Wandelschoenen kopen - waar let je op?

Wandelschoenen kopen - waar let je op?

Wandelschoenen kopen - waar let je op?Bij het kopen van wandelschoenen is het belangrijk om op verschillende zaken te laten. Het kopen van wandelschoenen vergt soms best wat tijd en uiteraard is het belangrijk dat de schoenen goed passen.

Op deze pagina gaan we in op het dragen van de juiste wandelschoenen en waar je deze onder andere kunt kopen. Als je hulp nodig hebt is deze pagina een uitstekend startpunt en is de kans groter dat je passende wandelschoenen vindt.

Waar kan ik wandelschoenen het best kopen?

Wandelschoenen zijn tegenwoordig op allerlei plaatsen verkrijgbaar. Denk aan sportwinkels, gespecialiseerde webwinkels of een speciaalzaak. Wanneer je zoekt naar een gedegen advies is een speciaalzaak in wandelschoenen waarschijnlijk de beste locatie. Wanneer je weet welke schoen het best bij je past kun je het paar eventueel op een andere locatie kopen of betaal je net iets meer voor de zekerheid van een speciaalzaak.

Wandelschoenen passen

Wanneer je een nieuw paar wandelschoenen past is het belangrijk om duidelijk te zijn over wat je voelt. Op deze manier kan de verkoper een nieuw paar zoeken en ontdekken of dit paar beter past. Loop gerust een rondje door de winkel en luister goed naar je lijf. Let zowel op je voeten, als de stand van je benen en de rest van je lichaam. Je merkt dat het hele lichaam profijt heeft bij een goed paar wandelschoenen. Uiteindelijk maak je een beslissing en eigenlijk is vanaf dat moment nog steeds afwachten of een paar bij je past. Vaak kun je pas na een aantal behoorlijke wandelingen beslissen of een paar wandelschoenen aan je verwachtingen voldoet.

Wandelschoenen inlopen

Het is je waarschijnlijk al bekend dat wandelschoenen meestal worden ingelopen. Wanneer je wandelschoenen inloopt is het mogelijk om blaren te voorkomen en zorg je dat de nieuwe stappers helemaal klaar zijn voor lange en zware wandelingen. Eigenlijk moeten alle wandelschoenen worden ingelopen en daar bestaat dan ook geen uitzondering voor. Wanneer een wandelschoen in het begin niet lekker zit hoeft dit niet te betekenen dat dit altijd het geval blijft. Wandelschoenen hebben soms de tijd nodig om naar je voet te vormen. Na een substantieel aantal wandelingen kun je eigenlijk pas bepalen of een paar wandelschoenen goed om je voeten past.



Categorieën wandelschoenen

Wandelschoenen kun je kopen uit verschillende categorieën. Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen wandelschoenen voor mannen en vrouwen. De meeste mannen hebben een andere manier van lopen dan vrouwen en over het algemeen is ook de vorm van de voeten iets anders. De schoenmaat is bij het kiezen van wandelschoenen ook belangrijk. Meet je voeten tot op de centimeter nauwkeurig om de juiste schoenmaat te kiezen. Tijdens het wandelen merk je al vrij snel of wandelschoenen te krap of te ruim zijn. Gevoelsmatig wordt er soms voor een bepaalde schoenmaat gekozen en helaas blijkt dit lang niet altijd de juiste manier om een passend paar wandelschoenen te kiezen. Gaat het enkel om de schoenmaat en van welk geslacht je bent? Zeker niet! Bij wandelschoenen wordt er ook onderscheid gemaakt tussen vier verschillende categorieën:

  • Categorie A: wanneer je lichte wandelingen doet en voor dagelijks gebruik wandelschoenen zoekt is deze categorie geschikt. De wandelschoenen uit deze categorie zijn geschikt voor wandelingen met weinig hoogteverschil.
  • Categorie B: als de wandelingen iets pittiger worden zijn deze wandelschoenen geschikt. De wandelschoenen uit deze categorie zijn geschikt voor wandelingen in de Alpen of een laaggebergte. De wandelschoenen zijn geschikt voor wandelingen op hoogte.
  • Categorie C: wanneer je voor langere tijd gaat wandelen zijn de wandelschoenen uit deze categorie het meest geschikt. Wanneer je een grote rugzak draagt en lange tochten maakt zijn deze wandelschoenen instaat om de belasting volledig te dragen.
  • Categorie D: de laatste categorie is geschikt om stijgijzers aan vast te maken. De wandelschoenen uit deze categorie zijn vrij stijf en minder geschikt voor een wandeling op vlak terrein. De wandelschoenen zijn geschikt om mee te klimmen en beschermen je tegen de grootste schokken.

Naast de verschillende categorieën zijn er ook combinaties mogelijk. Zo zijn er wandelschoenen in categorieën als C/D of A/B. Vraag bij een speciaalzaak altijd tot welke categorie een paar wandelschoenen behoort.

Onderhoud wandelschoenen

Wanneer je eindelijk een goed paar wandelschoenen hebt gevonden is het wel zo prettig als je hier een aantal jaar van kunt genieten. Het onderhoud van wandelschoenen is dan ook niet voor niets minstens zo belangrijk als de aanschaf. Wanneer je zuinig op wandelschoenen bent kun je hier soms meer dan tien jaar van genieten. Volg de volgende tips op om het juiste onderhoud te doen:

  • Wanneer schoenen nat zijn geworden is het belangrijk de schoenen goed te laten drogen. Stop een krant in de schoenen of droog de schoenen minimaal af met een handdoek. Op deze manier is de kans op schade klein en kun je langer van een paar genieten.
  • Als je schoenen droogt kun je dit het best niet in de zon of bij de verwarming doen. De hitte kan het materiaal aantasten en dat zorgt voor een kortere levensduur van het paar.
  • Schoenen hebben afhankelijk van het materiaal wax of andere producten nodig. Wanneer je af en toe onderhoudsmiddelen gebruikt is een paar wandelschoenen beter bestand tegen vuil en vocht.
  • Maak wandelschoenen af en toe schoon om de afvalstoffen van zweet te verwijderen. Bij zweet komt er bijvoorbeeld veel zout in de schoenen en wanneer je zout de kans geeft zal dit een paar wandelschoenen langzaam aantasten.

Schoenen gaan lang mee wanneer je ze op de juiste manier behandelt. Mocht je te maken krijgen met kapotte veters, een gescheurde zool of andere defecten? Dan hoeft een paar niet direct vervangen te worden. Een schoenmaker kan vaak voordelig repareren en dat is absoluut een uitkomst als je een kostbaar paar wandelschoenen gebruikt. Heb je te maken met een complexe schoen? Laat dit dan nooit aan de schoenmaker om de hoek over en zoek een echte specialist.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 5702x
Toegevoegd: 17-06-2015 14:34
Gewijzigd: 22-08-2015 12:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!