Verloop van hiv en aids

Verloop van hiv en aids

Verloop van hiv en aidsHiv en aids worden vaak tegelijk in één zin genoemd. Wanneer je aids niet behandelt heeft het uiteindelijk een dodelijke afloop.

Hiv verwijdert de afweer van ons lichaam en daardoor ben je niet meer bestand tegen ziekteverwekkers. Hiv gaat over op aids wanneer het afweersysteem zo verzwakt is dat je continu last hebt van allerlei bacteriën en virussen. Wanneer je steeds zwakker wordt door hiv kun je uiteindelijk door aids overlijden. Hiv-remmers maken het mogelijk om aids te onderdrukken en zorgen ervoor dat het lichaam gewapend blijft met een afweersysteem.

Afkorting aids en hiv

Aids staat voor ‘acquired immune deficiency syndrome’ dat staat voor een tijdens het leven opgelopen syndroom waardoor het afweersysteem minder goed werkt. Hiv staat voor ‘human immuno deficiency virus’ dat staat voor een virus dat het immuunsysteem van ons als mens aanvalt. We zien dat de termen hiv en aids dus best op elkaar lijken, maar dat aids meer zegt over de reactie van ons lichaam in plaats van het virus. Wanneer er sprake is van aids of hiv is niet direct te zeggen, want in sommige gevallen is het een dunne lijn. Wanneer iemand hiv heeft wilt dat niet zeggen dat aids zich ooit zal ontwikkelen. Steeds betere behandeling van hiv remt aids steeds langer of zelf het gehele leven.

Behandeling hiv en aids

Hiv kan sinds 1996 worden behandeld met een therapie waardoor iemand geen aids meer krijgt. De levensverwachting van mensen met hiv komt steeds meer in de buurt van mensen die dit virus niet dragen. Hiv wordt behandeld met een combinatie van drie verschillende medicijnen om dagelijks in te nemen. De vermenigvuldiging van het virus wordt met deze medicijnen geremd. Wanneer iemand al aids heeft ontwikkeld kunnen hiv-remmers de gezondheid terugbrengen. Hiv of aids hoeft dan ook zeker niet het eind van iemands leven te betekenen.

De behandeling van hiv en aids is in een snel tempo verbeterd. Tegenwoordig is er veel meer kennis over de effectiviteit van een behandeling. Nog steeds zijn er bijwerkingen van de verschillende medicijnen, maar gelukkig zijn deze steeds minder geworden. De medische wetenschap is nog steeds in ontwikkeling en daardoor wordt het ook eenvoudiger om de bijwerkingen van hiv-remmers te verminderen. Soms wordt het hiv-virus resistent en in dat geval kan er een andere combinatie van medicijnen wenselijk zijn. Als een virus zich heeft aangepast wordt de mix van medicijnen ook aangepast.

Testen of je hiv hebt

Ongeveer 30% van de mensen met hiv weet niet dat hij of zij drager is van het virus. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 25.000 mensen met hiv of aids. Wanneer je denkt besmet te zijn is het belangrijk om dit te laten testen met een hiv-test. Een hiv-test geeft direct uitsluitsel of je drager bent van hiv of niet. Je kunt een hiv-test laten doen bij de huisarts of gratis en anoniem bij de GGD wanneer je tot de risicogroep behoort (homoseksuelen en mensen uit risicolanden). Jongeren kunnen ook gratis en anoniem terecht voor een hiv-test.
Het is vaak best spannend om te testen op hiv. Hiv is namelijk een ernstige ziekte waar niemand op zit te wachten. Het is echter belangrijk om op tijd op hiv te testen, want als men hiv waarneemt kun je snel met een behandeling starten en wordt de afweer minder aangetast. Hiv-remmers worden vergoed door de zorgverzekering. Een hiv-test wijst in de meeste gevallen uit dat er geen sprake van hiv is.

Thuis testen of je hiv hebt via de originele Hiv-zelftest.

Klachten wanneer je hiv hebt

Een hiv-infectie hoeft niet direct klachten op te leveren. Na verloop van tijd kun je echter te maken krijgen met koorts, diarree, huiduitslag, griep, vermoeidheid en gewichtsverlies. Je wordt steeds zieker wanneer hiv zich als aids ontwikkelt. Als je twijfelt of je wel of niet geïnfecteerd bent is het belangrijk om snel een test te laten doen.

Risico op hiv

Hiv is een seksueel overdraagbare aandoening en kan zich via sperma, voorvocht, vaginaal vocht, moedermelk en bloed verspreiden. Wanneer je onveilig seks hebt of wanneer je in contact komt met besmet bloed bestaat er een kans dat je geïnfecteerd raakt. Zoenen of knuffelen is geen manier waarop hiv overdraagbaar is. Samengevat loop je risico op hiv:

  • Bij bloedtransfusies
  • Via je moeder
  • Door geïnfecteerde of gebruikte naalden
  • Bij seksueel contact met iemand die geïnfecteerd is met hiv

Leven met hiv

Leven met hiv is geen pretje, maar gelukkig wordt de levensverwachting van mensen met hiv steeds hoger en komt deze in de buurt van mensen zonder hiv. Het is met hiv mogelijk om volledig te functioneren zoals ieder ander. Wanneer je te horen krijgt dat je hiv hebt moet je waarschijnlijk wennen aan dit idee. Veel mensen hebben angst voor het virus en hebben er een vooroordeel bij met alle bekende vooroordelen. Wanneer je behandelt wordt en langer met het virus te maken hebt neemt dit gevoel af. Je merkt dat hiv je dagelijks leven nauwelijks beïnvloedt en er naast het virus nog veel meer in het leven is. Voor vragen kun je terecht bij tal van verschillende organisaties als Soa Aids Nederland en de GGD. Hiv is niet te genezen en het is belangrijk om dit als patiënt te accepteren.

Wanneer je hiv hebt vertel je uiteraard aan de mensen die je dierbaar bent dat je hiv hebt. Je kunt op deze manier steun krijgen. Tijdens de dagelijkse omgang met mensen ben je niet verplicht om te vertellen dat je hiv hebt. De keuze om het wel of niet te vertellen maakt iemand zelf. Niet iedereen leeft even goed mee en dat komt vaak voort uit angst of iemand die slecht geïnformeerd is. Angst op besmetting kan soms op afwijzing uitdraaien en veel mensen met hiv kiezen er dan ook voor om niet met iedereen te delen dat er sprake is van een hiv-besmetting.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 7402x
Toegevoegd: 30-04-2015 15:03
Gewijzigd: 21-08-2015 15:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!