De meeste katten zijn zindelijk, katten staan erom bekend dat ze erg “netjes” zijn. Ze begraven keurig hun drolletje en plassen netjes in de kattenbak. Toch zijn er ook katten die niet in de kattenbak plassen. De katten kiezen dan een andere plaats in huis. Meestal is dat een hoekje, maar je kunt hierbij ook denken aan een stapeltje kranten, of een mat bij de voordeur. Sommige katten nemen ook je bankstel of je dekbed. De meeste eigenaren (wellicht allemaal) worden daar niet vrolijk van. Je kat kan ook de gewoonte hebben om voor de bak te plassen en niet in de bak. Er zijn diverse redenen waar dit aan kan liggen.
Het kan zijn dat de kat een blaasontsteking heeft, last heeft van blaasstenen of andere aandoeningen aan de blaas. De kat kan de kattenbak ook vies vinden. De bak kan ook (voor de kat) op een verkeerde plek staan. Doordat er verschillende oorzaken kunnen zijn, is het in ieder geval goed om uit te kunnen sluiten dat er lichamelijk iets aan de hand is met de kat. Als er namelijk lichamelijk wat aan de hand is, kun je er vaak zelf niet zoveel aan doen en zal de dierenarts verder moeten helpen.
Wist je dat de geur van kattenpis rijk is aan eiwitten? Hierdoor krijgt het een verschraalde lucht. De lucht kan erg lang blijven hangen en vaak ook erg sterk (doordringend) zijn. Dit komt omdat de eiwitten zich hechten aan de ondergrond. Meestal heb je aan een gewoon schoonmaakmiddel niet voldoende, gewoonweg omdat het niet krachtig genoeg is. Je kunt het wel proberen maar je merkt na een tijdje dat de geur weer gewoon terugkomt. Als je de geur van kattenpis wilt verwijderen dan zul je een sterker middel moeten gebruiken. Zeker als de kat het tapijt of de vloerbedekking heeft gebruikt om op te plassen, dan zijn er gelukkig speciale middeltjes op de markt, die je daarvoor kunt inzetten.
Het belangrijkste is, zoals net al even kort is benoemd, dat de dierenarts kijkt of dat er een medische oorzaak is waardoor de kat onzindelijk is. Meestal sproeien katten vaak op dezelfde plek. Dit komt omdat de geur van de vorige keer aanwezig is en blijft en dan trekt dat de kat aan en om het weer te doen. Je kunt voorkomen dat je sproei- of plasplekken in de woning krijgt, daarvoor heb je het juiste schoonmaakmiddel nodig. Als je een gewoon huisschoonmaakmiddel gebruikt dan werkt dat niet voldoende en dan stimuleert het de kat om nog meer te plassen.
Wanneer de kat in huis heeft geplast, kun je het volgende doen:
Wil je de kattenurine op een gewone manier verwijderen? Dan kun je het onderstaande stappenplan eens proberen:
- Eerst dep je de urine van de vloerbedekking op met een papieren doekje of met een stuk goed absorberende keukenrol. Je moet proberen zoveel mogelijk van de urine van de bevuilde plek op te nemen. Het schoonmaken is dan een stuk gemakkelijker. Oefen in ieder geval voldoende druk uit, blijf het herhalen tot er geen urine meer door de doekjes, of het papier wordt opgenomen.
- Je kunt drie delen azijn mengen met een deel water, doorweek dan vervolgens de bevuilde plek met het mengsel. Maak niet alleen de urineplek nat, maar ook het deel er omheen. Je kunt de plek het beste zien als je bijvoorbeeld een UV lamp hebt (doe dan de andere lampen uit).
- Zorg dat je de tijd neemt om de plek te laten drogen. Daarbij gebruik je ook weer papieren doekjes of een schone doek, zodat je zoveel mogelijk van de mix met azijn op kunt deppen.
- Strooi vervolgens wat zuiveringszout op deze vochtige plek. Het is een natuurlijke reiniger en ook verfrissend. Ook wordt de geur hierdoor verwijderd.
- Vervolgens meng je een klein beetje waterstofperoxide met een mild afwasmiddel. Dan meng je driekwart kop (180 ml) waterstofperoxide (3%) met een theelepel (5ml) afwasmiddel. Doe dit vervolgens over het zuiveringszout heen. Let wel goed op dat je het eerst gaat testen op een onopvallende plek, zo kun je zien of je vloerbedekking of andere ondergrond niet gaat verkleuren. Je neemt het beste een kleurloos afwasmiddel.
- Vervolgens kun je een borstel of je vingers gebruiken om het middel in het zout te wrijven. Als het kan kun je beter handschoenen dragen en wacht dan tot het gaat schuimen.
- Dan dep je de plek nog eens droog en laat je deze goed drogen.
- Als de plek droog is dan kun je stofzuigen. Je verwijdert hierdoor de urinedeeltjes en het zelfgemaakte schoonmaakmiddel. Bij het stofzuigen moet je er wel op letten dat een waszuiger het beste is om urine te verwijderen. Een stoomreiniger werkt niet zo goed. Maar een oudere en gewone stofzuiger kan ook werken, maar het is niet zo effectief als een waszuiger.
- Je kunt het beste de andere delen van de vloerbedekking ook controleren op urine. Als je geen urine ruikt, dan is het proces klaar.
- Zit de urine op je kleding? Dan kun je het beste appelazijn toevoegen aan je wasmiddel (als je de kleding normaal wast).
- Controleer ook de hardere oppervlakten op urinesporen, zoals je muren. Deze kun je ook het beste schoonmaken maar niet met ammoniak. De plek kun je schoonmaken met water.
Er zijn nog een aantal andere manieren om de kattenpis geur in huis te verwijderen. Je kunt een enzymreiniger proberen als het gaat over hardnekkige vlekken. Daar zit namelijk iets in dat de urine ook echt opvreet en dan wordt de geur minder en soms verdwijnt die zelfs helemaal. Je kunt ook kijken of het aan de kattenbakvulling ligt. Als je deze vaker gaat vervangen kan het ook beter gaan. De kat wil namelijk niet in een vieze kattenbak. Eventueel kun je je kat ook laten steriliseren of castreren. Probeer echter eerst bovengenoemde middeltjes voordat je overgaat tot een ingreep bij de dierenarts. Zet elk middel een tijdje in en wacht het resultaat af. Is er geen resultaat ga pas dan over naar het volgende middel enz. Gooi geen zaken door elkaar, want dan weet je niet welk middel er heeft gewerkt. Wees geduldig, want het resultaat kan even op zich laten wachten.