Een LED is een diode die licht geeft. Een LED lamp is opgebouwd uit een groep diodes die licht produceren. Hoe doet een LED lamp dat? Een diode geleidt stroom in de ene richting (de doorlaatrichting), maar niet in de andere richting (de sperrichting). Het wordt daarom een halfgeleider genoemd en een LED lamp heeft daarom 2 aansluitingen: een anode (+) en een kathode (-). Deze elektronische halfgeleider component wordt ingebouwd in een behuizing die doorzichtig is, een paar millimeter groot en welke tevens werkt als lens.
LED werd voor het eerst gebruikt in de jaren zeventig, bijvoorbeeld in kleine afstandsbedieningen. Later werd dit gevolgd door toepassingen zoals in: zaklampen, wekkerradio’s, verkeerslichten en fietsverlichting. Tegenwoordig zijn veel straatlantaarns ook voorzien van LED een lamp. Steeds meer mensen stappen ook thuis over op LED lampen. Niet alleen omdat deze in de loop der tijd veel krachtiger zijn geworden, maar ook doordat er vandaag de dag meer kleuren en toepassingen mogelijk zijn. Vanwege de veelzijdigheid is LED verlichting daarnaast een stuk betaalbaarder geworden. Verder bestaan er al slimme (smart) LED lampen, die je kunt bedienen met je telefoon of tablet, waarbij de apparaten via internet met elkaar worden verbonden. De verwachting is dat in de toekomst alle lampen LED zullen zijn.
Vroeger keken we bij lampen voor het vermogen naar de hoeveelheid watt. Doordat echter de lichtopbrengst verschilt per lichtbron (spaar-, gloei-, halogeen, LED lamp) is dit lastig wanneer wordt overgestapt op een andere lichtbron. Fabrikanten hebben daarom de lichtopbrengst in lumen (hoeveelheid licht) op de verpakking gezet: hoe hoger de waarde in lumen, hoe hoger de lichtopbrengst. De Kelvin waarde wordt in K aangegeven, deze drukt de kleurtemperatuur uit. Hoe hoger de K, hoe koeler het licht. Een korte golflengte van het uitgestraalde licht geeft een meer blauwachtig licht, een langere golflengte geeft een meer roodachtig licht. Dit is eigenlijk tegengesteld aan hoe licht op ons overkomt. Een lagere kleurtemperatuur wordt als "warmer" ervaren dan een hogere kleurtemperatuur.
De LED lamp is inmiddels met vrijwel alle bekende fittingen verkrijgbaar. De Edison fitting is de bekende schroeffitting, met de grote fitting: E27 LED lamp en de kleine fitting: E14 LED lamp. De miniatuur fitting (ook schroefmodel): E10 (voor bijv. modelbouw en signaallampjes) en de bajonet fitting (in elkaar draaiend): B (diverse maten, bijv. B22) zijn ook geschikt gemaakt voor LED lampen. Ten slotte hebben we de LED lamp met bipin fitting (voet met 2 pinnen): G (diverse maten, bijv. GU10 voor spotjes). TL-buis fitting: G13 fitting. Let bij de aankoop van deze LED lampen goed op welke fitting vereist is. Bekijk hiervoor met name de breedte tussen de beide polen en het typenummer. De E14 is de lamp met de kleine fitting, heeft een breedte van 14 mm. De E14 LED lamp wordt met name gebruikt in koelkasten, afzuigkappen en schemerlampen. (Op plaatsen die minder ruimte hebben en minder licht nodig). De LED lamp is verkrijgbaar in allerlei vormen: kaars, bol, peertje, transparant, mat. In zowel warm wit als koel wit, filament (gloeidraad) en RGB. Indien gewenst is de LED lamp dimbaar.
Gekleurde LEDS worden steeds meer een trend, daarvoor is RGB LED verlichting geschikt. De kleuren rood, groen en blauw (RGB) worden gemengd, waardoor meerdere lichtkleuren mogelijk zijn. (zoals paars, geel, of oranje). Om de gewenste kleur te krijgen wordt gebruik gemaakt van een controller of afstandsbediening. Voor een romantische achtergrond kun je bijv. rood instellen, voor een ontspannen sfeer blauw of groen. Het is net waar je zin in hebt en waar je voor kiest. De RGB LED lamp is verkrijgbaar zowel als losse spot (verschillende groottes en sterktes) als in strips. Deze strips kunnen een fijne sfeer creëren en worden aangebracht in een kast, onder een tafel of achter de tv. Wil je liever een wat rustiger uitstraling? Dan kun je kiezen voor de RGBW LED strips. Deze hebben dezelfde kleuren, maar daarnaast ook witte LED lampjes. Als losse strip, of als set, in verschillende lengtes en combinaties.
Om de lichtsterkte op elk gewenst moment aan te kunnen passen is het prettig om voor een LED lamp te kiezen die dimbaar is. Niet alleen het kiezen van de juiste lamp bepaalt helderheid, warmte en kleur, ook het dimmen zorgt voor effect. Elke kamer in huis heeft zo zijn eigen functie. Een kantoor waarin wordt gewerkt vraagt om een ander soort licht dan de bad- of slaapkamer. Zo stelt buitenverlichting eveneens hele andere eisen dan binnenverlichting. Hoe meer de lamp gedimd wordt, hoe meer energie je bespaart. In principe zijn alle modellen verkrijgbaar in een LED lamp dimbaar, echter zijn niet alle lampen standaard dimbaar. Let daarom bij het kopen van de lampen of dit op de verpakking staat vermeld. Zo niet, dan is de lamp niet dimbaar.
Een LED lamp kopen is een goed idee. De beste reden om voor LED lampen te kiezen is omdat deze veel langer meegaan en ook aanzienlijk energiezuiniger zijn (tot wel 90%) in tegenstelling tot de traditionele lampen. Naast het lagere energieverbruik is LED ook heel goed recyclebaar. Maar liefst 75% van de onderdelen is doorgaans weer opnieuw te gebruiken. Defecte lampen hoeven bovendien niet bij het chemisch afval, maar kunnen bij het normale huisafval, omdat er geen chemicaliën in verwerkt zijn. Voor meer informatie en advies over LED verlichting kun je online terecht bij de vele webshops.
• Langere levensduur en dus duurzamer;
• Energiezuinig;
• Milieuvriendelijk, door het ontbreken van chemicaliën en zorgt voor minder CO2 uitstoot;
• Wordt niet heet, waardoor deze veiliger is;
• Geeft geen UV-straling af (geschikt om kunstobjecten en schilderijen te belichten);
• Geen opstarttijd nodig, brandt direct;
• Meerdere kleuren LED mogelijk;
• Verkrijgbaar in alle soorten fittingen, als ook in strips;
• Sfeervol en stijlvol;
• LED is krachtiger geworden, heeft meer vermogen gekregen;
• Geeft een constant resultaat en is beter voor de ogen;
• Schokbestendig, kan tegen een stootje;
• Uitstekend online verkrijgbaar én gemakkelijk thuis te bezorgen.