IJzerstapeling

Wat zijn de symptomen van ijzerstapeling?

IJzerstapelingIJzerstapeling is een aandoening waarbij er teveel ijzer in het lichaam aanwezig is. De ijzerstapeling ontstaat in de lever en vervolgens gaat het zich ook in andere organen vestigen. De ziekte wordt ook wel hemochromatose genoemd. Er zijn twee vormen van hemochromatose. Er is een primaire en secundaire vorm van deze aandoening. In dit artikel lees je alles over de symptomen van ijzerstapeling.

Symptomen van ijzerstapeling

De klachten die patiënten met ijzerstapeling hebben kunnen per persoon verschillen. De ziekte uit zich bij elke patiënt weer anders. Voor een arts is het hierdoor lastig om in eerste instantie de diagnose hemochromatose te stellen. Vooral omdat de klachten vrij vaag kunnen zijn en afwijken van andere ziektebeelden. De meest voorkomende klachten bij hemochromatose hebben we op een rijtje gezet:

  • Langdurige en extreme vermoeidheid
  • Pijn in de gewrichten of gewrichtsklachten.
  • Buikpijn bovenin de buik.
  • De lever is vergroot en de leverfunctie kan afwijken van normaal. De lever kan op den duur zelfs verschrompelen door de ijzerstapeling.
  • Geen zin meer in seks hebben of impotentie.
  • Onvruchtbaarheid
  • Diabetes
  • Hartklachten of hartritmestoornis
  • De huid begint te verkleuren naar een grauwe kleur.

Het duurt vaak lang voordat een arts definitief de diagnose stelt van ijzerstapeling. Vaak begint het met een paar klachten en nemen deze steeds verder toe. Zonder behandeling tegen de ijzerstapelingsziekte kan het lichaam en de organen ernstig beschadigen. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen. Bij twijfel kan je jezelf altijd laten testen op de ijzerstapelingsziekte.

Diagnose van ijzerstapeling

De diagnose van de ijzerstapelingsziekte kan meestal al gesteld worden met een bloedonderzoek. In het bloed kan het percentage transferrine saturatie bepaalt worden. Dit percentage geeft aan of er een ijzerverzadiging is in het lichaam. Als er een ijzerverzadiging van 45% aanwezig is kan dit duiden op hemochromatose. Naast de verzadiging kan de arts het ferritine gehalte bepalen. Als er teveel ijzer in het lichaam aanwezig is gaan de lichaamscellen automatisch meer ferritine produceren. Ferritine kan gezien worden als een eiwit dat ijzer opslaat in de lichaamscellen. Als de ijzerstapeling wordt aangetoond kan de arts overwegen een lever bioptie te doen. Met een leverbioptie kan de arts kijken of de ijzerstapeling in de lever plaatsvind. Bij een lever bioptie wordt er een holle naald in de lever gestopt. Via de naald zuigt de arts een beetje weefsel weg. Het biopt wordt in het labratorium onderzocht. In het labratorium wordt gekeken hoeveel ijzer er exact in de lever zit. De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor een MRI scan in plaats van een leverbioptie. Met een MRI scan kan de arts exact zien hoeveel ijzer er in de lever zit. Dit geeft zelfs een beter beeld dan een bioptie. Als laatste kan er ter bevestiging nog een DNA onderzoek gedaan worden. In het DNA wordt het gen opgespoord dat hemochromatose veroorzaakt. Het DNA onderzoek kan uitgevoerd worden met een bloedonderzoek.

Primaire hemochromatose

Als je primaire hemochromatose hebt dan is er sprake van een erfelijke ziekte. Vanaf de geboorte al neemt je lichaam meer ijzer op uit dan de voeding dan nodig is. Ondanks dat de ziekte al vanaf de geboorte actief is krijg je pas klachten op volwassen leeftijd. Dit komt doordat je lichaam extra ijzer in het begin prima kan gebruiken. Je lichaam is nog volop in de groei en heeft veel ijzer nodig. Als je uitgegroeid bent heb je de extra ijzer niet meer nodig en begint je lichaam met opstapelen.


