Wat is een gezond ontbijt?

Wat is een gezond ontbijt?

Wat is een gezond ontbijt? Ontbijten is belangrijk, maar waarom? Er zijn nog steeds veel mensen die het ontbijt overslaan, omdat ze geen tijd hebben of nog geen trek hebben, maar wat doet dit met je? En waaruit bestaat een gezond ontbijt? Het is belangrijk om dit te weten, zodat je het nut er van inziet om iedere ochtend te ontbijten. Een gezond ontbijt is namelijk een belangrijk begin van de dag!

Waarom ontbijten we niet altijd?

Veel mensen slaan hun ontbijt over, waarom? Omdat ze geen tijd hebben of ze hebben nog geen trek. Maar een ontbijt is een belangrijk onderdeel van het begin van onze dag. Wist jij dat als je je ontbijt overslaat je vier keer zoveel kans hebt om dik te worden dan wanneer je in de ochtend wel eet? Als je gezond gaat ontbijten, dan wordt je spijsvertering wakker geschud. Maar wat kun je het beste eten?

Begin de dag met een gezond ontbijt

Als je gaat ontbijten dan komen je darmen op gang. Je krijgt energie en hierdoor kun je de dag geconcentreerd en fit doorkomen. Je gaat niet meteen naar de snoepkast als je ontbeten hebt. Het is belangrijk bij een gezond ontbijt om een vezelrijk menu te nemen. Daarbij kun je denken aan een volkoren product, een beetje halvarine er op en bijvoorbeeld caloriearm beleg, te denken aan jam, appelstroop of 30+ kaas.

Je kunt ook met yoghurt starten als je liever geen brood eet in de ochtend. Daar kun je dan een beetje muesli doorheen doen. Je kunt er ook bosbessen, banaan, zemelen of andere fruitsoorten aan toevoegen. Dit maakt het meteen een gezond ontbijt. Let alleen wel goed op met ontbijtgranen, je vindt hierin vaak wel veel vezels, maar ook suikers en calorieën.

Hoe kun je gezond ontbijten?

Als je gezond wilt ontbijten, dan hebben we een aantal ontbijtideeën voor je op een rijtje gezet:

Boterhammen met magere kaas en jam

  • 2 sneetjes volkorenbrood dun besmeerd met halvarine
  • 1 met een plak belegen 30+ kaas of 20+ Friese nagelkaas
  • 1 met een dun laagje jam
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 300 kcal, 14 g eiwit, 37 g koolhydraten, 9 g vet, waarvan 4 g verzadigd vet, 5 g vezel

Yoghurt met muesli en fruit

  • Een schaaltje (1½ dl) halfvolle yoghurt:
  • met 4 eetlepels muesli
  • met een handje rozijnen
  • en met een mandarijn in partjes
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 320 kcal, 11 g eiwit, 54 g koolhydraten, 5 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 4 g vezel

Roggebrood met appelstroop en 20+ smeerkaas

  • 2 sneetjes donker roggebrood
  • 1 dun besmeerd met halvarine en appelstroop
  • 1 besmeerd met magere of 20+ smeerkaas
  • 1 glas karnemelk (1½ dl)
  • thee of koffie zonder suiker

Voedingswaarde: 300 kcal, 12 g eiwit, 46 g koolhydraten, 5 g vet, waarvan 2 g verzadigd vet, 8 g vezel

Dagelijks gezond ontbijten

Het is belangrijk dat je iedere dag gezond gaat ontbijten, zodat je een gezond gewicht houdt. Je krijgt energie van je ontbijt. Van een ontbijt krijg je 300-400 kcal en hierdoor krijg je ook een deel van de dagelijkse benodigde voedingsstoffen binnen. De basis van een gezond ontbijt bestaat uit brood of ontbijtgranen, waarbij je kunt denken aan muesli. Het beste kun je daarbij de volkoren varianten en ontbijtgranen zonder toegevoegde suiker nemen. Als je broodbeleg wilt dan kun je denken aan magere kaas en vleeswaren. Er zijn ook andere soorten beleg met weinig calorieën die je kunt kiezen. Je kunt daarbij ook wat halfvolle melk of yoghurt nemen. Zorg ook dat je wat fruit neemt bij je ontbijt.

Verzadigd gevoel houden

Als je langere tijd een verzadigd gevoel wilt houden dan moet je producten eten die rijk zijn aan voedingsvezels. Hierbij kun je denken aan volkorenbrood, maar ook bruin- en meergranenbrood zijn goede keuzes.

Een gezond en gemakkelijk ontbijt

Wanneer je het lastig vindt om in de ochtend te eten, dan kun je onderweg eten. Onderweg heb je vaak meer zin om te eten. Je kunt als je langer op bed wilt blijven liggen in de ochtend je ontbijt de avond van tevoren al klaarmaken. In de ochtend heb je dan niet meer het excuus dat je door de haast geen ontbijt klaar kunt maken. Toch is het beter om de tijd te nemen voor je ontbijt en er van te genieten. Kinderen hebben ook een goed ontbijt nodig om de dag te beginnen, ouders dienen daarom het goede voorbeeld te geven en iedere ochtend samen met de kinderen gezond te ontbijten.

Pas op met suikers

In veel etenswaren zit veel suiker verwerkt. Lees daarom voordat je producten gaat kopen hoeveel suikers deze bevatten. Voor een gezond ontbijt heb je niet veel suiker nodig, dit is allemaal extra en het zijn dikmakers. Een goed ontbijt bevat nauwelijks suikers.

Varieer met een ontbijt

In het weekend heb je vaak veel tijd om samen te ontbijten. Maak daar gebruik van en maak samen een gezond ontbijt, lekker vers brood, iets lekkers voor op het brood en je kunt de dag goed beginnen. In het weekend ga je vaak wat ondernemen met het gezin of klusjes opknappen. Hierdoor heb je ook een goede basis nodig en een gezond ontbijt kan dan ook niet gemist worden. Neem daarom de tijd om gezond te ontbijten ook in het weekend en zorg dat je een goed voorbeeld geeft aan je gezin. Als je snel weg moet kun je je brood smeren en meenemen, dan eet je onderweg, als je maar zorgt dat je in de ochtend een gezonde start maakt.

Onderweg ontbijten

Als je een lange reistijd hebt naar je werk en je bent in de ochtend altijd maar net op tijd uit je bed dan kun je ook onderweg je ontbijt nuttigen. Maak het ontbijt op tijd klaar, desnoods de avond tevoren, neem het mee en als je dan onderweg bent kun je van je ontbijt genieten. Hierdoor zorg je er voor dat je de dag toch goed begint met een heerlijk en gezond ontbijt. Dit weerhoudt je ervan om een greep te doen uit die zak met koeken en dropjes die in je auto liggen (het zogenaamde snaaien).






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 5930x
Toegevoegd: 16-03-2015 15:54
Gewijzigd: 15-08-2015 20:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!