huis verzekering

Welke verzekeringen heb ik nodig bij een huurhuis?

huis verzekeringNiet alleen bij het daadwerkelijk kopen van een huis, maar ook bij het huren van een woning heb je bepaalde verzekeringen nodig. Ben jij benieuwd welke verzekeringen je allemaal nodig hebt als je in een huurhuis gaat wonen? Lees dan meer over de noodzakelijke verzekeringen voor een huurhuis op deze pagina en je weet precies welke verzekeringen je af moet sluiten voor jouw huurwoning.

De woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering wordt ook wel de huurgarantieverzekering genoemd. Je sluit de woonlastenverzekering af als je een huis gaat kopen, maar je kunt de verzekering ook afsluiten als je een woning gaat huren. Heb je de woonlastenverzekering afgesloten en kom je onverwachts zonder een inkomen te zitten, dan zorgt de verzekering ervoor dat je de huur van jouw huurwoning toch kan blijven betalen. Word je ontslagen, ben je langdurig ziek of krijg je een ongeluk en word je arbeidsongeschikt? Dan zorgt de verzekeringsmaatschappij achter de woonlastenverzekering ervoor dat je de huur kunt blijven betalen. Op deze manier kom je niet in de schulden en voorkom je dat je mogelijk je woning uit wordt gezet door een huurachterstand.

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een belangrijke verzekering die door veel Nederlanders worden afgesloten wanneer ze zelfstandig gaan wonen. Of je nu in een kleine studentenkamer woont of een groot appartement huurt: je hebt een inboedelverzekering nodig. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om geen inboedelverzekering af te sluiten, maar die hebben dan in veel gevallen veel geld op hun spaarrekening waardoor ze de eventuele schade zelf kunnen betalen. De inboedelverzekering dekt schade aan roerend goed in je woning, ofwel zaken die niet aan het pand 'vast' zitten. Denk hierbij aan de meubels die je in je woning hebt staan, maar ook aan de kleding die je in de kast hebt hangen. Ontstaat er een brand in je woning en verbranden hierdoor al je spullen? Dan krijg je (een deel van) de waarde van deze spullen vergoed door de verzekeringsmaatschappij achter de inboedelverzekering. Wordt er ingebroken en hebben de inbrekers je laptop meegenomen? Dan krijg je ook dit vergoed volgens de dekking van de inboedelverzekering. 

Welke spullen je precies vergoed krijgt en welke waarde de verzekeringsmaatschappij vergoedt, is afhankelijk van de inboedelverzekering die je hebt afgesloten. Sommige inboedelverzekeringen zijn wat beperkt, terwijl andere verzekeringen erg uitgebreid zijn en veel schade vergoeden. 

Extra dekkingen voor de inboedelverzekering

De inboedelverzekering kan eventueel uitgebreid worden met extra dekkingen. Een voorbeeld van een extra dekking die je kunt kiezen voor jouw inboedelverzekering, is de extra dekking voor glas. Gaat er een ruit kapot in je huurhuis, dan kun je de glasverzekering gebruiken om deze schade te vergoeden. Zeker handig als je in de buurt van een school of speeltuin woont, want dan kan er nog wel eens een bal door het raam komen. 

Een andere extra dekking die je kunt kiezen bij het afsluiten van de inboedelverzekering, is het zogeheten eigenaarsbelang. Kies je voor deze extra dekking voor de inboedelverzekering, dan zijn ook de verbeteringen en/of uitbreidingen aan de huurwoning verzekerd. Het kan om verbeteringen en uitbreidingen gaan die je zelf hebt aangebracht in de woning, maar het kan ook gaan om verbeteringen en uitbreidingen die door de verhuurder zijn aangebracht in de huurwoning. 

De rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering is niet verplicht om af te sluiten als je een woning gaat huren, maar het afsluiten van deze verzekering kan wel verstandig zijn. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan worden de juridische kosten van een bepaald geschil (deels) vergoed. Heb je bijvoorbeeld een juridisch geschil met de verhuurder van je woning, heb je ruzie met de buren en komt hier een rechtszaak uit voort of heb je een geschil met de gemeente? Dan dekt de verzekeringsmaatschappij achter de rechtsbijstandverzekering een deel van de juridische kosten die je hierdoor op je bordje krijgt.

Lang niet iedereen die een woning gaat huren, kiest ervoor een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Heb je echter nog geen rechtsbijstandverzekering en denk je deze verzekering wel voor meer geschillen te kunnen gebruiken, zoals geschillen in zakelijke of privésfeer? Dan kun je de rechtsbijstandverzekering alsnog afsluiten om jezelf tegen hoge juridische kosten van meerdere soorten geschillen te beschermen.

De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheid vergoedt de schade die jij of je gezinsleden zonder enige opzet veroorzaken bij andere mensen. De verzekering dekt bijvoorbeeld de schade als je een vaas laat vallen in het huis van een vriend(in), maar ook als je per ongeluk iets in je huurwoning beschadigt. Eist de verhuurder vergoeding van de schade die jij hebt veroorzaakt, dan kun je de kostenpost van de schade indienen bij de verzekeringsmaatschappij om te voorkomen dat je de kosten van de schade zelf moet betalen. 

Overigens is de aansprakelijkheidsverzekering niet alleen handig door de dekking voor schade in de eigen huurwoning, maar ook voor eventuele problemen met de buren. Beschadig je per ongeluk een eigendom van de buren, dan kun je dit namelijk ook (deels) laten verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering. Zeker als je directe buren hebt, kan dit nog wel eens handig zijn. 

Een woning huren: heb je ook een opstalverzekering nodig?

De opstalverzekering of woonhuisverzekering dekt alle schade aan het woonhuis zelf, ofwel de delen van het huis die daadwerkelijk 'vast' zitten aan het pand. Waar een kapot meubelstuk vergoed wordt door de inboedelverzekering, wordt schade aan de sanitaire voorzieningen in huis bijvoorbeeld vergoed door de opstalverzekering. 

De opstalverzekering wordt afgesloten door de eigenaar van de woning in kwestie. Omdat jij als huurder niet de eigenaar bent van het huis waarin je woont, hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering van jouw huurwoning wordt namelijk afgesloten door de verhuurder. Alleen als je een woning gaat kopen en er een huis op jouw naam komt te staan, sluit je de opstalverzekering af. 

Comfortabel en zonder zorgen wonen? Sluit alle benodigde verzekeringen af
Woonverzekeringen kunnen je maandelijks veel geld kosten, maar je kunt hier toch beter niet op proberen te besparen door bepaalde verzekeringen links te laten liggen. Een verzekering die je in ieder geval nodig hebt als je een huis gaat huren, is de inboedelverzekering. Heb je het huurcontract van jouw nieuwe woning net getekend, dan raden wij je zeker aan om meteen een inboedelverzekering af te sluiten voor dit huurhuis. De andere woonverzekeringen zijn niet verplicht om af te sluiten, maar kunnen wel verstandig zijn om af te sluiten voor je huurwoning. Je betaalt een bepaalde som aan premie per maand, maar dit geld verdien je zeker terug als je - om wat voor reden dan ook - in de problemen komt met (de verhuurder van) jouw huurwoning. 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Fomina
Aantal keer gelezen: 3190x
Toegevoegd: 04-08-2016 11:17
Gewijzigd: 04-08-2016 22:59

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!