5 huurtips voor studenten om goedkoop te wonen

5 huurtips voor studenten om goedkoop te wonen

5 huurtips voor studenten om goedkoop te wonenHet studiejaar staat op het punt van beginnen en hopelijk heb je inmiddels een goedkope studentenkamer gevonden. Sta je op het punt het huurcontract te sluiten? Check dan nog even deze 5 huurtips van Mijnstudentenleven.

Huurtip 1: Overnamekosten

Door de vorige bewoner van jouw kamer kan gevraagd worden om overnamekosten. Dat is een bedrag voor bijvoorbeeld gordijnen of vloerbedekking. Duidelijk hierbij moet zijn dat dit in geen geval om vaste dingen als een bad, douche of vloertegel kan gaan. Weet dat het nooit verplicht is om overnamekosten te betalen maar als de meubelen in huis je aanspreken kan het natuurlijk wel voordeliger zijn. Mocht je het idee hebben dat je teveel hebt betaald aan overnamekosten dan kun je de Huurcommisie vragen of het bedrag redelijk is geweest. Op advies van de huurcommissie kun je dan kiezen om verdere stappen te ondernemen.

 





Huurtip 2: Sleutelgeld

Het kan zijn dat zowel een particuliere verhuurder als een kamerverhuurbedrijf ‘sleutelgeld’ vraagt. In veel gevallen zal als reden worden opgegeven dat zij zeker willen zijn dat je de kamer huurt. Bij wet is dit verboden en als je toch wordt verplicht om sleutelgeld te betalen, moet je altijd vragen om een betalingsbewijs. Op deze manier kun je in een latere fase je geld terug eisen bij de rechter.

Huurtip 3: Borg

In tegenstelling tot sleutelgeld mag er door de verhuurder borg gevraagd worden. De borg mag echter niet hoger zijn dan een maand kale huur. Dit wil zeggen de huur zonder energiekosten en overige servicekosten. Om er zeker van te zijn dat je je geld terug krijgt vraag altijd om een betalingsbewijs. Om je borg terug te krijgen dien je uiteraard je kamer schoon, leeg en zonder schade achter te laten.

Huurtip 4: Hoogte maandelijkse huur

In Nederland is de hoogte van de huurprijs best streng geregeld. De Nederlandse Woonbond geeft ieder jaar een boekje ‘ op kamers’ uit waar het puntensysteem waar wij in Nederland mee werken wordt uitgelegd. Is de huur die jij moet betalen volgens het puntensysteem te hoog dan heb je de mogelijkheid om binnen drie maanden met behulp van de Huurcommisie het verschil terug te vorderen. De verhuurder mag wel de huur jaarlijks verhogen met een wettelijk vastgesteld bedrag.

Huurtip 5: Huursubsidie

De huursubsidie wordt door gemeentes slechts onder voorwaarden geaccepteerd en geldt slechts voor zelfstandige woningen. Aangezien de politiek rond de huursubsidie complex is verwijzen wij je voor meer informatie door naar de site van de belastingdienst waar een uitgebreide brochure te bestellen is.

Meer lezen over het vinden van een goedkope studentenkamer en waar je op moet letten? Kijk hier op de website van MijnStudentenleven





Bronnen:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: info@mijnstudentenleven.nl
Aantal keer gelezen: 3113x
Toegevoegd: 18-08-2014 20:03
Gewijzigd: 17-05-2015 19:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!