graszoden leggen

Stappenplan voor het leggen van graszoden

graszoden leggenJe wilt gras in de tuin leggen of het gras dat er nu ligt moet worden vervangen. Je kunt natuurlijk kiezen om gras te zaaien. Dan duurt het wel langer voordat je een mooi dicht grasveldje hebt. Heb je niet zoveel geduld? Dan zijn graszoden de oplossing. In korte tijd creëer je een mooie, dichte groene grasmat waar je na een paar weken al volop gebruik van kunt maken.

Het voorbereiden van het leggen van graszoden

De ondergrond moet goed worden voorbereid. Haal alle oneffenheden zoals stenen en bonken klei uit de grond. Maak de ondergrond vochtig en voeg voedingsstoffen toe. Je krijgt dan gegarandeerd een mooie grasmat. Als je alle stappen van het stappenplan goed uitvoert dan garanderen wij dat je over een paar weken een mooie grasmat in de tuin hebt liggen. Dit kan een grasmat zijn om op te spelen maar ook een siergazon om naar te kijken en van te genieten.

Wanneer kun je graszoden leggen?

Dit kan het hele jaar door behalve als het vriest of sneeuwt. Als het vriest of sneeuwt kunnen graszoden niet worden geoogst, dit is wel van belang om rekening mee te houden. Het is winter en je wilt nu graszoden leggen. Dat kan. Je hoeft niet bang te zijn dat het gras dood zal gaan als het gaat vriezen. Het gras zal bevriezen maar het zal bij een paar graden warmer weer gewoon ontdooien. Het gras zal dan snel nieuwe wortels maken en de groei zal gewoon doorgaan. Leg je de graszoden in de herfst of de winter dan zal het gras wel langzamer groeien. Dit komt doordat er minder licht is overdag. Hierdoor kan het langer duren voordat de graszoden zijn vastgegroeid aan de ondergrond. Leg je de graszoden onder bomen of een andere schaduwrijke plek? Het gras zal dan nog moeilijker groeien. Het kan zelfs verstikken door het gebrek aan genoeg licht. Heb je plekken onder bomen of op schaduwrijke plekken waar je graag graszoden wil leggen? Wacht hiermee liever tot het voorjaar. Het gras zal dan sneller aanslaan en niet verstikken.

Verwerk de graszoden zo snel mogelijk nadat ze zijn afgeleverd. Het liefst nog dezelfde dag. Is dit niet mogelijk, haal dan de graszoden van de pallet af en leg de graszoden opgerold naast elkaar en niet op elkaar op de grond. Leg je ze wel op elkaar, dan kunnen ze gaan broeien en kun je ze na een paar dagen weggooien. Je mag ze ook niet nat maken. Het lukt je niet om de graszoden binnen 24 uur na levering te leggen? Je rolt dan alle graszoden volledig uit en houdt ze goed nat totdat je ze hun vaste plek in de tuin geeft.

  • Stap 1: De grond spitten

Spit de grond waar je de graszoden wilt leggen goed om. Verwijder eventueel het oude gazon door deze diep om te spitten. Je kunt natuurlijk ook het oude gazon helemaal weghalen. Heeft er niet eerder gras gelegen? Spit dan de grond ongeveer 50 cm diep goed los. Je kunt door de oude grond bemeste tuinaarde of potgrond mengen. Meng dit door de bovenste laag grond. Ongeveer 10 centimeter hoog is voldoende. Je doet dit om te voorkomen dat de jonge grasplantjes verbranden. Gooi na het omspitten geen mest meer op de ondergrond. Het gazon kan verbranden als je dat wel doet.

