uitbouw

Prefab uitbouw, voordelen en nadelen

uitbouwWil je graag een uitbouw van prefab? Kom er dan nu achter wat de voordelen en de nadelen zijn als je deze keuze gaat maken.

Wat is prefab?

Prefab is samengesteld uit pre en dat betekent voor (vooraf) en fab, dat staat voor gefabriceerd, dus vooraf gefabriceerd. Prefab komt van het Engelse woord prefabricated. De betekenis ervan is: iets dat zonder veel moeite in elkaar kan worden gezet. Maar ook spullen die gereed zijn voor gebruik (om in elkaar te zetten). Bouwonderdelen die op een andere plek (in een fabriek) zijn gemaakt en in delen worden vervoerd naar de plaats waar het in elkaar wordt gezet, een systeem waarbij je bouwt met kant en klaar onderdelen, omdat de delen zo zijn gemaakt dat ze in elkaar passen. Voorbeelden van prefab zijn blokunits, spaceboxen (woningen of opslagruimtes van kunststof in pasklare delen), woonunits.

Waarom kiezen voor prefab?

Niemand wil graag lang bezig zijn met een verbouwing. Iedereen is dat ongemak en de rommel tijdens een verbouwing snel beu.

  • De ideale oplossing om ongemak zoveel mogelijk te beperken en zo kort mogelijk te laten duren is door te kiezen voor prefab. Je hebt met een prefab uitbouw snel resultaat en je kunt dus ook snel de nieuwe uitbouw in gebruik nemen en ervan genieten.
  • Geen maandenlang jezelf aanpassen aan de verbouwing, maar de prefab uitbouw bestellen, laten plaatsen en klaar is Kees! Wist je dat een prefab uitbouw zorgt voor waardevermeerdering van je huis? Toch mooi meegenomen.
  • Je investeert dus in je huis als je kiest voor een prefab uitbouw en wat dacht je van het comfort dat je ervoor terug krijgt, meer ruimte voor een hobby, een plek om te studeren, een gezellige leeshoek enz. Jij maakt van je prefab uitbouw een plekje voor jezelf of om de leefruimte van alle bewoners van het huis te vergroten. Kijk online en je ziet wat je met een prefab uitbouw kunt laten realiseren.
  • Als je weet hoe jij de prefab uitbouw wilt realiseren, vraag dan eerst bij de gemeente na of je een  vergunning nodig hebt. Bouw je aan de voorkant, aan de achterkant of aan de zijkant van je huis aan, of komt er een uitbouw aan de berging of garage?
  • Betreft de prefab uitbouw de begane grond of komt er een uitbouw op het platte dak, zodat de slaapkamer groter wordt? Veel mogelijkheden, maar voor welke uitbouw is een vergunning nodig? Neem geen risico, doe navraag.       

Prefab uitbouw de voordelen

Wanneer je tot een prefab uitbouw hebt besloten dan profiteer je van de volgende voordelen: korte bouwtijd door snelle montage, prima kwaliteit door strenge bewaking kwaliteit, minder afval op de bouwplaats. Een andere benaming voor prefab is systeembouw. Systeembouw houdt in dat de meeste bouwonderdelen in een fabriek worden gemaakt en gemonteerd. Muren worden geleverd inclusief voegwerk, kozijnen, isolatie, ventilatieroosters enz. Op de bouwplaats rest nog het aan elkaar maken van de prefab onderdelen.

Voordelen prefab

De voordelen van prefab uitbouw op een rij:

  • Je bent onafhankelijk of in elk geval veel minder afhankelijk van de weersomstandigheden
  • Je hebt voldoende mogelijkheden om de boel te controleren
  • Er is een korte bouwtijd
  • Je hebt minder kans op koudebruggen (plekken met onderbroken isolatie)
  • De prijs is bekend
  • Je hebt meestal de mogelijkheid om een kijkwoning te bezoeken om je goed voor te bereiden of dat is wat je wil.

Nadelen prefab

De nadelen van prefab uitbouw op en rij:

  • Er is niet alles mogelijk bij een prefab uitbouw, je kunt bijvoorbeeld niet voor ronde muren kiezen
  • Het is moeilijk om later veranderingen en/of wijzigingen aan te brengen en deze door te voeren, denk daarbij aan extra leidingen leggen en/of een contactdoos plaatsen
  • Wanneer delen van de prefab uitbouw te groot zijn om op de normale manier over de weg te vervoeren, dan is bijzonder transport noodzakelijk en dat kost veel geld
  •  Veranderingen in de tekeningen/plannen kunnen bijna niet doorgevoerd worden of het zal een dure grap worden. Let er dus goed op dat alles als je het in gaat dienen in orde is.

Prefab uitbouw en vergunning

Online kun je zien of je voor een bepaalde uitbouw een vergunning nodig hebt. Dit alles is slechts bij benadering en voor 100% zekerheid doe je navraag bij de gemeente. Sommige bedrijven die prefab uitbouwen plaatsen verzorgen vaak de bouwtekening en de aanvraag bij de gemeente. Vraag dit eerst even na, voordat jij zelf aan de slag gaat. Je betaalt daar wel een kleine vergoeding voor. Wil jij daarop besparen dan doe je zelf navraag. Je hebt een bouwtekening van je huidige woning nodig. Zorg dat eerst de vergunning, indien nodig, aanwezig is, voordat je begint met bouwen. De gemeente kan de boel stil leggen en zelfs af laten breken als je illegaal bouwt.

Prefab uitbouw en de kosten

Je kiest voor een prefab uitbouw en je zult dus tijd besparen op het bouwen. Wat heb je nodig? Wil je een aanbouw, een uitbouw of een bijgebouw. Een aanbouw is bijvoorbeeld een balkon, een afzonderlijke ruimte aan de hoofdwoning.

  • Een uitbouw is een vergroting van de huidige woning, uitbouwen van een keuken of woonkamer bijvoorbeeld.
  • Een bijgebouw is bijvoorbeeld een garage, een gebouw dat los staat van het hoofdgebouw. Deze keuze is gemaakt en je gaat op zoek naar de stijl die jij voor de uitbouw, aanbouw of bijgebouw wil. Uiteraard zul je gaan bouwen in de stijl van de bestaande woning. Kies je voor standaard, klassiek of modern.
  • Het goedkoopste ben je uit met een standaard uitbouw, gevolgd door een praktische uitbouw (kosten standaard uitbouw plus afwerking en elektra) die wat duurder is. De duurste uitbouw is de luxe (kosten standaard uitbouw plus kozijnen, elektra, vloerverwarming, schuifpui). De prijzen zijn respectievelijk 20.000 euro, 25.000 euro en 50.000 euro. Dit zijn prijzen bij benadering.
  • Bij meer of minder meters in diepte of lengte kan dat al gauw 1.000 euro per halve meter verschil opleveren. Uiteraard kun je ook te maken krijgen met meerwerk dus ook een meerprijs voor een betere of meer afwerking enz. In grote lijnen bestaan de kosten voor prefab uitbouw voor ongeveer 39% uit arbeidsloon, 58% kosten materialen en 3% voorrijkosten.
  • Door bepaalde werkzaamheden zelf te doen kun je besparen op de kosten van prefab uitbouw, maar vergis je niet….Wanneer je niet in het vak zit zal het tegenvallen. Betaal dan liever aan de vakman voor een optimaal resultaat van je prefab uitbouw.  





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 6241x
Toegevoegd: 20-11-2016 17:27
Gewijzigd: 09-12-2016 23:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!