Hoeveel mag ik wegen?

Hoeveel mag ik wegen?

Hoeveel mag ik wegen?Stel jij jezelf wel eens de vraag of dat je te zwaar bent of dat je juist wat kilo’s aan moet komen? Hoeveel mag je eigenlijk wegen en hoe kun je dit zelf berekenen? Er zijn verschillende manieren om er achter te komen of je genoeg weegt of dat je juist wat aan moet komen of af moet vallen. In dit artikel vertellen we je meer over hoeveel je mag wegen.

Ideale gewicht

Een andere naam voor je ideale gewicht is je perfecte gewicht. Je gewicht wordt berekend met een formule. Er worden verschillende termen gebruikt om aan te geven of je gewicht goed is. Er kan gesproken worden over acceptabel gewicht en ideaal gewicht. Als je gewicht hiertussen ligt, dan is er ook geen sprake van overgewicht. Dus je bent dan niet te zwaar.

Hoe bereken je je ideale gewicht?

Om je gewicht te berekenen heb je een aantal gegevens van jezelf nodig:

  • Je lengte in centimeters
  • Je gewicht
  • Geslacht

Vul de gegevens van de laatste keer in dat je je gewogen hebt. Weet je je gewicht niet? Weeg je dan van tevoren, voordat je van een dergelijke formule gebruik gaat maken. Hoe recenter, hoe beter, want dan kun je je ideale gewicht bepalen.

Body Mass Index

Online kun je met een BMI meter je Body Mass Index bepalen. Je hoeft alleen je lengte en gewicht te weten en dan kun je hier direct een beeld van krijgen.

Bereken je BMI

Je kunt nu je eigen BMI berekenen. Je neemt je lichaamsgewicht in kg en dit deel je door je lichaamslengte in meters in het kwadraat. Als je 1 meter 76 lang bent, en je weegt 80 kg, dan kun je als volgt je BMI berekenen: 80 delen door (1.76 x 1,76) = 25,8. Dit houdt in dat je dus een klein beetje te zwaar bent. Over het algemeen geldt een BMI van 10-19 is ondergewicht, 19-25 is gezond gewicht, 25-30 is te zwaar en 30-50 is zeer groot overgewicht.

Betekenis BMI score

De BMI score kun je vaak uit een tabel aflezen. Deze geldt voor mensen van 18 jaar tot 70 jaar. Voor kinderen tot 18 jaar gelden andere normen net als voor mensen vanaf 70 jaar. We geven hier de betekenis van het BMI getal:

  • 18 of lager, er is sprake van ondergewicht
  • 18-25, er is sprake van een normaal gewicht
  • 25-30, er is sprake van licht overgewicht
  • 30-35, er is sprake van matig overgewicht
  • 35-40, er is sprake van ernstig overgewicht
  • 40 of hoger, ziekelijk overgewicht

Uitleg BMI score

Als je BMI ligt tussen de 18 en de 25, dan is er iets aan de hand. Wanneer je tussen de 25 en de 30 scoort dan is er sprake van licht overgewicht. Is je BMI boven de 30? Dan noemen we dat ook wel obesitas. Als je BMI boven de 25 is dan neemt ook de kans op bepaalde aandoeningen toe. Daarbij kun je denken aan diabetes en hart- en vaatziekten.

Factoren die je gewicht bepalen

Er zijn een aantal factoren die mede bepalen hoeveel je mag wegen. Het hangt af van:

  • Je lichaamsbouw
  • Je spiermassa
  •  Je geslacht
  • Je lengte

BMI is te hoog wat nu?

Als je BMI te hoog is, dan is het belangrijk dat je af gaat vallen. Dit doe je door meer te sporten, gezond te eten en te zorgen dat je iedere dag voldoende gaat bewegen.

Hoe ga je meer bewegen?

