Bladluizen bestrijden, zo doe je dat
Heb je last van bladluizen in je tuin, serre of kamerplanten? Dan wil je daar snel van af. Ze kunnen namelijk veel schade aanrichten aan je planten. Daarom is het bestrijden van bladluizen soms nodig. We leggen je graag uit hoe je bladluizen het beste kunt bestrijden.
Wat zijn bladluizen?
Bladluizen zijn voor planten- en tuinliefhebbers erg vervelend, want ze eten de planten op. Ze horen bij de bekende plaaginsecten. Er zijn duizenden soorten bladluizen, zoals de groene bladluis, boterbloemluis, melige koolluis, zwarte bonenluis, slaluis, perzikluis, eikenbladluis, vlierbladluis, roze luis, appelgrasluis, groene appeltakluis en nog veel meer. De bladluizen zijn erg kleine insecten van ± 0,5 cm lang met een steeksnuit. Deze snuit gebruiken ze om in de planten te steken en daar dan sappen uit te zuigen om zich mee te voeden.
Schade door bladluizen
De bladluizen kunnen veel schade toebrengen aan je planten. Dit is dan ook de reden dat veel mensen de bladluizen meteen bestrijden. Als je pas laat opmerkt dat je planten bladluizen hebben (er is al veel schade aangericht), dan moet je vaak heel rigoureus te werk gaan. Je kunt daarom maar beter goed in de gaten houden of je planten last hebben van bladluizen en wanneer dat zo is direct actie ondernemen, zodat ze zich niet meer kunnen vermeerderen en over kunnen gaan naar andere planten.
Bladluizen
Je kunt zowel binnen als buiten te maken krijgen met bladluizen. Vooral wanneer het wat warmer wordt kun je vaker met bladluizen te maken krijgen. Doordat de bladluizen zowel binnen als buiten voor kunnen komen zijn er diverse manieren om ze aan te pakken. Sommige methoden zijn vooral voor binnen geschikt, andere zijn effectiever voor buiten. Als je je planten met bladluis gaat behandelen met een bestrijdingsmiddel let dan wel goed op dat je alle planten gaat bestrijden die bladluis hebben, want als je er een vergeet dan kunnen deze bladluizen in korte tijd weer overgaan naar de behandelde planten.
Bladluizen bestrijden
Het is mogelijk om bladluizen op verschillende manieren te bestrijden, welke manier het beste aanslaat, ligt er ook aan waar de bladluizen zich bevinden en of je er snel bij bent of niet. Daarom geven we je diverse tips over het bestrijden van bladluizen:
- Bij bladluizen geldt, voorkomen is beter dan genezen. Teveel mieren in je tuin dien je te weren, want deze trekken bladluizen aan. Ook zwakke planten trekken bladluizen aan. Daarom dien je te zorgen voor sterke planten in je tuin, en overbemesting of onderbemesting dient daarom voorkomen te worden.
- Je kunt de luizen bestrijden met lieveheersbeestjes. Dit is een erg milieuvriendelijke methode. Het is ook goed, want de lieveheersbeestjes zijn dol op bladluizen. Ook de larven van de lieveheersbeestjes eten bladluizen. Ongeveer 400 bladluizen per larve. Als ze volwassen zijn dan eten de lieveheersbeestjes tijdens hun leven nog eens 5000 bladluizen! Zorg dat je lieveheersbeestjes aantrekt en het hen naar hun zin maakt.
- De bladluizen kun je bestrijden met zeepwater en spiritus. Deze methode wordt al heel lang gebruikt. Je vult dan een emmer met ongeveer 25 gram groene zeep en met 20 à 30 ml spiritus. Daar doe je ongeveer een liter lauwwarm water bij. Dit roer je door elkaar en doe je in de plantenspuit. Dit kun je een paar keer herhalen tot de bladluizen zijn verdwenen (zo kun je dus de bladluizen bestrijden bij je kamerplanten).
- Bladluizen bestrijden kan ook met knoflook. Bladluizen houden namelijk niet van sterke geuren. Daarom kun je een aantal teentjes knoflook plaatsen rondom de planten met bladluizen. Ook lavendel, uien en salie werken hierdoor erg goed.
- Je kunt de bladluizen altijd nog met gif bestrijden als ze steeds terug blijven keren. Doe dit als je de andere tips hebt geprobeerd of doe dit gewoon helemaal niet. Je vervuilt het milieu ook al staat er op de verpakking dat het middel milieuvriendelijk is. Waarom gaan de luizen er dan door dood? Een particulier hoeft geen gif te gebruiken, een tuinder die afhankelijk is van zijn planten zal hier anders over denken.
- Bladluizen kunnen bestreden worden met brandnetel aftreksel. Dit noemen ze ook wel de ecologische methode om bladluizen te bestrijden. Je vult een emmer met water en doet daar een bos brandnetels in en een aantal teentjes knoflook. Dit laat je vervolgens drie dagen intrekken. Dan gebruik je het aftreksel om de planten in te spuiten. Je zou ook een aftreksel kunnen maken van ui en knoflook, ook een combinatie van knoflook en tomatenbladeren is heel goed mogelijk.
- IJswater kan ook in worden gezet om bladluizen te bestrijden. Daarbij spuit je iedere dag de planten in met ijskoud water. De bladluizen houden namelijk niet van de kou, ze zullen zich niet vermeerderen en langzaam uitsterven.
- Je kunt een vangplant gebruiken om de bladluizen te bestrijden. Dit is dus een plant die de bladluizen aantrekt. Je krijgt daarbij alle bladluizen op één plant en zo kun je ze ook eenvoudig verwijderen. Een plant die daarvoor erg geschikt is, is de Oost-Indische kers.
- Je zou de planten onder kunnen dompelen in een bak water. Dan zet je de plant in een emmer met water, je doet de plant helemaal kopje onder en dan laat je hem een paar uren staan. Dan heb je 100% zeker geen bladluizen meer. Maar let wel goed op bij welke planten je dat gaat doen, want niet alle planten kunnen daar tegen en let op dat je de planten de komende dagen dan geen water geeft.
- Als je pas net bladluizen hebt, dan kun je ze ook handmatig verwijderen. Je gooit de luizen dan in een bakje met water en dat weet je zeker dat ze het niet overleven.
Er zijn dus diverse methoden die je in kunt zetten om de bladluizen te bestrijden. Sommige mensen willen het graag op de ecologische manier proberen, maar het kan soms ook echt nodig zijn om met gif of echte bestrijdingsmiddelen te werken omdat het er teveel zijn of ze blijven terugkeren. Dus heb je bladluizen ontdekt, dan kun je het eerst op de ecologische manier proberen. Werkt het niet en blijven ze terugkeren, dan zul je het toch op een andere manier moeten proberen. Ze kunnen namelijk erg veel schade aanrichten en dat wil je uiteraard niet. Zowel binnen als buiten kunnen de bladluizen de planten kapot maken en dat is uiteraard zonde. Vooral buiten kan het erg snel gaan, dus ben er op tijd bij en bestrijd de bladluizen zodat je je tuin mooi kunt houden. Je kunt je wel indenken dat iemand van wie het inkomen afhankelijk is van de verkoop van gezonde planten, dat hij of zij wel iets zal moeten gebruiken om luizen te bestrijden. Een particulier vervangt zijn plant die vol luizen zit, maar dat geldt uiteraard niet voor velden of kassen die vol planten staan. Dus let ook op de belangen die op het spel staan voordat je oordeelt over bestrijdingsmiddelen. Er wordt al veel gedaan om het milieu te ontzien!