Een tuinhuis isoleren

Een tuinhuis isoleren

Een tuinhuis isolerenIsolatie is de afgelopen jaren erg populair. Veel mensen laten hun huis (extra) isoleren om warmte vast te houden / tegen te houden en daarmee geld te besparen. Maar het isoleren van een blokhut of tuinhuis is wat minder vanzelfsprekend. Waarom zou je isoleren en wanneer doe je dit? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wanneer zou u uw tuinhuis of blokhut isoleren?

Veel mensen vragen zich af of ze hun tuinhuis of blokhut wel of niet moeten gaan isoleren. Isolatie creëert geen warmte, maar houdt het enkel vast of tegen. Als je dus niet van plan bent om jouw tuinhuis of blokhut te gaan verwarmen, biedt isolatie weinig tot geen toegevoegde waarde. Als je wel van plan bent om het tuinhuis of de blokhut te gaan verwarmen dan kan isolatie toegevoegde waarde bieden. Het hangt daarmee af van hoe je jouw tuinhuis of blokhut gaat gebruiken of gebruikt. Ga je jouw tuinhuis of blokhut gebruiken als werkplek, extra kamer of tuinkantoor, dan kan isolatie interessant voor jou zijn.

Isoleren kan zowel achteraf als tijdens de bouw van jouw tuinhuis of blokhut. Het is wel aangeraden dit tijdens de bouw te doen, omdat dit meer mogelijkheden biedt en in veel gevallen goedkoper is dan achteraf isoleren.

Wat te isoleren?

Als je je tuinhuis of blokhut goed wil isoleren, moet je de rekening houden met de volgende onderdelen:

  • Vloer
  • Wanden
  • Dak
  • Glas

Vloer 

Via de vloer kan veel warmte verloren gaan het is dus erg belangrijk om deze te isoleren. Het beste is dit om te doen tijdens de opbouwfase van je tuinhuis of blokhut. De manier van isoleren verschilt per type vloer. Veel gebruikte vloeren bij een tuinhuis of blokhut zijn:

  • Beton
  • Houten vloer

Beton

Als je kiest voor beton dan heb je meerdere mogelijkheden voor het isoleren. Een veel toegepaste methode: Maak een bekisting en zorg dat je een vlakke ondergrond hebt. Leg hierin een waterwerende folie. Leg vervolgens de isolatieplaten (bijvoorbeeld piepschuim of PUR platen) en stort het beton. Optioneel kun je het beton nog wapenen om het sterker te maken en ervoor te zorgen dat het minder snel scheurt.


Houten vloer

Als je een houten vloer hebt zitten daaronder vaak tegels of zand bij een tuinhuis of blokhut. Ook hierbij heb je vele mogelijkheden om te isoleren met verschillende materialen, veel gebruikt zijn hard schuimen platen van PUR, PIR of Resolschuim. Breng ook bij hierbij een waterwerende laag (folie) aan om optrekkend vocht tegen te gaan.

Wanden

Als je de wanden gaat isoleren is het ook wenselijk dat je nadenkt over isolatie voordat je een tuinhuis of blokhut koopt. De dikte van het hout heeft namelijk ook invloed op de isolatiewaarde. Een wanddikte van 44 millimeter is aangeraden. Het isoleren van de wanden kan met verschillende materialen. Dit kan bijvoorbeeld met steenwol, glaswol, PIR/PUR platen of Tempex platen. Het ene materiaal isoleert beter dan het andere. Hiervoor zijn waardes om aan te geven wat de isolatiewaarde van een bepaald product is.

De meest gebruikte waarde is de Rd-waarde. Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) geeft de warmteweerstand van een isolatiemateriaal aan. De D van Rd waarde staat voor ‘declared’, dit is de waarde die de fabrikant heeft opgegeven. De meeste fabrikanten testen hun materialen grondig dus je mag ervan uitgaan dat deze waarde (ongeveer) klopt.  Des te hoger de Rd-waarde des te beter het isolatiemateriaal isoleert.