Meer bewegen kan iedereen het beste voor zichzelf invullen. Iedereen heeft zo zijn eigen invulling van de dag, Wanneer je meer dient te gaan bewegen om af te vallen om vervolgens een gezond gewicht te krijgen betekent dat extra bewegen. Je ging vroeger met de auto boodschappen doen, dit ga je nu op de fiets doen. Een familielid woont 7 kilometer van je vandaan. Je ging er elke vrijdag koffie drinken met de auto, ook dit kan gemakkelijk op de fiets, ten minste als je verder gezond bent.

Het gazon werd voorheen door je partner of broer gemaaid, doe het zelf en ga in de tuin aan het werk. Meer bewegen kan op zoveel verschillende manieren. Je hoeft niet naar de sportschool, je kunt meer bewegen in je dagelijkse doen uitbreiden (zie voorbeelden, en zo zijn er nog duizenden voorbeelden te noemen). Vaak heeft dit ook veel meer effect dan een training elke week of elke veertien dagen. Op den duur gaat dit meer bewegen een goede gewoonte worden. Het wordt een automatisme, het hoort voortaan bij je dagelijkse ritme.

Maak er letterlijk en figuurlijk een sport van om meer te bewegen. Je zult snel gewicht verliezen en je een stuk fitter voelen, waardoor je zeer waarschijnlijk nog meer wilt gaan bewegen. Heb je een hond, doe hem of haar een plezier en maak het rondje dat je telkens samen loopt wat groter, goed voor allebei!

Hoe kun je gezond eten lekker en leuk maken?

Het is al vaak genoeg gezegd en geschreven dat veel mensen ongezond eten. Waarom is het toch zo moeilijk dit te doorbreken? Iedereen kent de nadelen en gevolgen van ongezond eten, toch blijft men dit doen. Het ongezonde voedsel is namelijk vaak gemakkelijk te bereiden en snel klaar om te eten, kant-en-klaar maaltijden! Als je de hele dag hebt gewerkt is het erg prettig als er binnen 10 minuten een maaltijd op tafel staat. Vaak heb je echt geen zin om een half uur eten te bereiden, te wachten tot het gaar is en dan pas te kunnen eten. Dit duurt allemaal te lang, de kinderen of jijzelf moeten naar een training of iets dergelijks, dus er moet meteen bij thuiskomst snel gegeten worden. Zou het ook anders kunnen? Gelukkig wel!

Wanneer je het goed aanpakt kun je het eten al eerder op de dag voorbereiden, zodat je het bij thuiskomst alleen nog hoeft te garen. Dit punt is dus opgelost. Maar hoe wordt gezond(er) eten ook lekker en leuk en dat vooral voor de kieskeurige kinderen, die het liefst helemaal geen groenten op hun bord willen. Je zou het eens kunnen proberen om verschillende kleuren groenten te maken.

Het bordje eten ziet er dan erg gezellig uit. Laat kinderen mee helpen om het eten te bereiden en hun bordje versieren bijvoorbeeld met kruiden die ze zelf op de vensterbank hebben gekweekt. Zoek samen recepten, die gezonde ingrediënten bevatten en er leuk uitzien. Maak een toetje met vers fruit bijvoorbeeld, of een heerlijk smoothie. Je weet daarbij precies wat je eet en krijgt de nodige vitaminen binnen. Maak zelf verse appelmoes van zoete appels, zodat er geen hoeveelheid suiker bij hoeft.

Het aanbod aan groenten en fruit is het gehele jaar door groot, dus geen gebrek aan mogelijkheden. De hoeveelheid zout en/of suiker kun je rustig aan verminderen, doe dit niet in één keer, maar neem daarvoor de tijd en elke huisgenoot zal hieraan zonder problemen wennen. Iedereen is gebaat bij gezond eten, maar lekker eten en gezelligheid zijn ook belangrijk.

Zorg ervoor dat de sfeer aan tafel goed is, dat is tevens een voorwaarde om kinderen beter te laten eten. En een keer zondigen mag, maak bijvoorbeeld de afspraak dat als er gedurende de hele week gezond wordt gegeten, dat er op zondag ijs, of slagroom gegeten mag worden (met vers fruit uiteraard). Als je bezig bent met afvallen ook dan mag je jezelf een keer verwennen met “verboden” voedsel. De meesten echter zullen daaraan weinig behoefte hebben als ze eenmaal een gezonde leefstijl (meer bewegen en minder, gezonder eten) te pakken hebben.      

