Badkamer tegels zetten

Badkamer tegels uitzoeken

Badkamer tegels zettenBadkamer tegels uitzoeken kan nog een heel werk zijn. Waarschijnlijk wil je niet te dure tegels die wel van goede kwaliteit zijn. Ook het vinden van het juiste materiaal, de kleur en eventuele motieven kan lastig zijn. In dit artikel geven we daarom meer informatie over de materialen, het kiezen van badkamer tegels en het aanleggen van de vloer.

Voordelen van tegels

Tegels hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere materialen voor het bedekken van de vloer. Zo kun je de tegels bijvoorbeeld zowel op een betonnen als een houten ondergrond leggen en in sommige gevallen zelfs over een andere tegelvloer. Ook zijn ze niet zo duur en onbrandbaar. Daarom zijn badkamer tegels ook goed te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Verder is deze vorm van vloerbedekking anti-statisch en duurzaam.

Een ander voordeel van badkamer tegels is dat ze hygiënisch zijn in gebruik. Ze nemen bijvoorbeeld geen stof op en het is gemakkelijk om een tegelvloer schoon te maken. Als de tegels van goede kwaliteit zijn, kunnen ze je hele leven lang meegaan. Wil je een houten vloer in je badkamer? Hout kan niet goed worden toegepast in een vochtige ruimte, omdat het niet vochtbestendig is. Badkamer tegels zijn dat echter wel en je kunt tegenwoordig ook badkamer tegels kopen met een houtlook!

Materialen

Over het algemeen kunnen we de materialen die worden gebruikt voor badkamer tegels onderverdelen in twee soorten, namelijk keramische tegels en natuursteen. Hieronder lees je meer over deze materialen en de verschillende eigenschappen.

Keramisch

Keramische tegels worden gemaakt van aarde. Dit wordt gebakken op een temperatuur die ligt tussen de 1.000 en 1.250 graden. Hier worden vervolgens mineralen aan toegevoegd, zodat de tegel steviger wordt. Ook wordt een glazuurlaag op keramische tegels aangebracht, zodat de tegels waterbestendig zijn. Enkele soorten keramische tegels die vaak worden gebruikt zijn cementtegels, grestegels, faience en terracotta. Ga je badkamer tegels uitzoeken die gemaakt zijn van keramisch materiaal? Zorg er dan voor dat de tegels geglazuurd zijn en voorzien zijn van een antisliplaag.
 
Badkamer tegels gemaakt van keramisch materiaal zijn duurzaam en bestendig tegen vlekken, stoten en krassen (als ze geglazuurd zijn). Daarnaast zijn ze gebruiksvriendelijk, onderhoudsarm en vuil kan niet zo snel in de tegels trekken. Ook zijn keramische badkamer tegels bestand tegen chemische middelen. Het nadeel van deze tegels is dat de vloer zonder vloerverwarming koud aanvoelt en dat eventuele krassen in de tegels meer opvallen. Verder is de uitstraling van keramische tegels niet natuurlijk, maar sommige mensen vinden dit juist mooi.

Natuursteen

Tegels die gemaakt zijn van natuursteen komen techtstreekt uit de natuur. Ze zijn afkomstig uit groeven en worden op maat gesneden in de fabrieken. Je kunt hiermee en een natuurlijke en luxe uitstraling in je badkamer creëren. Over het algemeen hangt er wel een iets hoger prijskaartje aan badkamer tegels van natuursteen. Populaire soorten natuursteen zijn graniet, hardsteen, kalksteen, kwartsiet, leisteen en marmer. Je kunt vrijwel alle soorten natuursteen in de badkamer gebruiken, behalve tegelsoorten die poreus zijn of veel kalk bevatten. Je kunt het beste natuursteen badkamer tegels uitzoeken met een antisliplaag.

De natuurlijke uitstraling is vaak de belangrijkste reden waarom mensen voor natuursteen kiezen. Elke tegel heeft ook zijn eigen karakter, omdat ze allemaal verschillend zijn. Deze badkamer tegels zijn ook duurzaam en houden daarnaast goed warmte vast. Wel kunnen tegels van natuursteen kleine onvolmaaktheden bevatten en ze zijn gevoeiliger voor stoten, krassen en chemische middelen. Wil je badkamer tegels uitzoeken van natuursteen? Houd er dan rekening mee dat je ze waarschijnlijk door iemand moet laten leggen, omdat het heel lastig is om dit zelf te doen.

Welke badkamer tegels kiezen?

Er zijn twee soorten tegels voor de badkamer waar je op moet letten bij het uitzoeken. Er zijn namelijk vloertegels en wandtegels. Je kunt wel enkel badkamer tegels uitzoeken voor de vloer en deze ook op de muur plaatsen. Wandtegels kunnen echter niet op de vloer worden geplaatst, omdat deze dunner zijn en daarom ook niet geschikt om overheen te lopen.

