Hoe en wanneer de oleander snoeien?

Hoe en wanneer de oleander snoeien?

Hoe en wanneer de oleander snoeien?  Heb je een oleander in de tuin? Dan is het belangrijk dat je weet of je deze plant moet snoeien en hoe je deze moet snoeien. Het snoeien van de oleander moet je op het juiste moment doen om geen schade aan de nieuwe bloemen te veroorzaken. Het snoeien is belangrijk om een mooie vorm van de oleander te behouden. Daarom bespreken we in dit artikel wanneer en hoe je de oleander kunt snoeien.

Oleander snoeien

Oleanders kunnen er prima tegen als je ze een keer goed snoeit. Als je een gezonde plant hebt, zal deze na het snoeien weer flinke nieuwe scheuten maken. Je moet je voordat je gaat snoeien wel afvragen of het wel nodig is om de plant te snoeien. Je ziet vaak dat oleanders gesnoeid worden, omdat er kale takken aanzitten waar alleen aan te top nog wat blad en bloemknoppen zitten. Het is echt wel jammer van de bloemknoppen als je om deze reden moet gaan snoeien. Eigenlijk ben je dan te laat, de plant moet eerder gesnoeid worden om haar vol in het blad te laten komen. Toch is het belangrijk dat je de oleander terug snoeit als er weinig blad aanzit. Als je de oleander flink moet terug snoeien dan zullen er in datzelfde jaar geen bloemen in komen. De plant zal wel opnieuw mooi in het blad komen en later weer bloemen krijgen. Het is een flinke en vervelende ingreep, want je wilt wel bloemen, maar om de oleander weer goed in vorm en blad te krijgen is het noodzakelijk. Even op je tanden bijten en snoeien voor een goed resultaat in de volgende jaren. De oleander is, mits deze mooi gevormd is, ook zonder bloemen een prachtige plant. Na een snoeibeurt zal de oleander je volgend jaar verwennen met een rijke bloei.

Snoei de oleander

Alleen als je een Oleander hebt die echt te groot is dan zal het onvermijdelijk zijn hem te snoeien. Als je een oleander wilt gaan snoeien dan kun je dat het beste doen in februari of begin maart. Dit is dus in het voorjaar, dan zie je de temperaturen weer wat stijgen in de overwinterruimte en beginnen de planten weer te groeien. Voordat je wilt gaan snoeien moet je wel bekijken welke vorm je de plant wilt geven. Als je gaat snoeien doe dat dan met een schone scherpe snoeischaar, je moet alleen de takken wegknippen die je te lang vindt. Heb je een gezonde oleander dan zal deze zelfs op de oude takken gewoon uitlopen, je kunt dus gerust flink wat wegknippen. Wil je graag een wat luchtigere struik dan moet je niet tot op de hoofdstam terug knippen maar het beste kun je een paar centimeter van de zijtakken laten staan. Op deze manier zul je zien dat er nieuwe takjes gaan groeien op de zijtakken, waardoor je een luchtige struik zult krijgen. Dit is in alle opzichten gunstig voor je plant. Je zult zien dat de verse takken, die nog niet verhout zijn, beter op zullen drogen waardoor je minder last zult krijgen van schimmelaantasting. Dit risico is het grootste tijdens de wintermaanden. Als je een struik hebt met erg lange takken vanuit de bodem dan moet je deze takken in verschillende lengtes afknippen, alleen de langste takken in het midden moet je laten staan.

Oleander wordt kaal, wat nu?

Wat nu te doen als je een kaal geworden oleander wilde gaan snoeien. De ervaring heeft geleerd dat als je een oleander hebt die vol met knoppen staat toch niet meer zo hard groeit en ook niet veel hoger meer wordt. Als je een oleander goed gaat bemesten zal deze op de stammen ook weer uit gaan lopen. Als je een kaal geworden oleander ziet staan dan is het bijna altijd zo dat deze in een te kleine pot staat, dus je kunt deze dan het beste een grotere pot geven, zodat de wortels weer de ruimte krijgen.

Oleander verpotten

Je moet voor het verpotten van de oleander een pot gebruiken met voldoende gaten erin voor de afwatering. Ook moet je goede potgrond gebruiken met fijn zand en klei. Als je scherp zand gebruikt dan is dat goed voor de afwatering en met klei voorkom je dat de grond teveel uitdroogt. Je kunt als je de oleanders in een kuip hebt staan ook potgrond kopen speciaal voor kuipplanten, door deze potgrond te mengen met organische mest heb je een prima basis om oleanders in te planten. Je kunt oleanders het best twee keer per jaar bemesten. Je kunt dit doen met organisch mest of met kunstmest.

Oleander verzorging

In de zomer hebben veel mensen een nerium oleander op het terras staan. Maar hoe moet je deze plant verzorgen? Veel mensen korten de naam af naar oleander. Het is belangrijk om te kijken naar de natuurlijke groeiplaats van de uitbundig bloeiende kuipplant. Van nature groeit de oleander in het zuiden van Europa. Het beste kun je de oleander op de warmste plek in de tuin of op het terras plaatsen, vol in de zon. De pot moet altijd op een waterdichte schotel staan. De plant moet je vervolgens water geven op de pot, het water dat dan niet vast gehouden kan worden loopt dan onder de pot door naar het schoteltje. Als het water op het schoteltje op is gedroogd dan moet je de Oleander weer water geven.

