Wat betekent een energielabel voor een auto?

Wat betekent een energielabel voor een auto?

Wat betekent een energielabel voor een auto? Wil je graag aan de hand van een energielabel kunnen beoordelen hoe zuinig de auto is? Lees hier dan meer over een energielabel voor de auto, zodat jij dit kunt herkennen en kunt beoordelen welke auto het beste bij je past, ook wat betreft het verbruik!

Nieuwe auto kopen

Ga je een nieuwe auto kopen dan kun je aan het energielabel meteen zien of de auto wel of niet zuinig is. Je kunt aan het energielabel zien of de auto die je wilt kopen zuiniger is ten opzichte van andere auto’s in dezelfde prijsklasse. Ga je een auto kopen met het energielabel A, dan zal deze zeker twintig procent minder brandstof verbruiken dan wanneer je een auto koopt met een energielabel C of D. Koop je een auto met het energielabel B dan is hij in feite minder zuinig dan een auto met een A label, maar dit is dan nog altijd meer dan 10 procent zuiniger dan een auto met label C of D.

Energielabel auto

Een nieuwe auto kopen doe je niet elke week en is dus geen routine, maar als je eenmaal hebt besloten er toch een te gaan kopen weet je meestal al wel wat je zoekt. Ben je op zoek naar een middenklasser dan kun je aan het energielabel zien welke auto het zuinigst is in die klasse.

Als je een zuinige auto gaat kopen, dus een auto met een laag energieverbruik, dan merk je dat dit wordt gestimuleerd door belastingvoordelen door de overheid. Dit gebeurt omdat een zuinige auto grote milieuvoordelen heeft. Je moet bij het kopen van een auto kijken naar de absolute CO2/uitstoot van de auto, die je vindt op het energielabel. De uitstoot is namelijk bepalend voor het belastingvoordeel wat je krijgt. De absolute uitstoot kun je terug vinden op het energielabel en is vastgesteld aan de hand van een gestandaardiseerde meettest. Koop je een auto met een laag CO2/ uitstoot,  dit vind je terug op het energielabel, dan kun je hier voordeel mee hebben wat de aanschafbelasting betreft, maar ook wat betreft de wegenbelasting. Ga je in een leaseauto rijden, ook dan bepaalt het energielabel hoe hoog de bijtelling zal worden. Koop je een nieuwe auto die zuinig is dan zit het voordeel voor het grootste deel in de aanschafbelasting, dit noemt men de BPM.

De voorwaarden hiervoor zijn bekend gemaakt voor 2015 en 2016, deze zijn in de meeste gevallen onder voorbehoud. Je kunt er normaal gesproken wel vanuit gaan dat de afspraken hierover wel overeind blijven tot die tijd. Wel zul je er rekening mee moeten houden dat de voorwaarden voor fiscale regelingen van de financiële voordelen ieder jaar weer kunnen veranderen.

Energielabel informatie

Op het energielabel staat de volgende informatie:

  • Model van de auto
  • Brandstofsoort
  • Verbruik van de officiële opgave van fabrikant (in liters brandstof per 100 km)
  • Brandstofverbruik in km per liter
  • Klasse zuinigheid (a zeer zuinig en g zeer onzuinig)
  • De CO2 uitstoot in gram per km 

Energielabel en zuinigheid

Energielabel A tot en met G, hoe zuinig zijn ze? Hieronder de zuinigheid ten opzichte van een gemiddelde auto uit dezelfde grootte, klasse:

  • Energielabel A: minstens 20% zuiniger
  • Energielabel B: 20 tot 10% zuiniger
  • Energielabel C: maximaal 10% zuiniger
  • Energielabel D: maximaal 10% onzuiniger
  • Energielabel E: 10-20% onzuiniger
  • Energielabel F: 20-30 % onzuiniger
  • Energielabel G: meer dan 30% onzuiniger

Aanschafwaarde auto

Op het moment is het zo dat de aanschafwaarde volledig afhankelijk is van de CO2 uitstoot die een auto uitstoot per kilometer, je kunt dit vinden op het energielabel. Volgens de regels die er op het moment vastgesteld zijn worden alleen auto s met minder dan 50 gram CO2 uitstoot per kilometer en bepaalde oldtimers vrijgesteld van wegenbelasting. Wil je zeker weten hoeveel uitstoot de auto heeft die je zou willen kopen dan kun je dat vinden op het energielabel, in het brandstofverbruiksboekje maar meestal ook in de handleiding die bij de desbetreffende auto hoort.