Kleuren

Een belangrijke en moeilijke keuze bij het uitzoeken van badkamer tegels is de kleur. Kies niet zomaar een kleur die je mooi vindt, maar kijk ook of deze kleur goed bij de kamer past. Je bepaalt hier namelijk de sfeer van de kamer mee en het heeft ook invloed op het ruimtelijke effect. Zo kunnen witte tegels de ruimte bijvoorbeeld groter doen lijken, maar het kan ook zo zijn dat de badkamer hierdoor op een ziekenhuis lijkt. Het kan dan goed zijn om een sierstrip tussen de tegels te voegen. Je kunt natuurlijk ook verschillende kleuren combineren. Maak bij een kleine badkamer dan gebruik van de lichte en donkere kleuren op één kleurenstrip.

Als je badkamer groot genoeg is en niet groter hoeft te lijken, kun je ook voor donkerdere kleuren of verschillende tegengestelde kleuren kiezen. Zorg er wel voor dat je het nog een beetje rustig hout en dat het niet één groot kleurenpalet wordt. Een zwarte badkamer kan ook heel mooi zijn, want dit geeft een chique en luxe uitstraling. Wil je badkamer tegels uitzoeken die de kamer een warme uitstraling geven? Ga dan voor kleuren zoals rood en taupe. Blauwe en grijze kleuren kunnen zorgen voor een rustige en frisse uitstraling, maar deze kleuren kunnen soms ook kil lijken. Probeer deze kleuren dan ook goed met andere kleuren te combineren of kies voor andere tinten.

Houd met de keuze tussen lichte en donkere badkamer tegels niet alleen rekening met de grootte van de badkamer, maar ook met de lichtinval. Een badkamer met donkere tegels en weinig lichtinval, kan namelijk heel donker lijken. Het kan heel mooi zijn om met meerdere kleuren te werken en bepaalde delen te accentueren. Je kunt bijvoorbeeld de voorkant van je bad accentueren of een andere kleur badkamer tegels uitzoeken voor de douchehoek. Een andere mogelijkheid is om één hele wand te betegelen met een andere kleur tegels.

Bijzondere tegels

Wil je echt een unieke betegeling aanleggen in je badkamer? Dat kan ook heel goed met badkamer tegels, want er is een enorme keuze aan kleuren, motieven en structuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor keramische tegels die zijn uitgerust met een houtmotief. Het lijkt dan net alsof je echt een houten vloer of houten wanden in de badkamer hebt. Er zijn nog maar weinig mensen die dit hebben, omdat het niet mogelijk is om gewoon hout in de badkamer te leggen. Een andere originele manier om je badkamer te betegelen is met badkamer tegels met een textielstructuur of waarin metaal of glas is verwerkt.

Geglazuurde tegels

Bij het badkamer tegels uitzoeken kun je kiezen voor geglazuurde tegels. Deze tegels zijn niet poreus en gaan dus langer mee. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm en stoten ze vuil af. Het nadeel van geglazuurde tegels is dat ze glad zijn. Als je kiest voor geglazuurde tegels, kun je dan ook het beste gaan voor geglazuurde badkamer tegels met antislip. Ongeglazuurde tegels zijn ruwer en hierop glijd je daarom minder snel uit. Wel hecht stof zich sneller aan het oppervlak van deze tegels. Als je voor dit soort badkamer tegels kiest, kun je dan ook beter zorgen voor een vuilafstotende beschermlaag. Ongeglazuurde tegels zijn mat en geglazuurde tegels glanzen: het ligt er dus ook maar net aan wat je mooi vindt.

Antislip

Zeker als je voor geglazuurde tegels kiest, is het dus belangrijk om te gaan voor tegels met antislip. Je kunt je door de leverancier laten informeren over de antislipwaarde van bepaalde badkamer tegels. Als het een hoog getal is, betekent dit dat het oppervlak ruwer is en je dus minder snel uitglijdt. Kies je toch voor badkamer tegels met een lage antislipwaarde? Dan kun je ook een antislip coating aanschaffen en te tegels hiermee inwrijven.

Plinten

Badkamer tegles moeten altijd vrij van de wand worden geplaatst en daarom is er altijd een wandafwerking nodig. Je kunt de kamer afwerken met een kitnaad, maar ook met plinten. Bedenk zelf van tevoren of je liever wel of geen plinten hebt en schaf de juiste materialen aan voor de afwerking. Als je wel voor plinten kiest, kunnen deze ook meteen dienen als een soort stootrand. Verder beschermt het de wanden tegen viezigheid wanneer je de kamer gaat stofzuigen of dweilen. Je kunt kiezen voor een leuke houtplint, maar ook voor een tegelplint die bij de badkamer tegels past

Legpatronen

Je kunt de badkamer tegels natuurlijk gewoon in rechte rijen naast elkaar leggen, maar het kan ook heel mooi zijn om een bepaald legpatroon te gebruiken. Hieronder lees je meer over de verschillende legpatronen die mogelijk zijn.

