Zwangerschap en voeding

Voeding tijdens zwangerschap

Zwangerschap en voedingVoor ieder mens is het belangrijk om gezond te eten. Voeding geeft ons lichaam energie, laten ons groeien en is onmisbaar voor een gezond en vitaal leven. Tijdens de zwangerschap is gezonde voeding extra belangrijk. Je voedt niet alleen je eigen lichaam, maar bent ook verantwoordelijk voor de groei van je kind. Op deze pagina lees je daarom meer informatie over de juiste voeding tijdens de zwangerschap.

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Heb jij al een gezond voedingsschema en ben je altijd erg bewust aan het eten? Dan hoef jij in de meeste gevallen niet heel veel te veranderen aan je voedingspatroon. Toch zijn er tijdens de zwangerschap nog steeds een aantal zaken waar je op dient te letten. Er zijn een aantal stoffen die je tijdens de zwangerschap beter helemaal kunt vermijden of juist een aantal stoffen die ontzettend belangrijk zijn om te consumeren. Op deze pagina lees je meer informatie over:

  • Hoeveel en wat moet ik per dag eten?
  • IJzer en calcium
  • Extra foliumzuur
  • Vitaminen
  • Vetten
  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Voldoende drinken
  • Producten die je beter kunt vermijden

Hoeveel en wat moet ik per dag eten?

Voor vrouwen die niet zwanger zijn is het iedere dag belangrijk om gemiddeld 2000 calorieën binnen te krijgen. Tijdens de zwangerschap heb je echter meer calorieën nodig dan normaal. Deze zijn nodig voor het ontwikkelen van de placenta, de baarmoeder, de groei van de borsten en het maken van een energievoorraad. Daarnaast moet je baby ook worden gevoed. Gemiddeld heb je tijdens de zwangerschap ongeveer 300 tot 400 extra calorieën per dag nodig. Het is dus ontzettend belangrijk dat je tijdens de zwangerschap niet gaat lijnen. Dit is niet gezond voor je baby en ook niet voor je eigen lichaam. Het beste is om een voedingsschema te maken waar je je tijdens je zwangerschap aan houdt. Op deze manier weet je zeker dat je iedere dag voldoende calorieën binnenkrijgt en deze ook uit de juiste producten haalt.
Waar je deze voeding uit haalt kan sterk verschillen. Indien je creatief bent in de keuken dan kun je zelf een voedingsschema samenstellen met die producten die je lekker vindt. Tijdens de zwangerschap is het namelijk ook belangrijk dat je blijft eten wat je lekker vindt. Het is belangrijk om de ‘Schijf van Vijf’ in je achterhoofd te houden. Heb je geen idee wat je samen moet stellen? Dan hebben we hieronder een lijstje met verschillende producten die je kunt eten:

  • Zorg voor voldoende vitaminen en eet minstens twee stukken fruit per dag.
  • Ook is het belangrijk dat je voldoende groenten blijft eten. Probeer minstens 200 gram groenten per dag te eten.
  • Probeer iedere dag vijf tot zeven sneden brood te eten. Hier liefst volkorenbrood.
  • Vis, vlees en vleesvervangers zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je lichaam en je baby.
  • Zuivelproducten
  • Drink voldoende

IJzer en calcium tijdens de zwangerschap

Het is tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk om bloedarmoede tegen te gaan. Dat kun je tegengaan door voldoende ijzer te eten. Naast dat je ijzer uit spinazie kunt halen kun je er ook voor zorgen dat je voldoende volkorenbrood en vlees eet. Je lichaam is in staat om ijzer beter op te nemen wanneer je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om ook iedere dag een paar stukken fruit te eten.
Verder is het belangrijk dat je lichaam voldoende calcium binnenkrijgt. Calcium is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby. Wanneer je baby aan het groeien is wordt het kraakbeen langzaam omgezet naar bot. Bij deze ontwikkeling is het erg belangrijk dat men genoeg calcium binnenkrijgt. Calcium wordt uit melkproducten gehaald. Om te zorgen dat je voldoende binnenkrijgt eet je iedere dag drie plakjes kaas en neem je ongeveer drie glazen melk. Het is ook mogelijk om deze te vervangen voor andere melkproducten, zoals yoghurt of vla. Aangeraden wordt om in de winkel te kiezen voor de magere melkproducten i.p.v. de volle of de halfvolle. In magere melkproducten zit minder verzadigd vet en relatief meer eiwitten.


Extra foliumzuur is ontzettend belangrijk

Foliumzuur is iets waar zwangere vrouwen bijna nooit van nature al genoeg van binnenkrijgen. Een andere benaming voor foliumzuur is ook wel vitamine B11. Deze wordt normaliter uit groenten, vlees, zuivel of volkoren producten gehaald. Echter is het lastig om voldoende foliumzuur te halen uit deze natuurlijke producten. Daarom wordt het aangeraden om tabletten voor foliumzuur te slikken. Probeer dagelijks een pil te slikken van 400 mg foliumzuur. Hier kun je het beste mee beginnen vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Het duurt even voor je lichaam om foliumzuur goed op te nemen en daarnaast heeft je baby het extra foliumzuur hard nodig vanaf een vroeg stadium. Overigens kan het geen kwaad voor je lichaam om het een langdurige periode te nemen, bijvoorbeeld als het een langere tijd nog niet lukt om zwanger te worden.
Foliumzuur is erg belangrijk, omdat een tekort aan deze stof schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de baby. Een tekort aan foliumzuur kan zorgen voor verschillende afwijkingen, zoals een hazenlip, een open gehemelte of een open ruggetje.

