puist meisje

Onderhuidse puist: wat kun je hier tegen doen?

puist meisjeEen onderhuidse puist bevindt zich onder de buitenste laag van de huid. Het kan een pijnlijk gevoel geven en het ziet er niet mooi uit. Waarschijnlijk wil je het liefst zo snel mogelijk van deze puist af, maar het is beter om hem niet zelf uit te knijpen. Dit kan namelijk een nog grotere ontsteking veroorzaken. Wat kun je dan wel doen tegen een onderhuidse puist? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Wat is een onderhuidse puist?

Er zijn verschillende vorm van acne, maar onderhuidse puisten zijn toch wel de meest ernstige vorm. Een onderhuidse puist zit onder de buitenste laag van de huid en de ontsteking zal daardoor niet gemakkelijk door de huid heen breken. Als je niets doet aan een onderhuidse puist, zal de ontsteking rustig verder groeien onder de huid. Uiteindelijk kan er een redelijk grote bult ontstaan die een rode kleur aanneemt en duidelijk zichtbaar is. Ook zal de puist meestal steeds meer pijn gaan doen.Op een gegeven moment zal de puist wel door de huid heen breken, maar dit is pas op het moment dat de huid zodanig is verzwakt door de ontsteking dat ze de druk niet meer kan houden. Het kan dus enige tijd duren voordat een onderhuidse puist vanzelf verdwijnt.

Hoe ontstaat een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist ontstaat net als een normale puist in de meeste gevallen door een bacteriële infectie van een talgklier of een haarzakje. Aan het uiterlijk van de puist kun je het verschil tussen gewone puist en een onderhuidse puist goed zien. Bij een normale puist ontstaat er een witte kop. Dit is niet mogelijk bij een onderhuidse puist, omdat het te diep onder de huid ligt. In veel gevallen zijn onderhuidse puisten ook groter en pijnlijker dan gewone puistjes. Na het verdwiijnen van een onderhuidse puist blijven de bacteriën vaak nog wel latent in de huid aanwezig. Na enkele weken of maanden kan er hierdoor op precies dezelfde plek weer een onderhuidse puist ontstaan.

Wat kun je er tegen doen?

Meestal knijpen we een normale puist zelf uit op het moment dat het een witte kop heeft (dit is echter ook niet altijd goed, omdat de bacteriën die aan je handen komen te zetten in het wondje kunnen komen en een ergere ontsteking kunnen veroorzaken). Een onderhuidse puist uitknijpen is meestal echter niet mogelijk, omdat het te diep in de huid ligt. Mocht het wel lukken om de puist zelf uit te knijpen, dan zal de pus niet naar buiten komen en zich binnen de huid gaan verspreiden. De pus zit vol met bacteriën en hierdoor kan er in de huid nog een grotere ontsteking ontstaan na het uitknijpen van de onderhuidse puist.

Als je een onderhuidse puist hebt en hier vanaf wilt, kun je daarom beter langs een schoonheidsspecialist gaan. Deze specialist zal de puist verwijderen door hier met een steriele naald in te prikken en vervolgens de pus te verwijderen. Uiteraard kun je dit zelf ook proberen te doen, maar een schoonheidsspecialist heeft hier meer verstand van en de kans op een nieuwe ontsteking is dan vele malen kleiner. Door een onderhuidse puist te laten verwijderen door een schoonheidsspecialist voorkom je verdere ontstekingen en het terugkeren van de onderhuidse puist op een later moment.

Hoe kun je onderhuidse puisten voorkomen?

Heb je vaker last van onderhuidse puisten? Dit wijst erop dat ze ontstaan als gevolg van iets dat zich in het lichaam afspeelt. Het kan in dat geval goed zijn om te kijken naar methoden die helpen om ontstekingen op de langere termijn tegen te gaan. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om je voedingspatroon te veranderen. Eet je vaak voedsel met ongezonde vetten of veel suikers? Probeer dit dan te verminderen, aangezien deze stoffen de kans op onderhuidse puisten en andere vormen van acne verhoogt. Zorg er daarnaast voor dat je dagelijks voldoende water drinkt (1,5 tot 2 liter), want hierdoor worden de afvalstoffen in je lichaam afgevoerd.