Diagonaal verband

Als je kiest voor een diagonaal verband, leg je de tegels ook in rijen aan. Het enige verschil is dat je nu diagonale rijen maakt. Met badkamer tegels gelegd in een diagonaal verband is het mogelijk om de kamer breder te laten lijken.

Halfsteensverband

Bij een halfsteensverband worden de tegels ook in rijen gelegd, maar hierbij worden de tegels geschrankt. Dit betekent dat je de ene rij met een hele steen begint en de andere rij met een halve steen. Op deze manier ontstaat er een prachtig patroon en toch is het simpel aan te leggen.

Dambordpatroon

Wil je badkamer tegels leggen in een dambord patroon? Dan hoef je de tegels eigenlijk niet op een speciale manier te leggen. Je kiest voor vierkante tegels en legt deze gewoon in rechte rijen naast elkaar. Een dambordpatroon bestaat wel uit twee kleuren tegels die je om en om naast elkaar legt. Hierdoor ontstaat een prachtig effect.

Blokverband

Een andere manier om de tegels te leggen is door te kiezen voor een blokverband. Dit kan met rechthoekige tegels of rechthoekige tegels in combinatie met vierkante tegels. Je legt twee tot zes stenen naast elkaar, zodat ze een blok vormen. Daarna blijf je dit herhalen, zodat deze blokken in rijen naast elkaar liggen.

Elleboogverband

Houten vloeren worden vaak aangelegd in een elleboogverband, maar bij tegels zien we dit legpatroon minder vaak terug. Toch kan het heel mooi zijn om de badkamer tegels zo aan te leggen. Hiervoor moet je wel rechthoekige badkamer tegels uitzoeken. Als je kiest voor het elleboogverband, leg je steeds twee tegels in een hoek van 90 graden naar elkaar toe.

Wildverband

Het is natuurlijk ook mogelijk om de badkamer tegels geheel willekeurig of in een willekeurig patroon te leggen. Dit noemen we dan een wildverband.

Tegels leggen

Voorbereiding

Voordat je de tegels gaat bestellen is het belangrijk om uit te rekenen hoeveel badkamer tegels je precies nodig hebt. Meet daarom van tevoren de lengte en de breedte van de badkamer vloer. Daarna kun je berekenen hoeveel tegels je precies nodig hebt, maar houd hierbij rekening met de voegen en de naden bij de wanden. Verder is het belangrijk dat je zorgt voor een vlakke ondergrond. Als de ondergrond niet helemaal vlak is, kun je met behulp van egalisatiecement de oneffenheden vullen. Indien er oneffenheden zijn die groter zijn dan enkele millimeters, moet je hiervoor egalisatiecement van zwaardere kwaliteit gebruiken.

Betegelen

Als eerste bevestig je twee spandraden in de lengte en de breedte met stalen spijkers aan de vloer. Zorg ervoor dat deze spandraden iets van de muur af staan, omdat je hier nog ruimte over moet houden voor de wandafwerking. Vervolgens maak je de tegellijm aan en breng je een deel hiervan aan met een troffel op het deel van de vloer recht tegenover de deur. Met behulp van een lijmkam die je stevig tegen de vloer aandrukt, kun je de lijm gelijkmatig over de vloer verdelen. De lijm kan snel drogen, dus breng steeds niet meer dan één vierkante meter lijm aan.
 
De eerste tegel leg je netjes in de hoek van de twee spandraden. Zorg ervoor dat je hem stevig vastdrukt in de lijm. Het is verstandig om tegels uit verschillende verpakkingen door elkaar te vergelijken, zodat kleine kleurverschillen minder opvallen. Gebruik voegkruisjes op de hoekpunten van de tegels om de juiste afstand voor de voegen tussen de badkamer tegels te bewaren. Tijdens het leggen van de tegels kun je de lijmresten het beste direct verwijderen met een vochtige spons. Controleer steeds of de tegels wel recht lijken te lopen en verplaats ze eventueel als de lijm nog niet droog is.
 
