Er zijn verschillende soorten duizeligheid. Een van deze soorten is draaiduizeligheid. Als hier sprake van is dan gaat het over een verstoring van het evenwichtsorgaan. Je hebt het idee dat alles om je heen draait en wanneer dit na vier dagen nog niet beter is, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Er zijn verschillende situaties waarin je draaiduizelig kunt worden. Dit kan wanneer je evenwichtsorgaan ontstoken is, maar ook wanneer de buisjes van het evenwichtsorgaan verstopt raken. Als er teveel vloeistof in de buisjes zit kan dit ook de oorzaak van de draaiduizeligheid zijn. Het zou ook kunnen zijn dat de bloedtoevoer naar het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is ook een belangrijk verschijnsel bij een aantal aandoeningen, waaronder BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid), neuritis vestibularis en de ziekte van Ménière.
Het is niet altijd gemakkelijk om duizeligheid te benoemen. Je kunt verschillende klachten ervaren. Het kan zijn dat je het idee hebt dat alles om je heen beweegt. Maar je kunt ook last krijgen van braken, misselijkheid, bleekheid en angst. Je kunt je ook licht voelen in je hoofd.
Wanneer je last hebt van duizeligheid en je bent misselijk, kan het zijn dat het duidt op de ziekte van Ménière. Dit wordt gekenmerkt door aanvallen van draaiduizeligheid, maar ook van slechthorendheid en oorsuizen. Er is vaak geen directe oorzaak te vinden, maar men denkt dat het een gevolg is van de lekkage van vloeistof (endolymph) in het binnenoor.
Heb je het idee dat je een licht gevoel in je hoofd hebt of dat je flauw gaat vallen? Dan kan dat ook samengaan met misselijkheid. Je lichaam is even de weg kwijt. Je kunt hierdoor angstig worden, dit kan ook weer duizeligheid veroorzaken. Als je duizelig bent kun je ook in paniek raken en daardoor ook weer misselijk worden. Je durft niet goed op te staan en je voelt je niet prettig. Doe dan rustig aan. Je zit in een cirkel, je bent duizelig, dit veroorzaakt angst, deze angst veroorzaakt dat je onrustig bent, waardoor jij je nog meer licht in je hoofd gaat voelen enz. Ontspanning is dan de manier om je beter te voelen. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het is moeilijk om je te ontspannen als je angstig, onrustig bent, als je een licht gevoel hebt in je hoofd.
Als je duizelig bent en je voelt je ook misselijk dan kan dit snel weer overgaan. Het kan komen en gaan, maar het kan ook zijn dat je er last van blijft houden en dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan die dan de diagnose kan stellen. Duizeligheid en misselijkheid kunnen ook samenhangen met medicatiegebruik. Daarbij kun je denken aan antibiotica, pijnstillers en plaspillen. Ook slaappillen kunnen hiervoor zorgen. De arts kan met je doornemen of het van de medicatie komt of dat het een andere oorzaak heeft. Het is goed dat er verschillende testen gedaan worden om vast te stellen waar de duizeligheid vandaan komt. Ook de bloeddruk zal gemeten worden, want het kan ook zijn dat je hierdoor duizeligheid en misselijkheid als symptomen hebt.
Heb je last van duizeligheid en misselijkheid en ga je naar de huisarts? Dan is het goed dat je alvast een paar vragen voor jezelf kunt beantwoorden, zoals, wanneer is het begonnen, hoe voel je je, wat voor duizeligheid ervaar je, hoelang heb je er al last van, moet je op bed blijven liggen, welke dingen kun je wel of niet meer doen, heb je bepaalde medicijnen die het kunnen veroorzaken, zijn er de laatste tijd nog vreemde dingen gebeurd waardoor de duizeligheid en misselijkheid veroorzaakt kunnen worden?
Zorg dat je goed voorbereid naar de huisarts gaat. Hierdoor kun je samen alle klachten doornemen en vaststellen waar dat het vandaan kan komen. Soms moet je op onderzoek uit en kan het even duren voordat het helder is. In ieder geval is het belangrijk dat je probeert rustig te blijven, je ontspant en doet wat je kunt. Als dat wil zeggen dat je op bed moet liggen, dan kun je beter je rust nemen en het na een dagje weer proberen. Probeer wel om een keer op te staan, want ook te lang liggen kan duizeligheid veroorzaken. Ook kan er een flinke verkoudheid, voorhoofdsholteontsteking in de weg zitten die zorgt voor duizeligheid. Nog een oorzaak kan zijn dat je een bril nodig hebt of dat de sterkte van je glazen niet meer goed is. Zoals je leest zijn er veel oorzaken voor duizeligheid te noemen.