Stel een doel op voor jezelf

Je weegt teveel, dat is overduidelijk. Moet je nu bij de pakken neer gaan zitten, waardoor je depressief wordt en nog meer gaat eten, snacken, snoepen en kilo’s aankomt? Natuurlijk niet, maar wat is dan een verstandige manier om kilo’s te verliezen op een manier die vol te houden is? Misschien is voor jou het antwoord: samen afvallen, samen een doel stellen en samen het doel bereiken! Samen bereik je vaak meer dan alleen.

Zit je even in de put, zie je het even niet meer zitten omdat je een kilo bent aangekomen in plaats van af te vallen? Je afval maatje trekt je uit de put en samen ga je er weer voor. Je hebt samen een doel gesteld hoeveel je af wilt vallen, wellicht een datum erbij vastgesteld om dan een bepaald gewicht te hebben bereikt. Prima! Stel echter wel een doel op dat te behalen is. Je raakt behoorlijk gefrustreerd als het niet lukt.

Zorg voor een succeservaring, dat geeft de moed om door te gaan. Je spreekt bijvoorbeeld met je afval maatje af dat je samen naar een concert, een musical of een film gaat na het behalen van je doel. Je kunt jezelf ook verrassen met een boek dat je altijd al eens hebt willen lezen, of een leuke plant voor de tuin. Stel een doel op dat te behalen is, doe het stap voor stap, bedenk telkens iets leuks, gezelligs dat je samen of alleen gaat doen als de afgesproken kilo of kilo’s eraf zijn.

Hoe streng je voor jezelf moet zijn ligt aan het feit of je gemakkelijk afvalt of dat het erg moeizaam gaat. Vooral bij de laatste kilo’s die je kwijt wilt zul je even door moeten zetten, zet er iets fijns tegenover. Stel een doel op voor jezelf, dit geldt als je wilt afvallen, maar ook als wat kilo’s wilt aankomen. Laat je niet uit het veld slaan als het even niet lukt, geef nooit op!

Benader je gewicht positief

Het is niet gezond om als het ware de hele dag met je gewicht bezig te zijn. Het is wel verstandig om overgewicht of ondergewicht op de juiste manier aan te pakken. Je mag door je gewicht niet gefrustreerd raken, wel dien jij je bewust te zijn van je onder- of overgewicht als dat je gezondheid schaadt. Bekijk het echter positief: je kunt invloed uitoefenen op je gewicht, zowel op ondergewicht als ook op overgewicht. Ga niet bij de pakken neerzitten als het wat langer duurt dan je had verwacht om de kilo’s te verliezen of aan te komen. Goed werk heeft nu eenmaal tijd nodig!

Wanneer je op een rustige manier, stap voor stap kilo’s verliest of aankomt, dan heb je minder kans op het jojo- effect. Je lichaam heeft tijd nodig om de veranderingen en eetgewoonten te verwerken, geef het de tijd. Ben blij met elk pondje dat je verliest of aankomt, dat heb je toch maar weer gepresteerd! Wees niet te streng voor jezelf, maar geef jezelf een schouderklopje zelfs bij een ons verschil in je gewicht. En zeg nou zelf: “Mag het een onsje meer of minder zijn?”.    

Na een maand opnieuw BMI berekenen

Je gaat een maand lang hard aan de slag met jezelf als je af wilt vallen of juist aan wilt komen. Na een maand kun je dan je BMI opnieuw berekenen, uiteraard kan dat ook eerder. Het is belangrijk dat je je huidige gegevens goed bewaart, zodat je straks het verschil kunt zien en dan weet je ook waar je voor aan het werk gaat! Als het resultaat positief is, zul je gemotiveerd zijn om door te gaan tot het streefgewicht, de juiste BMI is behaald.

 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: IngeV
Aantal keer gelezen: 38200x
Toegevoegd: 18-03-2015 18:09
Gewijzigd: 15-08-2015 20:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!