konijn

Konijnen, verzorgen en tips

konijnAls je graag een konijn als huisdier wil, is het belangrijk om meer over het dier te weten te komen. Er zijn namelijk verschillende soorten en daar kun je hier meer over lezen.

Konijnen, de rassen

Als je een konijn wilt kopen als huisdier, is het aan te raden om je vooraf te verdiepen in de verschillende rassen. Populaire rassen zijn: het Angora konijn, de Duitse reus, de Franse hangoor, de Lotharinger, de Vlaamse reus, de Hollander. Pas als je weet welk ras je wilt, kun je gericht op zoek gaan. Wil je een dwergkonijn, een klein konijn, een middelgroot ras, een groot konijn of een konijn met een bijzondere vacht? Omschrijving per categorie:

  • Het dwergkonijn, bijvoorbeeld de Angoradwerg, de Hermelijn, de Teddy dwerg. Het dwergkonijn is het kleinste konijn dat wordt erkend. Deze konijntjes hebben één dwergfactor van een van de ouders gekregen. In zo'n nest kunnen naast dwergjes ook grotere konijnen zitten, maar ook dwergkonijntjes met twee dwergfactoren. Dit laatste soort zal een goede fokker nooit te koop aanbieden, omdat ze kort leven en erg vatbaar zijn voor infecties en ziektes.  
  • Het kleine konijn, de Hollander en de Hulstlander zijn zeer bekende rassen onder de categorie kleine konijnen. De Hollander weegt tussen de 2 en 4 kg. Het is een zeer gewild ras als huisdier. Het is een vriendelijk konijn met een heel zacht karakter. De Hollander kan 18 jaar oud worden. Het konijn is zwart met wit. De Hulstlander daarentegen is een behoorlijk pittig konijn en niet geschikt voor kinderen om mee te knuffelen. Het is een zelfstandig konijn, niet aanhankelijk. Dit konijn weegt tussen de 2 en 3 kg. De Hulstlander is wit met prachtig blauwe ogen. 
  • Het middelgrote konijn, voorbeelden hiervan zijn: Alaska, de Duitse hangoor, de Engelse hangoor, de Grote Chinchilla, de Grote Zilver, de Marter, de Papillon, de Zilvervos, de Gouwenaar en de Japanner. Een paar rassen met hun kenmerken: De Gouwenaar weegt 2,5 tot 3,5 kg, het konijn is lichtblauw en aanhankelijk. De Japanner weegt 2 tot 4 kg, is tweekleurig geel-geelrood met blauw, zwart of lila. Het is een vriendelijk konijn.  
  • Het grote konijn, voorbeelden hiervan zijn: de Duitse reus, de Franse hangoor, de Vlaamse reus, Groot Lotharinger konijn. De Duitse reus was voorheen de Vlaamse reus. Dit konijn werd naar Duitsland gehaald en daar werd er mee gefokt voor het vlees. Het werden reuze konijnen, vandaar de naam Duitse reus. Ze worden niet oud, zijn zoals gezegd enorm groot, wegen 5.5 tot 10 kg. Veel kleuren zijn mogelijk: blauw, blauwgrijs, zwart, grijs, geel, kleur van een haas. Het zijn nieuwsgierige dieren die graag de boel gaan ontdekken, ze zijn erg lief. Dit ras eet veel en heeft veel ruimte nodig. Denk daaraan als je een hok koopt en een buitenverblijf maakt. Dit ras is daarom ook duurder als huisdier dan andere konijnen: meer voer nodig, groter hok en buitenverblijf. De Franse hangoor is een heel lief konijn dat graag op schoot zit en geknuffeld wordt. Dit ras wordt maximaal 8 jaar oud. Een Franse hangoor weegt tussen de 4.5 en 6 kg. Er zijn diverse kleuren mogelijk. Dit konijn krijgt vaak diarree bij verandering van voer. Let ook op met groenvoer! De naam hangoor klopt pas als het konijn 4 weken oud is, want daarvoor heeft dit konijn staande oren. De Vlaamse reus is een lieverd. Het is tevens een heel rustig konijn. Dit ras heeft veel ruimte en eten nodig. Til de Vlaamse reus liever niet op, het is een groot konijn. De meeste van deze konijnen houden er niet van om opgetild te worden. De Vlaamse reus weegt tussen de 6 en 7.5 kg, maar dat kan ook meer zijn. Er zijn veel kleuren mogelijk waaronder zwart, geel, wit, ijzergrauw, haaskleur. De Groot Lotharinger is een leuk konijn als huisdier. Het heeft veel voer en ruimte nodig. Het weegt minimaal 5 kg. Het is een rustig konijn dat konijnen van een ander ras meestal accepteert. De Lotharingers onderling hebben nog weleens strijd. Het konijn is hoofdzakelijk wit met gekleurde tekening in zwart, blauwgrijs, grijs enz.
  • Konijnen met een bijzondere vocht zijn bijvoorbeeld het angorakonijn en het voskonijn. Het angorakonijn is een bekend en oud ras. Het konijn weegt ongeveer 3 tot 4 kg. Het is wit met rode ogen (dit is het meest bekende angorakonijn). Het is een rustig huisdier en zijn vacht heeft veel verzorging nodig. De vacht moet dagelijks worden geborsteld, omdat er anders klitten ontstaan. De vacht groeit zo snel dat het konijn vaak moet worden geschoren. Het voskonijn is een prachtig en heel mooi konijn, is zeldzaam. Prima als huisdier te houden. Veel haren, de intensieve verzorging van de vacht beperkt zich tot de ruiperiode. Dit konijn weegt tussen de 2.5 en 3.5 kg. Veel kleuren mogelijk waaronder zwart en bruin.