Wanneer snoei je de oleander?

In de winter is het belangrijk dat je de oleander op een vorstvrije plaats zet, zodat hij niet kan bevriezen. Ook snoeien is weer van belang. Je moet daarbij niet in het najaar alle takken terug snoeien, het loof dien je te laten staan, zodat de plant goed kan overwinteren. Je kunt de oleander dan het beste op een vorstvrije plek plaatsen. Af en toe moet je de oleander water geven in de winter. Het snoeien kun je het beste doen in het vroege voorjaar, half of eind maart. Daarbij snoei je verdeeld over de kroon van de plant ongeveer 50-60% van de takken bij de basis van de oleander. Daar krijg je dan weer nieuwe scheuten die in bloei zullen komen. De takken die je nu laat zitten aan de oleander zijn de bloeitakken voor het aankomende seizoen.

Hoe ziet de oleander er uit?

Eigenlijk is de oleander een donkergroenblijvende struik met leerachtige en lancetvormige bladeren en vijfslippige roze bloemen. Omdat de oleander al verschillende malen is gekruist zijn er ook witte, rozerode, rode, gele of witte bloemen en ook enkelbloemige en dubbelbloemige. De oleander is eigenlijk een plant voor rondom de Middellandse Zee. Ze moeten bij het water staan en rondom deze gebieden kan hij al snel vier tot vijf meter hoog worden. De oleander bloeit de hele zomer en soms tot ver in het najaar. Maar het ligt er dus ook aan waar de plant staat en hoe de temperatuur in de zomer is.

Oleander en kinderen

Met de oleander moet je wel goed oppassen met kinderen en dieren. Alle delen van een oleander zijn giftig en als je er van eet kan dat dodelijk zijn. Als je de oleander gaat snoeien of stekken moet je ook goed opletten en het gereedschap daarna goed schoonmaken. Het is voor insecten moeilijk om nectar uit de oleander te halen. Dit komt omdat de meeldraden over de stempel van de plant groeien. Als een insect een lange tong heeft zal het hem lukken anders niet.

Oleander planten

Wanneer je de oleander mooi vindt, wil je deze misschien wel graag in de tuin planten. Maar let goed op, want je kunt de oleander beter niet in de volle grond planten, de plant moet namelijk vorstvrij overwinteren. Het is eigenlijk een solitaire kuipplant. Deze kun je het beste op een terras of een balkon plaatsen vanaf mei of juni. Ze kunnen maximaal twee meter hoog worden, maar dat hangt ook van de temperatuur af. Hij zal veel bloemen krijgen wanneer het erg zonnig is.

Oleander in de lente

De oleander mag gesnoeid worden in de lente wanneer de temperatuur wat gaat stijgen. Dan mag je hem ook wat besproeien. Je moet hem nog wel op zijn overwinterplaats laten staan. De lente is een ideaal seizoen om de oleander te verpotten als dat nodig is. Ieder jaar moet je de jonge struiken van de oleander verpotten. Als je oudere planten hebt dan doe je dat om de drie of vier jaar. Let wel goed op dat je ieder jaar goed de bovenste grondlaag ververst. Of je kunt kiezen voor het snoeien van de wortels van de plant.

Oleander in de zomer

De oleander staat er om bekend dat hij veel licht en warmte nodig heeft. Dan kun je in de zomer genieten van een mooie en weelderige bloei. De plant doet het dan ook erg goed in een kas met een glazen of een doorzichtig kunststof dak. Als het erg warm is in de zomer, dan moet je de oleander wel genoeg water geven. Wanneer je een grote oleander hebt dan kunnen deze per dag tien liter drinken. Het water kun je het beste verdelen over twee gietbeurten, vroeg in de ochtend en in de avond. Het beste kun je lauw water geven als je die mogelijkheid hebt. Als het wat nat of regenachtig is dan verdampt er minder water bij de oleander. Een goede afwatering is van belang. Als de wortels van de oleander altijd nat staan dan kun je te maken krijgen met wortelrot of bladval, probeer dat te voorkomen door op de juiste manier en de juiste hoeveelheid water te geven. Zorg er ook voor dat het teveel aan water (als het langdurig en hard regent) weg kan stromen.

Oleander stekken

Je kunt de oleander vermeerderen door hem te stekken. Dit zou je dan het beste kunnen doen in juni en in september. Je snijdt de stek dan af bij het oog paar. Je gebruikt daarvoor een scherp mes. Vermeerderen kan in stekgrond met een beetje stekpoeder of in het water. Als het warmer weer is dan begint de wortelgroei van de oleander al binnen een paar weken. Dan kun je de stek vervolgens verpotten in het grondmengsel. Als je gaat toppen dan zorg je voor meerdere vertakkingen van de oleander.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 140489x
Toegevoegd: 20-05-2015 20:36
Gewijzigd: 22-08-2015 11:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!