Hoe een moestuin aanleggen?

Hoe een moestuin aanleggen?

Hoe een moestuin aanleggen? Wil je graag een moestuin aanleggen, maar heb je geen idee waar je het beste mee kunt beginnen? Lees dan nu dit artikel door, zodat je de basis kent hoe je het beste met een moestuin kunt beginnen. Het is een leuke bezigheid en je kunt je eigen groenten kweken in een kas of de volle grond! Ook een leuke activiteit, die je samen met je kinderen kunt doen.

Moestuin beginnen

Je hebt misschien al een tijdje het idee om een moestuin te beginnen, omdat je verse onbespoten groenten wilt eten uit je eigen tuin. Dan kun je een eigen moestuin aanleggen, maar hoe begin je?

  • Bepaal de locatie van je moestuin: Het beste is een zonnig plekje waar de bodem erg vruchtbaar is (deze plek kun je zelf creëren door bemesting). Door het zonlicht krijgt je oogst meer smaak, kleur en geur.
  • Kies de groenten uit: Je kunt zelf kiezen wat je wilt kweken, groenten, fruit of kruiden? Het beste kun je een goede indeling maken, zodat alles voldoende ruimte heeft om te groeien. Houd daarbij ook rekening met de periode wanneer je gaat oogsten.   
  • Maak een keuze voor zelf zaaien of overplanten: Als je zelf wilt zaaien dan kun je denken aan groenten en kruiden. Je kunt zaadjes kopen van bijvoorbeeld bonen en komkommer. Als het plantjes zijn kun je ze overplanten in de volle grond. Je kunt ook plantjes kopen, zoals selderij en tomaten. Deze kun je dan in de winkel halen en rechtstreeks in je eigen tuin planten. Het ligt er aan hoeveel tijd je hebt en wat je leuk vindt om te doen. Als je op tijd begint kun je ook alles zelf zaaien, of voorzaaien op de vensterbank totdat de temperatuur buiten een beetje aangenaam wordt. 

Moestuin aanleggen

Het gaat er om dat je het beste uit je moestuin kunt halen. Dit kan niet in een keer. Je legt je moestuin ook niet in een keer aan, dit kost tijd. Sommige groenten kun je snel oogsten, andere soorten duren wat langer. Daarom is het belangrijk dat je een goede indeling gaat maken en weet wat je wanneer mag oogsten.

Houd er rekening mee dat je je moestuin ook dient te onderhouden. Water geven, onkruid wieden, oogsten. Je wilt ook ongedierte op afstand houden, zoals slakken. Daarom dien je in de zomer vaak dagelijks of om de dag alles in de gaten te houden en te controleren. Bij warm weer moet de moestuin vaak dagelijks water hebben, zodat de planten goed kunnen groeien. Let wel goed op wanneer je water gaat geven, niet wanneer de zon er vol op staat (verbranding van de bladeren)!

Groentetuin

Je kunt van je moestuin een volledige groentetuin maken. Je maakt dan zelf een indeling welke groenten je straks graag wilt oogsten en eten, waar je ze gaat planten en wanneer je wat kunt oogsten.

Moestuin maken

Een moestuin maken is een leuke bezigheid. Je kunt het bij je thuis doen maar je kunt ook een stukje grond huren, een volkstuin wordt het ook wel genoemd en daar kun je dan je groenten e.d. gaan zaaien en oogsten. De ligging is van belang voor een goed resultaat. Daarbij kun je op de volgende punten letten:

  • De grond dient valk te zijn, iets (echt niet teveel) aflopend naar het zuidoosten of zuidwesten (daardoor kan het water weglopen).
  • De ligging van de moesbedden kan het beste van noord naar zuid lopen (dan kan de zon tussen de rijen door schijnen).
  • Een zo zonnig mogelijke plek kiezen (*minimaal zes uur per dag).
  • Niet in de schaduw aanleggen.
  • Zorg voor een goede bescherming van de noorden en noordoosten wind.