Benodigdheden konijn

Als je een konijn aanschaft heb je voer, een binnenhok en een buitenren nodig. Ook speeltjes voor je nieuwe huisdier, een konijnentoilet, een drinkfles en een voerbak behoren tot de spullen die je aanschaft voordat je het konijn in huis haalt. Stel jezelf vooraf een paar vragen zoals:

  • Hoeveel ruimte heb ik voor het konijnenhok binnenshuis? Er zijn namelijk fantastische konijnenpaleizen te koop, waar het dier of de dieren heerlijk kunnen ronddwalen. Maar past dat in jouw woonkamer? Je wilt je konijn voldoende ruimte geven. Is de beschikbare oppervlakte echter niet zo groot dan kun je ook in de hoogte werken en een soort flat voor je konijn kopen of zelf maken. Zet de kooi of het hok op een tochtvrije plek en nooit tegen de verwarming. Gebruik konijnvriendelijk materiaal voor een hok, dus zeker geen geverfde kooi of hok.
  • Hoeveel plaats krijgt het konijn buiten? Het is voor een konijn zoals voor alle dieren heerlijk om buiten te kunnen zijn. Probeer een plekje in de tuin af te maken voor je konijn, waar het kan spelen. Kijk en geniet als het konijn de buitenlucht ruikt en de grond onder zijn pootjes voelt! Let er op dat je gaas onder de grond legt, zodat het konijn niet uit zijn buitenren kan ontsnappen door een weg onder de grond door te graven, want graven dat kunnen ze als de beste. Vraag het konijnenbezitters die gaas niet nodig vonden en in de konijnenholen stapten terwijl ze door hun tuin liepen. Let er bij de buitenren op dat het konijnenhok met ren niet in de volle zon staan!! Sommigen laten hun konijn vrij rondhuppelen in de tuin en dat is erg leuk voor jou en je huisdier. Doe je dat in het voorjaar dan knakken al je opgekomen bloembollen als rietjes. Een konijn knaagt overal aan.  
  • Hoe ga ik het hok schoonmaken op een voor mij gemakkelijke manier? Door een kooi te kopen met schuifla die je er eenvoudig onderuit kunt halen en gemakkelijk kunt reinigen bijvoorbeeld. Door het konijn een toilet te geven, dan hoef je telkens alleen maar dat bakje te ledigen en bijvoorbeeld eens per week de hele kooi schoon te maken. Zet het toilet (bakje) op de plaats waar het konijn meestal plast en leg daar wat hooi in. Een konijn is een gewoonte dier, dus plast meestal op dezelfde plaats. Wel regelmatig nieuw hooi in het toilet leggen!
  • Wat leg ik onderin het hok? Laat je adviseren in de dierenspeciaalzaak of zoek online wat de mogelijkheden zijn en kies zelf wat jij denkt dat het meest prettig is voor je konijn. Zaagsel en stro zijn prima.
  • Waarop mag het konijn knagen om zijn of haar tanden optimaal in conditie te houden? Zorg dat er hooi ligt in de kooi van het konijn. Goed voer is van essentieel belang voor de gezondheid van het konijn, inclusief zijn tanden. Gebitsproblemen komen vaak voor, ga naar de dierenarts, want een konijn dat problemen heeft met zijn tanden kan niet of niet goed meer eten.

Welk voer geef ik? Is het je eerste konijn laat je adviseren. Heb je al vaker konijnen als huisdier gehouden dan weet je het vaak wel, maar je kunt uiteraard een keer veranderen. Wat is er allemaal te koop aan konijnenvoer? Probeer meteen het juiste voer te kiezen en verander dat niet meer. De meeste konijnen krijgen vaak last van diarree als je ander voer gaat geven. Let ook op met groenvoer! Brokken en hooi in een ruifje worden vaak aan konijnen gegeven.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6680x
Toegevoegd: 02-09-2016 18:35
Gewijzigd: 25-09-2016 21:07

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3758 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!