Rd waardes van verschillende materialen:

- Rd waarde van (Rockwool) Steenwol (10 cm) : 2,5
- Rd-waarde van (Rockwool) Glaswol (10 cm): 2,5
- Rd waarde van PIR + Underlaymentplaat (70 mm): 3,18
- Rd waarde van Tempex plaat (80mm): 2,20

Als je de wanden van je tuinhuis isoleert houdt dan altijd rekening met voldoende luchtruimtes en een waterwerende laag (folie). Door luchtruimtes tussen het hout en de isolatie te laten kan het hout blijven ademen. Dit voorkomt dat het hout gaat rotten.

Dak

Warmte stijgt op en kan ontsnappen als je het dak niet zou isoleren. Je kunt voor het isoleren van het dak ook verschillende materialen gebruiken, zoals steenwol, glaswol, PIR of Tempex platen. De isolatie voor het dak kan aan de buitenkant en aan de binnenkant aangebracht worden. De manier verschilt per tuinhuis en per type dak.

Isolatie aan de buitenkant van het dak

Het dak wordt aan de buitenzijde van het dakbeschot geïsoleerd. Het voordeel hiervan is dat het gehele dak warm gehouden en beschermd wordt tegen kou en vocht. Isolatie aan de buitenkant van het dak levert de hoogste isolatiewaarde op, omdat het isolatiemateriaal goed aansluit op de rest van het dak. Deze manier van isoleren wordt ook wel de 'warm dak' methode genoemd. Dit is ook de duurste methode van isoleren.

Isolatie aan de binnenkant van het dak

Isolatie aan de binnenkant van het dak is de meest gebruikelijke methode voor dakisolatie bij een tuinhuis of blokhut. Deze methode wordt ook wel de 'koud dak' methode genoemd. Een schuin dak isoleren is prima zelf te doen. Je brengt een waterwerende laag (folie) aan, je stopt het betreffende isolatiemateriaal tussen de balken en timmert deze af. Dit kan met hout maar ook met bijvoorbeeld gipsplaten.

Glas

Veel tuinhuisjes en blokhutten worden standaard geleverd met enkel glas. De isolatiewaarde van enkel glas is aanzienlijk minder dan van HR++ glas. De isolatiewaarde van glas wordt ook uitgedrukt met een Rd-waarde. De Rd-waarde geeft aan hoe (warmte)isolerend een het glas van een bepaalde dikte is. Door te meten hoeveel warmte er door het glas heen kan gaan binnen een bepaald tijdsbestek wordt deze waarde bepaald. Rd-waardes per type glas:

Type glas Rd-waarde
Enkel glas 0,175
Dubbel glas 0,333
HR glas 0,625 – 0,5
HR+ glas 0,833 – 0,625
HR++ glas > 0,833


In de tabel is goed het verschil in isolatiewaarde tussen enkel glas en HR glas te zien. Ook bij de keuze van het glas is het wenselijk om voor de bouw van het tuinhuis of de blokhut te bepalen welk glas je wilt gebruiken. Je kunt dit in sommige gevallen ook achteraf aanbrengen, maar het kan zijn dat je hiervoor aanpassingen moet maken in het kozijn of het kozijn moet vervangen.

Kosten van een geïsoleerd tuinhuis 

Het isoleren van je tuinhuis of blokhut hoeft niet veel te kosten. De kosten lopen uiteen tussen de 10 - 65 euro per m2. Dit is afhankelijk van het materiaal wat je gebruikt en of je het zelf doet of je het laat doen. Zoals eerder aangegeven is het tijdens de bouw isoleren van je tuinhuis vaak voordeliger dan wanneer je dit achteraf doet.

Waardevermeerdering 

Het isoleren van je tuinhuis of blokhut heeft, naast het voordeel van comfort en gemak, nog een ander voordeel, namelijk waardevermeerdering. Een tuinhuis geeft al meerwaarde aan jouw woning, maar aan een woning met geïsoleerd tuinhuis nog meer. Het is een extra kamer die voor vele doeleinden ingezet kan worden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: wouthegeman
Aantal keer gelezen: 10325x
Toegevoegd: 21-09-2017 22:07
Gewijzigd: 26-09-2017 21:45

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!