Vitaminen tijdens de zwangerschap

Omdat je tijdens de zwangerschap minder beweegt zal je ook minder energie verbranden. Zorg dus dat je voldoende vitaminen en mineralen blijft consumeren om gezond te leven. Om er zeker van te zijn dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt kun je bijvoorbeeld ook multivitaminenpreparaten nemen die speciaal voor zwangere vrouwen zijn bedoeld. Daarbij is het wel belangrijk om deze als een extra middel te zien en vervang het eten van groenten en fruit er niet mee.
Vitamine C bijvoorbeeld is belangrijk voor een goede weerstand en om de opname van het mineraal ijzer te verbeteren. Vitamine C kun je halen uit kiwi’s, mandarijnen, aardbeien, verse groenten en nog meer soorten fruit. Daarnaast is vitamine D erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Vitamine D kun je halen uit verschillende voedingsproducten, maar vaak heb je dan nog niet voldoende vitamine D voor je lichaam. Daarom is het verstandig om hier een supplement voor aan te schaffen. Deze kun je halen bij de apotheek. Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam beter in staat is om het mineraal calcium uit de voeding te halen. Dit is weer belangrijk voor de aanmaak van de botten en tanden van je baby. Belangrijk is om vanaf de derde maand van de zwangerschap te zorgen voor voldoende vitamine D.
Ook is het erg belangrijk om voldoende vitamine A binnen te krijgen tijdens de zwangerschap. Indien je onvoldoende vitamine A binnenkrijgt dan kan dat zorgen voor een verminderde weerstand van je kind op latere leeftijd. Vitamina A is te halen uit vis, melkproducten of halvarine.

Vetten tijdens zwangerschap

Ook vetten zijn ontzettend belangrijk. Voornamelijk de onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor een goede ontwikkelingen van je baby. Onverzadigde vetzuren zorgen voor de juiste ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen. Tijdens de laatste maanden van de zwangerschap gaat de ontwikkeling van de hersenen erg hard en is het belangrijk om voldoende vetten te consumeren. Deze zijn te halen uit vette vis of margarine. Aangeraden wordt om één tot twee keer in de week vette vis te eten. Probeer het ook niet meer dan twee keer in de week te eten. Vette vis bevat namelijk ook schadelijke stoffen die alleen slecht zijn voor de gezondheid wanneer ze teveel worden gegeten.

Koolhydraten tijdens zwangerschap

Voor de groei van je baby zijn koolhydraten erg belangrijk. Daarnaast zijn ze ook goed voor het leveren van energie voor je eigen lichaam en voor de werking van je darmen. Koolhydraten worden gehaald uit brood, rijst, aardappelen, groenten en fruit en producten van melk.

Eiwitten tijdens zwangerschap

Ook eiwitten zijn ontzettend belangrijk. Deze zorgen ten slotte voor de bouw van de lichaamscellen van je baby. Eiwitten zijn essentieel voor het aanmaken van de spieren, organen en de botten van je baby. Daarnaast heeft niet alleen je baby eiwitten nodig, maar vraagt je eigen lichaam ook om extra eiwitten. Deze heeft je lichaam nodig om te zorgen voor het extra bloed, de groei van je borsten en de aanmaak van de placenta. Eiwitten kun je halen uit vlees, vleesvervangers, eieren, zuivelproducten en peulvruchten.

Drink voldoende

Het is tijdens de zwangerschap belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Je nieren zijn verantwoordelijk voor het verwerken van de afvalstoffen in je lichaam. Wanneer je zwanger bent zullen ze echter jouw afvalstoffen moeten verwerken en die van je baby. Ze hebben tijdens de zwangerschap dus een dubbele taak. Door het drinken van voldoende vocht help je je nieren hierbij. Vocht is namelijk verantwoordelijk voor het vervoeren van de afvalstoffen en de voedingsmiddelen in je lichaam.

Welke producten kan ik beter vermijden?

Verder zijn er ook verschillende producten die je beter kunt vermijden en waar je op moet letten. Zo kunnen bepaalde producten zorgen voor een besmetting of niet goed zijn voor de gezondheid van je baby. Je kunt bijvoorbeeld het listeriabestemming krijgen van rauw vlees, producten die gemaakt zijn van rauwe melk, gerookte of vacuümverpakte visproducten of vleeswaren die erg lang worden bewaard. Deze producten kun je dus het beste vermijden. Andere producten die je het beste niet te veel kunt consumeren zijn cafeïne, drop of sommige geneeskrachtige kruiden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 3130x
Toegevoegd: 01-03-2017 06:23
Gewijzigd: 18-06-2017 23:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!