? Wat is er in de aanbieding en hoeveel kun je besparen? Je leert hierdoor goed te kijken naar de opties en zo kun je ook goedkoper eten, iedere week weer.

Als je alle tips hebt gelezen, zie je dat het best mogelijk is om gezond en goedkoop te eten. Als je een tijdje gezond en goedkoop hebt gegeten zal ook de eetlust wel verminderen, want je eet de juiste producten en de juiste hoeveelheid. Je bent eerder verzadigd en gaat niet snacken of snoepen. Ook dat wil zeggen dat je dan minder geld uitgeeft aan eten. Het is allemaal de moeite waard om het te doen, probeer het maar!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 3807x
Toegevoegd: 17-08-2015 13:49
Gewijzigd: 23-08-2015 21:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!