Secundaire hemochromatose

Bij secundaire hemochromatose is er niet sprake van een erfelijke aandoening. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door een andere ziekte. Het gaat hierbij meestal om een bloedziekte of beenmerg ziekte. Een chronische leverziekte kan ook de ijzeropstapeling ziekte veroorzaken. Soms behoor je tot een risicogroep waardoor je een grotere kans hebt om hemochromatose te ontwikkelen. Vaak is er sprake van een bloedziekte waarbij je regelmatig last hebt van bloedarmoede. Je lichaam gaat hierdoor extra ijzer produceren om de bloedarmoede tegen te gaan. Vanwege de bloedarmoede is er regelmatig een bloedtransfusie nodig. Hierbij krijgt het lichaam nog meer ijzer dan dat er al aangemaakt werd. Het gevolg is een ijzerstapeling in het lichaam. Overigens gebeurt dit alleen in zeldzame gevallen. De ijzerstapelingsziekte kan ook ontstaan door het regelmatig voorschrijven van ijzerpreparaten.

Behandelen van primaire hemochromatose

Helaas bestaat er geen behandeling voor primaire hemochromatose. Dit heeft te maken met de erfelijke aanleg waardoor de ziekte niet genezen kan worden. Ondanks dat de aandoening niet genezen kan worden zijn wel de symptomen te behandelen. Het stapelen van ijzer in het lichaam kan bijvoorbeeld wel tegengegaan worden. Dit gebeurt doormiddel van aderlating. Bij aderlating wordt er bloed afgetapt. Een deel van het overtollige ijzer kan zo uit het lichaam gehaald worden. Hierdoor kan voorkomen worden dat ijzer in de organen gestapeld wordt. Hoe vaak aderlating nodig is per patiënt verschillend. Er zijn patiënten die elke week een aderlating nodig hebben. Er zijn ook patiënten die een aantal keer per jaar een aderlating nodig hebben. De behandeling is levenslang en de frequentie is per patiënt verschillend. Het enige nadeel is dat eventuele schade die veroorzaakt is door ijzerstapeling blijvend is. Als de lever bijvoorbeeld beschadigd is door ijzerstapeling dan kan dit niet met aderlating hersteld worden.

Behandelen van secundaire hemochromatose

Secundaire hemochromatose ontstaat altijd door een andere ziekte. Dit maakt het eenvoudiger om de aandoening te behandelen. Als de andere ziekte onder controle is kan je zelfs helemaal genezen van hemochromatose. Een behandelingsmethode is dat de arts medicijnen voorschrijft die overtollig ijzer automatisch uit het lichaam verwijdert. Een nadeel van deze behandeling is dat het minder effectief is dan aderlating. Het nadeel van patiënten met secundaire hemochromatose is dat ze regelmatig bloedarmoede hebben. Door aderlating uit te voeren kan de bloedarmoede nog erger worden. Dit is de reden dat een arts dit bij deze patiënten bijna nooit voorschrijft.

Genezing lever bij hemochromatose

Voor een volledige genezing van de lever is het belangrijk om snel te handelen. Het is belangrijk dat je snel de diagnose van de ijzeropstapeling ziekte krijgt. Als de schade nog niet heel erg is aan de lever dan is er nog geen sprake van levercirrose. Als hier nog geen sprake van is kan de lever nog volledig genezen. Als er wel sprake is van levercirrose dan zijn er verschillende complicaties die kunnen ontstaan. Zo loop je een groter risico op impotentie, leverkanker en hartziekten. Het is belangrijk om je te laten behandelen tegen hemochromatose. Alleen zo kan je het risico op complicaties door de ziekte verkleinen.

Vitaminetekort door aderlating

Door een behandeling met aderlating loop je het risico op een vitaminetekort. Er gaat via het bloed natuurlijk niet alleen ijzer verloren, maar ook belangrijke vitamines. Naast gezond eten zal de arts je aanraden om verschillende supplementen te nemen. Het is belangrijk dat in deze supplementen geen ijzer zit. Daarnaast is het raadzaam om alcohol zoveel mogelijk te laten staan. Alcohol kan schade toebrengen aan de lever en de ziekte erger maken. De arts zal je bij de diagnose ijzerstapeling hierover verder informeren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: melissav
Aantal keer gelezen: 5158x
Toegevoegd: 27-02-2017 21:37
Gewijzigd: 22-06-2017 10:24

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3729 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!