Als je rookt, is het aan te raden om hiermee te stoppen. Dit is niet alleen goed om onderhuidse puisten en andere vormen van acne tegen te gaan; het levert ook een groot aantal andere gezondheidsvoordelen op! Verder is het goed om meer te gaan sporten, want dit bevordert de afvoer van afvalstoffen. Dit zal de kans op onderhuidse puisten en andere vormen van acne zeker verkleinen. Ga daarom minimaal een aantal keren per week sporten (het liefst zelfs elke dag). Sporten is niet alleen goed voor je huid, maar het zorgt ook voor een betere conditie, een uitstekende weerstand en meer energie.

Als je vaak last hebt van ernstige ontstekingen onder de huid, is het aan te raden om langs je huisarts te gaan. iIndien dit nodig mocht zijn, kan hij je doorverwijzen naar een dermatoloog. Dit is een huidspecialist die je zal inlichten over de verschillende medische behandelingsmethoden die kunnen helpen tegen onderhuidse puisten. In veel gevallen zal de dermatoloog kiezen voor een behandeling met het middel Roaccutane. Dit werkt uitstekend tegen onderhuidse puisten, maar het kan wel vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. De dermatoloog kan je hierover inlichten en vervolgens kun je kiezen of je deze medicatie wel of niet wilt gaan gebruiken.

Wat moet je niet doen?

Zoals we hierboven al hebben genoemd kun je het beste langs een schoonheidsspecialist gaan om een onderhuidse puist te laten verwijderen. De schoonheidsspecialist weet namelijk precies hoe hij of zij dit moet doen, waardoor de kans op een nieuwe ontsteking zeer laag is. Als je ervoor kiest om de puist zelf uit te knijpen, zal het pus zich onder de huid gaan verspreiden en dit zal een grotere ontsteking tot gevolg hebben. Daarnaast kan hierdoor ook een litteken ontstaan en dit zal nooit meer helemaal verdwijnen!

Heb je medicijnen gekregen van de dermatoloog? Maak je kuur dan altijd af en stop niet direct als je niet meteen verbetering ziet. Het kan weken of zelfs maanden duren voordat de huidproblemen zijn verminderd en je minder last krijgt van onderhuidse puisten. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de klachten in het begin alleen maar erger worden. Dit betekent dat het middel in ieder geval invloed heeft op de huid en waarschijnlijk na enige tijd de acne zal verminderen. Als de klachten echter sterk verergeren, is het wel beter om even met de dermatoloog te overleggen. In dat geval kan het zo zijn dat er iets anders aan de hand is.

Als je bepaalde dingen in je levensstijl verandert om minder last te hebben van onderhuidse puisten, is het ook belangrijk dat je dit voor enige tijd blijft proberen. Na een week zie je vaak niet direct verschil, dus probeer iets minstens een maand lang. Denk je dat de onderhuidse puisten ontstaan als gevolg van het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen? Schrap dan elke keer slechts één of twee voedingsmiddelen uit je voedingspatroon (of bepaalde voedingsstoffen, zoals vet of suiker) of verminder je inname hiervan en probeer dit ongeveer een maand.

Heb je daarna nog steeds even veel last van onderhuidse puisten? Probeer dan één of twee andere voedingsmiddelen of voedingsstoffen uit je voedingspatroon te schrappen waarvan je denkt dat ze de onderhuidse puisten kunnen veroorzaken. Het vergt wel wat geduld, maar zo kom je erachter wat wel en niet werkt.

Hetzelfde geldt voor het proberen van verschillende producten die zouden kunnen helpen tegen onderhuidse puisten. Er zijn heel wat natuurlijke middelen die een positief effect kunnen hebben op acne. Bij onderhuidse puisten ligt dat echter iets anders, omdat deze ontstekingen van binnenuit komen. Een onderhuidse puist kan echter wel sneller verdwijnen door hier tea tree olie, kokosolie of honing op een onderhuidse puist te smeren. Probeer deze middelen één voor één en wacht een aantal dagen voordat je het volgende probeert. Op die manier weet je welk middel voor jou het beste werkt.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 4690x
Toegevoegd: 20-12-2016 09:24
Gewijzigd: 24-01-2017 23:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!