Het is van belang dat je de grond gaat inspecteren als je een moestuin gaat maken. Als de grond aan je laarzen blijft plakken dan is de grond te vochtig. Dan kun je nog niet inzaaien. Je kunt pas inzaaien als de oppervlakte droog en kruimelig is. Het is belangrijk dat je daarbij 7,5 - 15 cm diepte door de grond gaat schoffelen. Dan kun je het egaliseren en glad maken met een hark. Als dit klaar is dan kun je je moestuin indelen en kun je bedden maken van bijvoorbeeld 30 cm lang en maak de bedden niet breder dan één meter. Je kunt 30 cm tussen de bedden laten en daardoor gemakkelijk zaaien en schoffelen.

Makkelijke moestuin

Als je een makkelijke moestuin wilt, dan kan dat. Je kunt bijvoorbeeld een keuze maken in welke groenten je wel en niet gaat oogsten. Misschien wil je ook nog wat kruiden in de tuin, maak dan een duidelijke indeling en zorg dat je overal gemakkelijk bij kunt. Je kunt ook groenten kiezen die je juist gemakkelijk kunt zaaien en oogsten en die niet zoveel onderhoud nodig hebben. Er zijn namelijk groenten die je maar in de grond hoeft te stoppen, die meteen gaan groeien. Het is jouw taak om op tijd en voldoende water te geven en straks te oogsten. Dit is een makkelijke moestuin en als je niet heel veel tijd hebt, maar je wilt toch graag groenten uit eigen tuin, dan kun je hierdoor een makkelijke moestuin aanleggen. Denk daarbij aan aardappelen, wortels en andere groenten. Let altijd wel goed op ongedierte, alle groenten kunnen insecten aantrekken. Zorg er ook voor dat je weet welke soorten groenten er beter niet bij elkaar in de buurt kunnen staan en welke soorten groenten er niet elk jaar op dezelfde plek mogen worden geplant, in verband met uitputting van de grond enz.

Tuinaanleg

De tuinaanleg is van belang bij je moestuin. Zorg er daarom voor dat je wel de ruimte hebt voor een moestuin. Als je niet heel veel plaats hebt kun je een deel afzetten en een keuze maken in welke groenten je gaat kweken. Bij ruimtegebrek kun je ook bekijken welke groenten je vroeg kunt oogsten en dan kun je daarna nog een keer wat zaaien als je geoogst hebt, of op die lege plaats een andere soort groente zetten. Bonen zijn bijvoorbeeld gemakkelijk en groeien vrijwel in iedere tuin. Ze zijn lekker, smaakvol en gezond! Verse bonen zijn lang houdbaar en goed in te vriezen. En bijna iedereen lust sperziebonen!

Moestuin oogsten

In je moestuin kun je vaak al snel beginnen met oogsten, afhankelijk van de groenten die je hebt gezet. Laat je groenten nooit te groot worden want als zij te groot zijn, dan verliezen ze veel smaak, dat is uiteraard zonde! De kwaliteit is het belangrijkste.

  • Als je wilt weten of je wortels klaar zijn, dan kun je er eentje uithalen en als deze diep oranje is van kleur en zoet is van smaak, dan zijn ze klaar om geoogst te worden.
  • Zijn de tomaten klaar? Pluk ze niet als ze nog ‘hard’ groen zijn, laat de zon de tomaten mooi rood kleuren.
  • Hoe is het met de komkommer? Niet te lang wachten met oogsten. Anders krijgt hij teveel zaden en dat is niet goed voor de smaak.
  • Kunnen de uien geoogst worden? Als het lof begint te verdorren kun je de uien oogsten of wanneer de ui dik genoeg is. Je kunt ze dan daarna het beste nog even in de zon laten liggen om goed te drogen.

 

Kinderen en de moestuin

Heb je het zelf in je vingers, een moestuin aanleggen en goed bijhouden? Het zou zomaar kunnen dat jouw kinderen hierin ook interesse hebben. Geef ze de kans. Neem ze mee naar buiten (weg van de computer, de buitenlucht in en volop beweging) en geef ze een stukje grond dat ze met jouw hulp mogen gebruiken om hun eigen groenten te kweken, aardbeienplantjes zijn ook erg leuk. Zo leren jonge kinderen dat het fruit en de groenten van het land komen en niet uit de supermarkt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 6940x
Toegevoegd: 05-04-2015 16:52
Gewijzigd: 21-08-2015 14:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!