Pijn in de zij: oorzaken van pijn in de zij

Pijn in de zij: oorzaken van pijn in de zij

Pijn in de zij: oorzaken van pijn in de zijPijn in de zij is in de meeste gevallen onschuldig, maar onprettig kan het zeker zijn. Harde steken in de zij voelen alsof er iets mis met een orgaan is en heb je soms in combinatie met spierpijn. Pijn in de zij treedt in de meeste gevallen op wanneer je bezig bent met een sportieve activiteit.

Heb je pijn in de zij en weet je niet wat er precies aan de hand is? Dan kan er eigenlijk van alles aan de hand zijn. Als de pijn aanhoudt kun je het best contact opnemen met de huisarts. Wil je een idee krijgen wat er aan de hand is? Lees dan snel verder en ontdek de mogelijke oorzaken:

Pijn in de zij door de milt

Herken je de pijn in de zij die tijdens het sporten optreedt? Als we aan het sporten zijn heeft iedereen wel eens pijn in de zij. Het hoeft echter niet altijd aan de milt te liggen en ook andere oorzaken kunnen een rol spelen wanneer je pijn hebt in de zij tijdens het sporten.


De milt is een orgaan dat ons lymfesysteem gebruikt uit om het immuunsysteem op de juiste manier te laten functioneren. De milt speelt een belangrijke rol voor onze bloedsomloop en zorgt bijvoorbeeld voor de opslag van verschillende stoffen die ons bloed nodig heeft om van kwaliteit te blijven.

Pijn in de milt kan ontstaan wanneer je een behoorlijke inspanning hebt geleverd. De pijn voelt als een soort protest wanneer je aan het bewegen bent. Stop direct met bewegen als je deze pijn voelt en de pijn zal vanzelf weer verdwijnen. Doe in het vervolg een warming-up om pijn in de zij te voorkomen.

Een andere oorzaak van pijn in de milt kan een vergrote milt zijn. Een vergrote milt heeft altijd een onderliggende reden die verder onderzocht moet worden. Sommige aandoeningen worden pas ontdekt als er problemen met de milt zijn.



Pijn in de milt kan ook komen door een scheur in de milt. Een gescheurde milt kan ontstaan tijdens een verkeersongeluk of schietpartij. Een gescheurde milt is gevaarlijk en vereist direct medische hulp.

Pijn in de zij door de nieren

De nieren zorgen er dagelijks voor dat afvalstoffen uit het lichaam worden weggevoerd. De nieren hebben hierin de belangrijkste functie en we hebben er daarom ook niet voor niets twee. Het is mogelijk om te leven met één nier, maar wanneer er problemen ontstaan met deze laatste nier heb je absoluut een vervangende nier nodig. Een aandoening aan de nieren kan langzaam ontstaan, maar op een zeker moment kan het probleem gewoonweg te groot worden. De afvalstoffen gaan zich langzaam opstapelen en je kunt hier onder andere pijn van in de zij krijgen. Slecht functionerende nieren gaan vaak samen met slecht ruikende urine, pijn als je plast of bloed in je plas. Heb je te maken met één of meerdere van deze problemen? Ga dan altijd naar de huisarts.

Pijn in de zij door de galblaas

De galblaas heeft het opslaan van gal tot haar belangrijkste taak gemaakt. Gal wordt aangemaakt in de lever. De galblaas is verbonden met verschillende organen die ons helpen bij de spijsvertering.

Je kunt ook pijn krijgen door nierstenen die door een verdikking van het gal ontstaan. Heb je letterlijk last van de galblaas? Dan geeft dit een stekend gevoel en kan je last hebben van galstenen. De pijn ontstaat vaak pas als het probleem te groot is. Het is belangrijk om in te grijpen als hier sprake van is. Alleen een arts is instaat om vast te stellen of je last hebt van galstenen. Galstenen zijn niet direct levensgevaarlijk, maar het zou natuurlijk mooi zijn als je van de vervelende pijn wordt verlost.
 
Uiteraard kunnen er nog meer organen een rol spelen bij pijn in de zij. Pijn in de zij kan in sommige gevallen verdwijnen, maar in de andere gevallen kun je beter contact met de huisarts opnemen. Je voelt dit zelf het best en je kunt hier zelf het best een afweging in maken.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 6676x
Toegevoegd: 22-01-2015 12:43
Gewijzigd: 15-08-2015 20:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!