Alle informatie over rittenregistratie

Energielabel bij auto kopen

Ga je een andere auto kopen dan vind je op het energielabel een heleboel informatie over de auto. Om te beginnen kun je zien wat voor model auto je koopt, maar ook wat voor brandstof de auto gebruikt. Wat ook op het energielabel van de auto moet staan is de officiële opgave van de fabrikant wat de auto zal verbruiken aan liters brandstof op de honderd kilometer. Je ziet dan op het energielabel staan, bijvoorbeeld brandstofverbruik 8 liter per 100 kilometer. Kijk je op het energielabel van de auto die je aan wilt schaffen dan kun je ook zien wat dan het brandstofverbruik is per kilometer in liters, als je dan 8 liter gebruikt op 100 kilometer wil dit zeggen dat je met 1 liter ongeveer 12.5 kilometer kunt rijden.  Hoe zuinig de auto is kun je zien aan de klasse van zuinigheid, dit wordt meestal aangeduid met een letter.

Letter op energielabel

De letter die je op de energielabel ziet staan begint meestal met een A en gaat dan tot de letter G. De letter A geldt als zuinigste auto. Koop je een auto met energielabel letter G, dan koop je een zeer onzuinige auto.

Energielabel en CO2 uitstoot

Ieder energielabel geeft aan hoeveel CO2 uitstoot een auto per gereden kilometer heeft. Hoe lager de uitstoot is van de auto die je wilt kopen hoe zuiniger de auto zal zijn met brandstof. Op deze manier kun je ook naar een ander energielabel kijken en deze met elkaar gaan vergelijken. Een energielabel geeft aan hoe zuinig de auto is die je wilt gaan kopen ten opzichte van andere auto’s uit dezelfde klasse. Je moet hier goed opletten, want het kan zeker een groot verschil maken. Koop je een auto uit dezelfde klasse met een energielabel letter G dan zal deze meer brandstof verbruiken dan een auto die vergelijkbaar is maar label A heeft. Een auto met het energielabel A is normaal gesproken 20 procent zuiniger in het verbruik. Hoe lager je met de letters in de tabel uitkomt hoe meer de auto zal verbruiken.

Verbruik energielabel

Het verbruik wat je op het energielabel ziet staan zul je in de praktijk meestal wel niet halen, dit komt omdat deze getallen zijn gebaseerd op testen die in het laboratorium van de fabrikant gedaan zijn. Als je graag wilt weten welke automodellen die je zou willen kopen het minste verbruiken in de praktijk kun je dit opzoeken op het internet. Natuurlijk ligt het er ook aan hoe je met een auto rijdt en hoe je met de elektronica omgaat, dit kan ook het brandstofverbruik beïnvloeden. Het is heel goed mogelijk dat het verbruik in de praktijk dan niet meer overeenkomt met de letter die op het energielabel staat.

Brandstofboekje voor de auto

Ben je benieuwd hoeveel een bepaalde auto nu verbruikt dan kun je via de RDW een brandstofboekje aanvragen. In dit boekje vind je alle nieuwe auto’s die een energielabel hebben met daarop het brandstofverbruik, dit zijn dan wel de fabrieksopgaven. Er zijn nog meer testen uitgevoerd waaruit is gebleken dat, als je een auto koopt met een goed energielabel, deze meestal ook wel het zuinigst zijn. Iedereen weet dat het brandstofverbruik niet alleen afhankelijk is van een gegeven van een energielabel. Je rijstijl heeft ook grote invloed op het energieverbruik, als je hier een beetje rekening mee houdt dan bespaar je al snel tien procent op je brandstof.

Schone en zuinige auto’s

De auto’s die je tegenwoordig koopt zijn al een stuk schoner, maar ook zuiniger. Het energielabel wat je bij de auto te zien krijgt geeft alleen maar de zuinigheid van de auto aan ten opzicht van andere auto’s in dezelfde klasse. Omdat de auto’s steeds verbeteren met de nieuwste technieken zal het energielabel voor deze auto’s dan ook worden aangepast. Als er een automodel is waarvan de zuinigheid niet is veranderd ten opzicht van een model dat je een jaar eerder te koop zag staan (en andere modellen zijn wel verbeterd) dan zal het model een lager energielabel krijgen dan het jaar daarvoor. Zorg dat je goed bent voorbereid en van wanten weet of laat je goed voorlichten voordat je een andere auto koopt als je er zeker van wilt zijn dat je een schone en zuinige auto aanschaft in het belang van je eigen portemonnee en het milieu.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 14228x
Toegevoegd: 10-07-2015 16:34
Gewijzigd: 22-08-2015 13:11

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!