Labradoodle, over het ras

Labradoodle, over het ras

Labradoodle, over het ras De labradoodle is een hondenras, het is een kruising. In Nederland wordt het ras labradoedel (dezelfde uitspraak dus) genoemd. Er werd eerst uitgegaan van kruisingen tussen de labrador retriever en de Franse poedel. Door de overkoepelende organisatie de FCI (Raad van Beheer) wordt het niet als een erkend ras gezien. Wat voor honden zijn de labradoodles en voor welke gezinnen zijn deze honden geschikt?

Geschiedenis van de labradoodle

Zoals net al kort is vermeld, is de labradoodle een kruising van de labrador en de poedel. Mensen hebben voor deze kruising gekozen, zodat zij een uitermate geschikt karakter hadden voor een  hond die ingezet kon worden als geleidehond. Het zou ook gaan over een ras dat minder allergische reacties op zou roepen, de labradoodle zou minder verharen.

Het zou er over gaan om de trainbaarheid en de zachtaardigheid van de labrador te kunnen combineren met de niet verharende poedel. Daardoor werd de naam labradoodle ingevoerd bij een aantal fokkers in Australië. Momenteel wordt de naam labradoodle ook in andere landen gebruikt. In Australië maar ook in andere landen, zoals in Nederland, wordt de labradoodle nu gefokt.

Uiterlijk van de labradoodle

De labradoodle is een middelgrote tot grote hond. Het uiterlijk is een mix van de labrador en de poedel. Er zijn verschillende kleuren mogelijk bij de labradoodle. Je kunt denken aan zilverkleurig, maar ook wit, rood, zwart, bruin of goudkleurig. De afmetingen van de labradoodle kunnen sterk verschillen.

Kruisingen voor de labradoodle

Bij de Australian labradoodle gaat het niet zomaar over een “kruising” van de labrador en de poedel. Er zijn in totaal zes rassen ingezet om te zorgen voor de labradoodle die we nu kennen. Dit zijn de:
De Poedel.
De Labrador Retriever
De Curly Coated Retriever
De Amerikaanse Cocker Spaniel
De Engelse Cocker Spaniel
De Ierse Waterspaniel

Door voor al deze rassen te kiezen, is er gezorgd voor een allergie- en astmavriendelijke hond. De labradoodle verhaart niet en het temperament van de hulphond is aanwezig. Een heel fijne hond zonder de overlast van haren.

Inzet labradoodle

De labradoodle wordt ingezet voor mensen met een visuele of andere beperking, voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Momenteel staat de Australian Labradoodle bekend als een hypoallergeen ras. Dit wil zeggen dat 98% van de mensen die allergisch reageren op honden, op dit ras niet reageren. De vacht van de labradoodle mag niet verharen en mag je ook niet ruiken. De honden hebben geen ondervacht.

Vachtsoorten

Er zijn verschillende soorten vachten bij de labradoodle. De eerste is de woolvacht. Dit is de vacht die veel lijkt op de vacht van de poedel, een beetje krullend. Deze vacht heeft wat meer verzorging nodig. Er is ook een fleecevacht. Het gaat hierbij over een zachte krullende- of golvende vacht. Deze vachtsoort moet open vallen en is gemakkelijker te onderhouden/verzorgen. Deze vachtsoorten kun je in een nest van de labradoodle tegenkomen.

Hoogte en gewicht labradoodle

De labradoodle kan in verschillende hoogten en gewichten voorkomen.
De kleine labradoodle heeft een hoogte van 35-42 cm en een gewicht van gewicht 7-13 kg.
De medium labradoodle heeft een hoogte van 43-52 cm en een gewicht van gewicht 13-20 kg.
De standaard labradoodle heeft een hoogte van 53-63 cm en een gewicht van gewicht 23-30 kg.

Karakter labradoodle

De labradoodle heeft een vrolijk karakter, het zijn knuffelhonden, maar ook honden met een sterke will to please. Deze honden doen hun baas graag plezier, zij werken graag voor hun baas. De honden hebben ook een hoog intuïtief vermogen. Ze voelen emoties erg goed aan, ze zoeken ook echt oogcontact met mensen en ze proberen je te troosten en op te vrolijken. Het zijn intelligente honden en je kunt ze erg goed trainen. Dit is ook de reden dat zij als therapiehond, hulphond of (blinde)geleidehond in worden gezet.

De labradoodle kan ook in worden gezegd bij mensen die problemen hebben met rouwverwerking. Het zijn honden die graag in gezelschap zijn, ze zijn daarbij ook dol op kinderen. Deze honden zijn uitermate geschikt als gezinshonden. Door hun vacht zijn ze zeer geschikt voor families waar een allergie voorkomt, denk aan allergie voor honden maar ook aan andere allergieën (schilfers van de vacht bijvoorbeeld).

De labradoodle is een vrolijke hond, erg sociaal, aanhankelijk en intelligent. Hij is energiek en dol op mensen en andere dieren. Ze zijn geurloos en verharen niet. Je kunt ze gemakkelijk trainen en dan wordt het een heerlijke familiehond!

Labradoodle is een hypoallergeen ras

De labradoodle is een hypoallergeen ras. Dit komt omdat de haren zo dicht op elkaar zitten, er is dan bijna geen plaats voor huidschilfers. De labradoodle verhaart niet of nauwelijks. Het is daarom een allergie-vriendelijk en niet -astma-opwekkend ras. Een ander voordeel is dat je de vacht niet ruikt en dat vlooien hier ook minder kans maken.

Labradoodle als gezinshond

De labradoodle is een ideale gezinshond. Of dat er nu poezen, honden of andere dieren zijn, de labradoodle is dol op andere dieren. Het ras kan eigenlijk met alles en iedereen goed overweg en is erg baasgericht, aanhankelijk en intelligent. Het zijn honden die graag bij je zijn en ze houden je ook goed in de gaten. Ze maken oogcontact met hun baasje en vaak ook met het bezoek. Ze zijn erg vrolijk, hebben een vriendelijk karakter en je bouwt er snel een fijne band mee op. Het is echt een maatje als je de labradoodle kiest als gezinshond.

Labradoodle en kinderen

Kinderen en de labradoodle, ze kunnen niet meer zonder als je de hond eenmaal als huisgenoot hebt opgenomen. Maar ook de hond hecht enorm aan het gezin. De labradoodle is dol op kinderen en andersom. Het zijn echt elkaars maatjes, samen spelen, knuffelen, de labradoodle is overal voor in. Het zijn speelse en vriendelijke honden en ook lekker beweeglijk. Kinderen willen soms wel eens lekker kunnen knuffelen met een hond, daar is dit ras ook geschikt voor. Ook al heeft je kind een allergie, de kans is groot dat het met de labradoodle goed gaat en dan kun je toch een hond nemen.

Tijd voor een hond

Als je voor de labradoodle kiest, is het wel belangrijk dat je er veel tijd aan besteedt, want deze hond werkt graag voor je. Labradoodles zijn leergierig en goed trainbaar. Als je hier de nodige tijd en energie instopt, heb je een erg fijne gezinshond! Laat de labradoodle niet wegkwijnen in een hok, laat hem niet de hele dag alleen thuis, zonder enige vorm van beweging. Dit geldt trouwens voor elke hond. Je hoeft namelijk geen hond te nemen, dus heb je er niet voldoende tijd voor, doe het de hond en jezelf niet aan. Ben je echter bereid om tijd aan de hond te besteden, op uur en tijd thuis te zijn, dan is een labradoodle een heerlijk maatje.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 14145x
Toegevoegd: 16-03-2015 15:46
Gewijzigd: 15-08-2015 20:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!