  • Stap2: De grond egaliseren

De ondergrond moet egaal, vlak en aangestampt zijn. Je kunt de grond aanstampen door er overheen te lopen of de grond met een speciale rol, te rollen. Na het aanstampen egaliseer je de grond met een hark of neem een stuk en loop daarover. Verplaats het hout totdat alles is geëgaliseerd. Dit heet ook wel afrijen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen bergjes aarde en kleine kuiltjes meer zijn. Het maaien van het gras wordt hierdoor straks een stuk makkelijker. Je mag tenslotte nog één keer de grond licht losmaken met een hark.

  • Stap3: Het uitrollen van de graszoden

Je maakt de grond waarop de graszoden gelegd worden vochtig maar niet te nat. Hierdoor kunnen straks de wortels beter hechten. Is de grond toch te nat? Laat deze dan eerst een beetje drogen. Voordat je de graszoden legt kun je ook nog antimollengaas leggen.
Nadat je de graszoden hebt uitgerold kun je deze gaan insnijden. Dit kan met een graszoden snijder of met een broodmes. Zorg ervoor dat je aan de buitenste rand hele graszoden overhoudt. Op deze manier krijg je namelijk een sterke rand. Het insnijden moet dus zoveel mogelijk aan de binnenkant van het gazon gebeuren. Probeer er dan ook goed op te letten dat de ingesneden snukken niet gaan bestaan uit kleine stukken graszoden. Dit bemoeilijkt namelijk het aanhechten. Zorg ervoor dat je de stukken bewaard die je eventueel overhoudt. Deze kun je eventueel later nog gebruiken.
Heb je ook gedacht aan een sproei installatie? Nu kun je de graszoden uitrollen. Leg ze strak tegen elkaar. Leg aan de randen van de nieuwe grasmat potgrond zodat deze niet uitdrogen. Geef je nieuwe grasmat direct water als het droog en zonnig weer is.

  • Stap 4: Het rollen en sproeien van de grasmat

Je hebt de graszoden gelegd. Nu kun je de grasmat aankloppen of rollen. Doordat je erop klopt of eroverheen rolt komen de wortels van de jonge grasplantjes goed in contact met de ondergrond. Nadat je dit hebt gedaan moet je de grasmat volledig onder water zetten. Als het zonnig is doe dit dan overdag. De komende tijd moet je iedere dag sproeien. De graszoden moeten nog vastgroeien aan de ondergrond en hiervoor is water nodig. Sproei het liefst 2 of 3 keer per dag. Het is niet nodig om ’s nachts te sproeien.

  • Stap 5: Het gras voor het eerst maaien

Ongeveer één week nadat je het gras hebt gelegd kun je voor de eerste keer gaan maaien. Zorg ervoor dat de messen van de maaimachine scherp zijn en stel de machine in op de juiste hoogte. Maai de eerste keer niet te kort. Voor een speelgazon is de maaihoogte 3 á 4 centimeter. Voor een siergazon is dat 2 á 3 centimeter. Na 4 tot 6 weken is het gras vastgegroeid. Ga je maaien in een droge, zonnige periode? Sproei de grasmat dan één keer per week. Sproei het liefst ’s avonds.

  • Stap 6: Onderhoud van het gazon

De eerste maand nadat je de graszoden hebt gelegd moet je voorzichtig zijn. Je moet echt wachten met intensief gebruik totdat de graszoden goed gehecht zijn aan de ondergrond. Daarna komt het vervolgens aan op het juiste onderhoud en verzorging van de graszoden. Dit is van belang om lang te kunnen genieten va het gazon. Bij slecht onderhoud loop je kans dat het gras snel geel wordt. Mocht dit dan toch gebeuren, dan heb je altijd de mogelijk om bij te kunnen zaaien. Ditzelfde geldt indien er kale plekken in het gras zouden ontstaan. Heb je het gazon gelegd volgens de bovenstaande stappen? Dan weet je zeker dat je een mooie grasmat zult hebben en er nog lang van kunt genieten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: suzannejanssen072
Aantal keer gelezen: 5128x
Toegevoegd: 28-10-2016 14:28
Gewijzigd: 28-10-2016 23:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!