Indien een tegel iets te diep komt te liggen, kun je dit wat ophogen door iets meer tegellijm aan te brengen op de ondergrond. Voor de randen is het in veel gevallen nodig om de tegels te snijden of als je kiest voor een bepaald legpatroon. De maat kun je met een viltstift op de tegel tekenen en daarna met een tegelsnijder op maat snijden. Met een knabbeltang kun je eventuele randjes en hoekjes bijwerken of je kunt de randen met een tegelvijl vijlen. Moet je een tegel op maat snijden om precies onder een leiding of wastafelafvoer te snijden? Dan kun je hier het beste een profielmal maken met een pen en deze vervolgens op de tegel tekenen.

Afwerking

Ongeveer 24 uur nadat de badkamer tegels zijn gelegd kun je beginnen met het voegen van de vloer. De lijm is dan namelijk geheel uitgehard. Voor het voegen gebruik je een voegmiddel en dit breng je met een rubberen spaan aan op de tegels. Het is belangrijk dat je dit snel doet, omdat het voegmiddel snel hard kan worden. Ook dien je dit voegmiddel goed in de voegen te drukken. De voegkruisjes hoeven niet verwijderd te worden.
 
Als je wat voegmiddel op de tegels hebt gemorst, kun je dit voorzichtig verwijderen met een vochtige spons. Hierbij moet je erop letten dat je geen voegmiddel uit de voegen meeneemt. De waas op de badkamer tegels kun je wegwrijven zodra het voegmiddel uitgehard is. Daarna kun je de tegels nog een keer vegen met een droge doek.

Tips

Bij het plaatsen van de tegels is het belangrijk dat je in ieder geval goede tegellijm gebruikt. Heb je ook vloerverwarming aangelegd? Zorg er dan voor dat je tegellijm hier ook geschikt voor is. Ook moet je ervoor zorgen dat je goed gereedschap gebruikt. Neem daarnaast ruim voldoende de tijd en werk netjes, want het is niet zomaar gedaan. Woon je in een oudere woning waarbij de muren van de badkamer niet helemaal haaks op elkaar staan? Dan kun je de spandraden het beste haaks op de deur plaatsen en de badkamer tegels op dezelfde manier leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat de vloer voor het zicht wel helemaal recht loopt.

Tegels laten leggen

Voor een handige doe-het-zelver is het heel goed mogelijk om badkamer tegels te plaatsen. Als je geen doe-het-zelver bent kun je het werk vaak echter beter uitbesteden, omdat het echt vakwerk is. Je moet het werk zeker niet onderschatten. Indien het misgaat met het leggen van de tegels, ben je over het algemeen namelijk duurder uit en ben je ook veel tijd kwijt. Gespecialiseerde tegelzetters hebben echt ervaring met het leggen van badkamer tegels en je kunt er dan ook vanuit gaan dat je vloer professioneel wordt aangelegd. Als er toch iets mis mocht gaan, valt dit onder de garantie.

Schoonmaken en onderhoud

Keramische tegels zijn zeer gemakkelijk te onderhouden, omdat er zich geen vuil tussen de badkamer tegels kan komen. Dit komt doordat de poriën van de tegels dicht zijn gebrand tijdens het bakken op hoge temperatuur. Het vuil dat zich op de badkamer vloer bevindt, ligt dus enkel op het oppervlak. Het is daarom eenvoudig te verwijderen met een stofzuiger en een dweil. Het beste is om tijdens het schoonmaken geen olie of zuren te gebruiken. Vaak is dweilen met een reinigingsmiddel voor tegels en wat water al voldoende om de tegels goed schoon te krijgen.


Wil je natuursteen badkamer tegels uitzoeken? Dan moet je er rekening mee houden dat er wel vuil in deze tegels kan trekken. Dit is moeilijk te verwijderen en het kan ervoor zorgen dat de tegels binnen korte tijd al ouder lijken. Je kunt natuursteen tegels daarom ook het beste behandelen. Daarna is regelmatig onderhoud ook niet meer nodig. Natuursteen kun je dan net als keramische tegels gewoon elke week schoonmaken met een stofzuiger en een dweil. Let er wel op dat dit materiaal niet tegen zuren en chemische producten kan. Beter is het om groene zeep of baby shampoo te gebruiken tijdens de schoonmaak.

Aangezien je schimmelvorming en kalkaanslag waarschijnlijk wel wilt voorkomen, is het belangrijk dat je de badkamer tegels goed schoonmaakt. Na elke douchebeurt kun je de tegels het beste even schoonmaken en daarna drogen met bijvoorbeeld een ruitenwisser of een trekker. Ook is het belangrijk om de badkamer regelmatig goed te ventileren. Tegen schimmel kun je schimmelwerende reinigingsmiddelen gebruiken die bleek of chloor bevatten. Indien er toch kalkaanslag op de tegels is gekomen, kun je dit reinigen met een schoonmaakmiddel met pH 7 of hoger.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 6378x
Toegevoegd: 20-12-2015 16:26
Gewijzigd: 31-05-2016 14:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!