kitten miauwt

Kitten opvoeden: hoe doe je dat?

kitten miauwtVeel mensen nemen een kat in huis als het dier acht tot twaalf weken oud is. Jonge poezen worden ook wel ‘kittens’ genoemd. De kleine dieren zijn erg vertederend, maar moeten nog worden opgevoed. Alleen dan worden het zelfverzekerde en sociale huisdieren. Een kitten opvoeden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Er komt behoorlijk wat kijken en levert behoorlijk wat vragen op.

Een kitten opvoeden begint al op de eerste dag

Ondanks dat het heel leuk is om een kitten in huis te hebben, moet je er wel rekening mee houden dat een kitten een behoorlijke verandering is in je huishouden. Plotseling moet je voor een jonge kat zorgen, die alles nog moet leren. Het opvoeden van de kitten begint eigenlijk al op de eerste dag dat je het beestje in huis hebt. Het is dan ook verstandig om voor de komst van de kitten alvast enige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een eerste kennismaking met een nieuw thuis

Voor een jonge kat is de wereld uiteraard erg groot. Om te zorgen voor een veilig en comfortabel gevoel kun je de poes het beste eerst laten kennismaken met een kleine ruimte, zoals de huiskamer. Met de komst van de kitten kun je meteen beginnen met opvoeden door een kattenbak neer te zetten. Zorg ervoor dat het jonge katje meteen op de kattenbak wordt gezet. Zo leert het meteen waar het zijn of haar behoefte moet doen. Een jonge kitten is erg nieuwsgierig en ontvankelijk. Ze leren bijzonder snel. En zoals het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk.

Kattenbaktraining

Per kat verschilt het hoe ze omgaan met kattenbakkentraining. Zo zijn enkelen er al aan gewend om hun behoefte in een kattenbak te doen, omdat ze dit al van hun moeder hebben geleerd. Om een kitten goed op te voeden is een zetje in de juiste richting soms nodig. Ten eerste is het belangrijk om als baasje een goede kattenbak te kopen. Deze moet groot genoeg zijn voor de kitten om te bewegen.

Daarnaast dient de bodem volledig te worden bedekt met kattengrit. Het is aan te raden om de kitten meteen na het eten in de kattenbak te plaatsen. Het beestje zal gaan rondlopen snuiven en enkele graafbewegingen maken. Als het goed is doet het daarna zijn of haar behoefte. Een ongelukje kan natuurlijk altijd voorkomen. Straf het jonge katje dan niet, maar beloon het met iets lekkers als het de volgende keer wel goed gaat.

Zorg voor hygiëne

Een van de kenmerken van een kat is dat ze erg schoon zijn. De beesten hebben een hekel aan ‘viezigheid’. Vooral wanneer het aankomt op spullen uit hun territorium, zoals een mand of kattenbak, kunnen katten erg kritisch zijn. Dit gedrag begint al bij kittens. Zorg er daarom voor dat de kattenbak niet te dicht bij de voerbak van een kitten staat. Ook dient de kattenbak regelmatig schoon gehouden te worden. Je kunt het beste heet water en afwasmiddel gebruiken om de boel te reinigen. Dit is beter voor de hygiëne van uw huis, en uiteraard voor de hygiëne van de jonge kat. Een kitten weigert namelijk zijn of haar behoefte te doen op een ‘vieze kattenbak’.

De buitenwereld verkennen

Een kitten opvoeden wordt na een tijdje wat gemakkelijker, omdat het beestje zelf al steeds vaker zijn of haar behoefte buiten de deur zal doen. De kitten gaat namelijk steeds vaker naar buiten om de wereld te verkennen. Desondanks is een kattenbak in huis altijd handig. Sommige poezen zetten geen stap buiten de deur als het bijvoorbeeld erg koud is. Ook tijdens Oud en Nieuw blijven de beesten meestal liever binnen.

Het sociale component in de opvoeding van een kitten

De opvoeding van een kitten neemt tijd en inspanning in beslag. Je wilt uiteindelijk een fijne huisgenoot in de vorm van een zelfverzekerde en sociale kat. Een kitten opvoeden is een kwestie van veel positieve aandacht en trainen. Straffen heeft totaal geen zin, maar positieve ervaringen wel. Word vooral niet boos als het een keer misgaat in de kattenbak of als het beestje plotseling in de gordijnen hangt. Zorg er in plaats daarvan voor dat de kitten de krabpaal een ontzettend leuk speeltje gaat vinden. Creëer voor de jonge kat een kleine speelplaats met allerlei attributen. Beloon de kitten als het er gebruik van maakt en goed gedrag vertoont.

De socialisatieperiode

Het sociale aspect vormt dan een zeer belangrijk onderdeel van de opvoeding van de kitten. Wat betreft de sociale opvoeding zijn de eerste vier tot zestien weken essentieel. Dit wordt ook wel de ‘socialisatieperiode’ genoemd. In de opvoeding van een kitten is het sociale gebeuren belangrijk. Het jonge dier leert met andere katten om te gaan en zijn eigen plekje op de wereld te veroveren. Ook het contact met mensen is uiteraard belangrijk. Zorg ervoor dat verschillende mensen de kitten vaak oppakken en even knuffelen. Zo wordt de kitten niet eenkennig, en raakt het gewend aan de geur van mensen.

Kennismaking met soortgenoten

In de buitenwereld komt de kitten ook in aanraking met soortgenoten. Besef dat geur essentieel is bij de communicatie tussen katten. Als je andere katten in huis hebt, is het daarom verstandig om de kitten de eerste dag alleen te laten. De jonge poes heeft namelijk een andere geur dan de andere poezen en wordt om die reden soms als een bedreiging gezien door de andere katten.

Na een dagje wennen neemt de kitten jouw huisgeur over. Het kan ook helpen als je met een dekentje over de kitten heen wrijft, zodat het gaat ruiken zoals de andere katten. Als de kitten jouw huisgeur of de geur van de andere katten heeft overgenomen, beschouwen de andere katten de kitten als een minder grote bedreiging.

Voorkom vechtpartijen

Het voorkomen van vechtpartij tussen de katten gebeurt niet zomaar zonder slag of stoot. Dat ze hetzelfde ruiken betekent namelijk niet dat alle katten in je huis meteen vrienden worden. Een langzame kennismaking is essentieel wanneer de kitten kennismaakt met de andere dierlijke huisgenoten. Zorg ervoor dat de beesten rustig aan elkaar kunnen snuffelen.

Ook is het verstandig om aanwezig te zijn bij de eerste ontmoeting tussen jouw kitten en andere katten. Vaak beginnen de katten te blazen en delen ze een tik uit naar het jonge beestje. Ze beschouwen jouw huis namelijk als hun eigen territorium en willen dit niet met andere poezen delen. Dit gedrag is normaal, hoewel je uiteraard niet wilt dat er een vechtpartij ontstaat.

De jonge poes kan tot irritatie van de oudere beesten soms erg beweeglijk en druk zijn. Ook tijdens deze situatie kun je de lieve vrede op een simpele manier bewaren. Geef de kitten iets te eten, want hier wordt het beestje weer wat rustiger van.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 11682x
Toegevoegd: 01-02-2016 14:55
Gewijzigd: 15-02-2016 00:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!