Het eiwitdieet, ook proteïnedieet genoemd, is vooral gericht op het binnenkrijgen van veel eiwitten, terwijl met vet een vooral met koolhydraten juist sterk geminderd wordt. Vooral dierlijke eiwitten zijn geschikt voor dit dieet. Een van de grote voordelen van het eiwitdieet is dat je geen last hebt van honger. Je hoeft namelijk niet minder te gaan eten, je gaat alleen anders eten. Doordat je met het eiwitdieet afvalt zonder hongergevoel, is dit dieet een stuk makkelijker vol te houden dan andere diëten.
Het eiwitdieet draait dus om het eten van veel eiwitten. Eiwitten worden ook proteïne genoemd en vormen de bouwstenen voor ons lichaam. Onder andere je organen, spieren en pezen zijn opgebouwd uit deze bouwstenen. Eiwitten worden gevormd door kleine deeltjes, genaamd aminozuren. Er zijn verschillende aminozuren, een deel hiervan kan je lichaam zelf aanmaken. Een ander deel, moeten we uit onze voeding halen. Dit worden daarom essentiële aminozuren genoemd.
De acht essentiële aminozuren die we uit onze voeding moeten halen zijn:
Bij het eiwitdieet is het niet alleen belangrijk dat je veel eiwitten eet, het is ook van belang dat deze eiwitten van goede kwaliteit zijn. De kwaliteit van eiwitten is afhankelijk van hoe de aminozuren zijn samengesteld. De kwaliteit is hoger naarmate er meer verschillende aminozuren in de juiste verhoudingen in het eiwit voorkomen. Dierlijke eiwitten bevatten over het algemeen de juiste verhoudingen aan al de essentiële aminozuren. Het eiwitdieet is voor veganisten en vegetariërs iets moeilijker te volgen. In peulvruchten, groente en noten zijn namelijk wel eiwitten te vinden, maar in mindere mate dan in dierlijke producten.
Ons lichaam heeft dag en nacht energie nodig. Om te bewegen, maar ook om voor alle processen in je lichaam is energie nodig. Onze energiebehoefte, halen we uit drie verschillende energie bronnen, namelijk:
Bij het eiwitdieet eet je minder vet, maar vooral minder koolhydraten. Koolhydraten zitten in tal van producten die veel mensen juist dagelijks eten. Het kan daarom even wennen zijn om minder koolhydraten te eten, maar er blijft ontzettend veel over wat je juist wel mag eten.
Wat mag je wel eten?
Het eiwitdieet is het dieet zonder hongergevoel. Je mag namelijk normale porties eten, bijvoorbeeld van:
Wat mag je niet eten?
Koolhydraten zijn onder te verdelen in enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten dien je te vermijden. Deze zijn te vinden in:
Complexe koolhydraten kan je daarentegen wel gewoon eten. Sterker nog, het wordt aangeraden. Complexe koolhydraten vinden we bijvoorbeeld in volkoren producten, bruine rijst en quinoa.
Nu je weet wat je wel en niet mag eten, kan je in principe zelf aan de slag met het eiwitdieet. Je kan hierbij dagschema’s voor jezelf maken of gewoon dagelijks bekijken wat je die dag eet. Er zijn echter ook diëten die je kunt volgen. Deze diëten bestaan uit vaste weekschema’s, waarop exact staat aangegeven wat je per dag kunt eten. Voorbeelden van bekende eiwitdiëten zijn het Dukan dieet, het Dr. Frank dieet en het Prodimed eiwitdieet. Daarnaast zijn er ook veel diëten die gebruik maken van kant en klare eiwitproducten, zoals proteïneshakes en tussendoortjes.
Het eiwitdieet zorgt ervoor dat je lichaam begint met het verbranden van lichaamsvet. Dit proces wordt ketose genoemd. Je lichaam heeft altijd energie nodig. Doordat je bij dit dieet weinig koolhydraten en minder vetten eet, schakelt je lichaam over op een andere energiebron: je lichaamsvet. Dit ketose-proces begint veelal de tweede of derde dag nadat je begonnen bent met het eiwitdieet. In het begin kan je hierdoor last krijgen van een slap gevoel, een slechte adem en hoofdpijn. Deze verschijnselen verdwijnen echter na een paar dagen weer waarna je jezelf juist fitter zal voelen.
Doordat je bij dit dieet gewoon mag eten, krijg je geen last van een honger gevoel. Daarnaast zorgen eiwitten ook voor een voldaan gevoel, waardoor je minder last krijgt van eetbuien. Doordat je minder koolhydraten eet, nemen bovendien de schommelingen van de bloedsuikerspiegel af, waardoor je minder snel trek krijgt in zoete dingen.
Een ander pluspunt van het eiwitdieet is dat het je helpt om spiermassa op te bouwen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe sneller je afvalt. Hierdoor is dit dieet ook erg populair onder sporters. Bij diëten die enkel gericht zijn op het consumeren van minder calorieën, wordt vaak juist spiermassa afgebroken.
Het eiwitdieet is zeer effectief, maar er zijn twee zaken waar op gelet moet worden om gezond af te vallen.
Eet voldoende groenten
Eiwitten hebben een verzurend effect op je lichaam. Dit betekent dat de zuurgraad van je lichaam kan stijgen als je te veel eiwitten binnenkrijgt. Groenten verlagen deze zuurgraad juist. Eet daarom voldoende groenten, zodat je de juiste balans houdt. Een goede zuurgraad is niet alleen belangrijk om gezond te blijven, het helpt ook bij het afvallen. Bij een hoge zuurgraad wordt er namelijk zuur in je vetcellen opgeslagen, waardoor het vervolgens moeilijker is om deze vetcellen te verbranden.
Hoge kwaliteit eiwitten
Lage kwaliteit eiwitten bevatten minder verschillende aminozuren, bovendien vaak in onnatuurlijke verhoudingen. Je lichaam gaat vervolgens zelf aan de slag om deze onnatuurlijke verhoudingen op te lossen. Hiervoor breekt je lichaam eiwitten af en bouwt deze vervolgens weer op. Als je veel lage kwaliteit eiwitten eet, kan dit als gevolg hebben dat je sneller verouderd. Wil jij hoge kwaliteit van lage kwaliteit eiwitten onderscheiden? Gebruik dan dit ezelsbruggetje: groeit het uit de grond of heeft het een moeder gehad? Dan zijn het eiwitten van hoge kwaliteit met aminozuren in de juiste verhoudingen. Zo niet, dan kan je de eiwitten beter laten staan.