bonbons

Wat zit er in bonbons?

bonbonsWeet je wat bonbons zijn en wat er allemaal in zit? Veel mensen denken het te weten, maar als je weet wat er echt in zit, kan je dat nog wel eens verrassen. Kom daarom nu meer te weten over bonbons, welke soorten er zijn en wat er allemaal in zit. Er zijn veel soorten die je dan lekker kunt proberen en smullen maar.

Wat is een bonbon?

Als je de vraag zou moeten beantwoorden wat een bonbon is, dan zouden veel mensen zeggen een snoepje. Dit klopt, het is een klein en zoet snoepje. Bonbon is een woord dat uit het Frans komt. In Nederland is een bonbon een gevulde chocolade bonbon, een praline. Veel bonbons worden hier ambachtelijk gemaakt. Als je het woord bonbon gaat vertalen dan krijg je goed, goed als betekenis. Het is een chocoladesnoepje en dat is gevuld met een vulling. Vullingen die vaak voorkomen zijn marsepein, noga, praliné en likeur.

Soorten bonbons

Je hebt verschillende soorten en maten bonbons. Het omhulsel kan bestaan uit pure, witte of melkchocolade. Ook zijn er veel vullingen waar je uit kunt kiezen, de meest populaire is de praliné of notenvulling. De meeste bonbons bevatten ganache, een chocoladepasta met room en/of boter. Je kunt ganache puur maken of in combinatie met vanille, sinaasappel, rum, Cointreau, koffie, hazelnoot en nog meer verschillende smaken. Truffel is een apart soort bonbon, dit is namelijk een bonbon met een chocolade omhulsel in de vorm van ‘schilfers’. Meestal zit er over de schilfers een laagje cacaopoeder. Daarbij bestaat de vulling in de truffel vaak uit botercrème. De vorm van de bonbons kan ook nog verschillen, zo heb je vaak hartjesvormen of ronde bonbons.

Bonbons vroeger en nu

De geschiedenis van de bonbons vind je hier:

  • Chocolade werd voor het eerst in Europa geconsumeerd in de 16e eeuw. Het was een drankje van chocolade met suiker.
  • Vanaf 1728 was de eerste chocoladefabriek in Engeland gebouwd.
  • Wat later in de 18e eeuw kwamen er in Duitsland en Frankrijk ook fabrieken bij.
  • Een Nederlander genaamd van Houten, heeft een nieuwe productiemethode ontdekt, vervolgens kon men vanaf nu vet van de cacaomassa scheiden. Deze techniek is op veel plaatsen toegepast en in 1847 is de eerste eetbare chocolade gemaakt.
  • 1912 was het jaar waarin de eerste chocoladebonbon op de markt verscheen door Jean Neuhaus.
  • Jean Neuhaus heeft na de dood van zijn vader de chocoladewinkel overgenomen en had het idee om vullingen te omhullen met chocolade. Dit noemde hij praline.

Bonbons maken

Bonbons maken wordt veelal met de hand gedaan. Maar hoe ze gemaakt worden, hangt af van het soort bonbon. Er zijn eigenlijk twee bekende methoden die veelal gebruikt worden om de vulling van de bonbon te maken, de vloeibare vulling en de zachte gelaagde vulling.

  • Voor het maken van de vloeibare vulling ga je eerst warme chocolade in een vorm gieten. Wanneer deze chocolade stolt, krijg je een soort chocoladebakje. Daar kun je dan vervolgens de gewenste vloeistof in doen. Dan wordt het bakje afgedekt door een laagje gesmolten chocolade en de bonbon is klaar wanneer de chocolade gestold is.
  • Wanneer je een bonbon met een zachte vulling wil maken heb je een andere methode nodig. Er wordt dan eerst een heel dun laagje chocolade gemaakt. Als dat laagje klaar is dan wordt op dat dunne laagje de vulling aangebracht in een enkele laag of in meerdere lagen. Dit wordt dan in blokjes gesneden en met warme chocolade overgoten. Als de chocolade is gestold dan is de bonbon klaar.

Bonbons gezondheid

Sommige mensen denken dat bonbons niet goed zijn voor je gezondheid. Anderen kunnen er geen genoeg van krijgen en geven aan dat het wel kan voor je eigen gezondheid. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Het is goed om te weten dat bonbons rijk zijn aan chocolade en deze chocolade bevat veel suikers. Je tanden houden niet van zoveel suiker. Als je teveel suiker binnen krijgt, dan kan dat om worden gezet in vet en soms kan dat leiden tot overgewicht. Maar in een bonbon vind je ook veel verzadigde vetten die niet goed zijn voor je gezondheid. Je hebt gemiddeld per 100 gram aan bonbons 461 kcal. Je hebt dus per portie (15 gram) ongeveer 69 kcal. Maar let ook goed op, want de aanwezige chocolade bevat antioxidanten, deze antioxidanten kunnen een gunstige werking hebben op jouw bloedvaten en ze remmen ontstekingen. Dus ze kunnen wel degelijk ook een goede invloed hebben op je gezondheid, maar alles met mate.

Bonbons prijzen

Je kunt bonbons op verschillende manieren maken en de manier bepaalt de prijs. Als je ze in fabriek laat maken zijn ze vaak veel goedkoper dan wanneer ze met de hand worden gemaakt. De gemiddelde prijs voor een bonbon ligt op 1,20 euro.

Over bonbons

Er bestaan eigenlijk twee grote bonbon families en dat zijn de geglaceerde bonbons en de gegoten bonbons.

  • Geglaceerde bonbons: hierbij maakt de chocolatier op magische wijze een aromatische chocolademassa (te denken aan de klassieke praline). Deze bestaat uit gemalen, geroosterde amandelen of hazelnoten met suiker. Hierbij wordt de massa in een raam tot een laag geperst. Deze worden dan uitgestoken en dan zijn het lekkere bonbons.
  • Gegoten bonbons, deze zijn erg veelzijdig. Er wordt warme couverture in grote platen met matrijzen gegoten. Dit wordt geschud om luchtblaasjes te laten verdwijnen en dit laten ze afkoelen. Om de vulling te maken wordt er crème gemaakt op basis van boter en suiker, waarbij dan ingrediënten toe worden gevoegd zoals chocolade, room, vruchten, karamel, likeur of sterke drank. Er kan ook gebruik worden gemaakt van noten, kastanjes en marsepein. Wanneer de vulling in de matrijs zit, krijgt deze een bodem van chocolade. Lekker smullen van deze soort, deze soort is erg populair.

Zelf bonbons maken

Je kunt zelf verschillende soorten bonbons maken, hierbij een aantal soorten ter inspiratie die je zelf eens kunt proberen:

  • Chocolade-havervlokkenbonbons
  • Sinaasappelbonbons
  • Likeurbonbons
  • Bonbons à l’écureuil
  • Rozemarijn bonbons
  • Chocolade-cognacbonbons
  • Amandelbonbons
  • Gepofte rijstbonbons
  • Chocolade ijsbonbons





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 5683x
Toegevoegd: 19-12-2015 08:49
Gewijzigd: 10-01-2016 16:10

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!