De mogelijkheden van Bluetooth

De mogelijkheden van Bluetooth

De mogelijkheden van BluetoothTegenwoordig laten we veel apparatuur draadloos met elkaar communiceren via bluetooth. Dit was in het begin vooral een smartphonefunctie, tegenwoordig wordt het voor allerlei verschillende toepassingen gebruikt.

De mogelijkheden van Bluetooth

Met de komst van steeds meer elektronische apparatuur zul je ook steeds meer hinder ondervinden van allerlei bekabeling om al die apparaten met elkaar te verbinden. Het gebruik van kabels en bedrading is niet alleen esthetisch onwenselijk, het kan ook lastig zijn in gebruik vooral bij mobiele apparatuur. Gelukkig kun je tegenwoordig veel apparatuur draadloos met elkaar laten communiceren, zodat je geen kabels meer nodig hebt. Hier wordt in de regel Bluetooth voor gebruikt. Dit was in het begin vooral een smartphonefunctie, tegenwoordig wordt het voor allerlei verschillende toepassingen gebruikt. Nog steeds is deze techniek volop in ontwikkeling en zal het gebruik ervan in de toekomst nog veel sneller en gemakkelijker worden.

Wat is Bluetooth?

In 1994 toen het Zweedse Ericsson nog een belangrijke rol had in de wereld van de mobiele telefonie, was men op zoek naar een draadloze vervanging van kabels tussen mobiele telefoons en randapparatuur. Het was de Nederlander Jaap Haartsen, werkzaam voor Ericsson die een radioverbinding uitvond waarmee op korte afstand apparaten met elkaar konden communiceren. Ericsson besloot om deze radioverbinding te noemen naar de Deense koning Blauwtand die ooit een verbindende factor was tussen Scandinavië en het vaste land van Europa. Doel van Ericsson was om van deze technologie een open en rechtenvrije standaard te maken voor alle telefoonmerken. Dit is gelukt en deze techniek werkt momenteel wereldwijd als een open standaard op een vaste frequentie.

Hoe werkt het?

Met de nieuwe draadloze technologie bleek het heel gemakkelijk om elektronische en mobiele apparaten met elkaar te koppelen. Er wordt wel eens een vergelijking gemaakt tussen de verbindingen Bluetooth en wifi. Toch zitten hier duidelijke verschillen in. Wifi is vooral bedoeld om computers en mobiele apparatuur via het internet met elkaar te verbinden. Bluetooth is enkel bedoeld voor het verbinden van randapparatuur met een pc, tablet op smartphone. Kortweg gezegd is wifi een draadloze verbinding ter vervanging van een netwerkkabel en Bluetooth is de draadloze verbinding ter vervanging van een USB-kabel. De communicatie tussen de verschillende apparatuur via een Bluetooth verbinding gebeurt via zogenoemde profielen. Zo is er het Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) waarmee een smartphone aangeeft: ‘ik speel audio en muziek af’. De draadloze speaker laat vervolgens via het Handsfree Profile (HFP) weten een microfoon te hebben waarmee je handsfree kunt bellen. Vervolgens communiceren de apparaten via het Audio/Video Remote Control Profile (AVRCP) over de verschillende knoppen op de speaker en de smartphone voor bijvoorbeeld volumeregeling. Dit klinkt allemaal wat technisch, maar normaliter hoef je je over de profielen geen zorgen te maken en gaat communicatie geheel automatisch.

Het koppelen

Voordat apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren, moeten ze gekoppeld worden. Bij een toestel met Bluetooth aan boord hoef je enkel een knopje in te drukken, waarna een lichtje gaat branden dat het apparaat gevonden is. Op je smartphone of pc zoek je dan in je draadloze instellingen naar het gewenste apparaat. Je zult een lijst zien met alle beschikbare Bluetooth apparaten in de omgeving. Je zult misschien nog verrast zijn dat je meer apparatuur in huis hebt met Bluetooth dan je verwacht. Denk aan de televisie of een soundbar. Soms kan het nodig zijn om een wachtwoord in te geven als je verbinding maakt.

Adapters en apparatuur

Veel apparatuur is reeds voorzien van de Bluetooth technologie. Zo worden veel autoradio’s inmiddels standaard voorzien van deze technologie. Ook mobieltjes en tablets zie je vaker wel dan niet ermee toegerust. Maar heb je een laptop of een pc waar deze functionaliteit niet op zit? Dan sluit je hier een Bluetooth adapter op. Deze zorgt ervoor dat draadloze functionaliteit wordt toegevoegd aan apparaten die dit niet hebben. Een bekend voorbeeld voor een pc of een laptop is de dongle. Met een aangesloten dongle kun je draadloos verbinding maken met alle geschikte apparatuur in de omgeving.


Klassen en versies

Wil je bijvoorbeeld een Bluetooth speaker kopen, let dan vooral ook op tot welke klasse de speaker behoort. De klasse geeft namelijk aan hoe groot de maximale afstand mag zijn tussen de speaker en je mobiele apparaat. Dit type draadloze apparatuur is opgedeeld in drie klassen:

  • Class 1: een verbinding voor lange afstanden tot en met 100 meter;
  • Class 2: de meest gebruikte klasse met een bereik tot 10 meter;
  • Class 3: een verbinding voor korte afstanden van 10 centimeter tot 1 meter.

Er zijn diverse versies van deze draadloze technologie beschikbaar. Telkens werd bij het uitkomen van een nieuwe versie de verbinding een stukje sneller/betrouwbaarder en werden er nieuwe technieken toegevoegd. De eerste echt algemeen gebruikte en goede kwaliteit versie van Bluetooth kwam in 2004 beschikbaar en was versie 2. De snelheid ging flink omhoog, het was mogelijk om een verbinding met meerdere apparaten te creëren en het had een lager stroomverbruik. In de jaren daarna zijn er weer nieuwere versies uitgekomen. De nieuwste versie kwam uit in 2016 en is versie 5. Met deze laatste versie wordt apparatuur gereedgemaakt voor de toekomst met de zogenoemde IoT-technologie (Internet of Things).

Toepassingen

De meest bekende toepassing is nog steeds bij carkits. Met een verbinding tussen smartphone en een speaker is het mogelijk om geheel handsfree te bellen. De techniek is enorm verbeterd, zodat je nagenoeg niets meer hoeft te doen zodra je in de auto stapt. Je smartphone zal normaliter automatisch verbinding met de carkit maken. Ook de Bluetooth headset is momenteel echt een trend waar veel mensen mee rondlopen. Je hoeft enkel de headset op te zetten en je kunt genieten van zeer goede kwaliteit muziek. Ook onder gamers is een headset populair. Vaak met extra functies, zoals een microfoon. Ook Bluetooth muizen en toetsenborden zijn een ideale vervanger van de bedrade muizen en toetsenborden. Zeer handig als je je laptop veel naar andere plekken meeneemt. Je hoeft nooit meer een muiskabel aan te sluiten en het werkt vrijwel direct. De verwachting voor de toekomst is dat steeds meer apparatuur deze hightech draadloze verbinding krijgt. Hierdoor zal straks vrijwel alle apparaten in je huis met elkaar kunnen communiceren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2560x
Toegevoegd: 12-04-2019 15:17
Gewijzigd: 17-04-2019 21:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3758 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!