Zonneparken hoe ze bijdragen aan een groenere toekomst

Zonneparken: hoe ze bijdragen aan een groenere toekomst

Zonneparken hoe ze bijdragen aan een groenere toekomstZonne-energie, dat is echt een topper in de wereld van duurzame energie, vooral nu met die hele energietransitie in Nederland. Eerst hadden we het vooral over mensen die zonnepanelen op hun dak laten installeren, maar tegenwoordig gaat het steeds vaker over die zonneparken. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond! In dit artikel duiken we dieper in zonneparken, de voordelen, nadelen en hoe ze bijdragen aan een groenere toekomst.

Wat zijn zonneparken eigenlijk?

Zonneparken zijn eigenlijk grote stukken grond waarop een heleboel zonnepanelen staan opgesteld om zonne-energie op te wekken. Ze zijn superbelangrijk voor het maken van duurzame energie. In tegenstelling tot particuliere zonnepanelen hebben zonneparken vaak meer een publieke of commerciële functie. Ze genereren energie voor vele woningen, infrastructuur of bijvoorbeeld agrarische werkzaamheden. Zonneparken hebben verschillende voordelen.

En wat zijn nu de voordelen van zonneparken?

Nederland is dus echt serieus bezig met het minder uitstoten van CO2, maar er moet nog een hoop veranderen in hoe we aan onze energie komen. Neem nou de gaswinning in Groningen, die gaat stoppen. In plaats daarvan zetten we nu vol in op groene energie, zoals wind- en zonne-energie.

Eerst kochten vooral mensen voor hun eigen huis zonnepanelen. Dat was al super voor het milieu en het scheelde ook in de portemonnee. Maar nu, met die zonneparken, dat is echt een uitkomst voor bedrijven en grote energieverbruikers. Bedrijven kopen zonneparken niet alleen om groener te zijn, maar ook om op de lange duur geld te besparen. Het kost wat om te beginnen, maar op de lange termijn levert het echt wat op. Zo helpt iedereen mee om Nederland groener te maken.

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook uitdagingen rondom zonneparken. Een nadeel waar veel over gesproken wordt is het stijlvolle aspect van zonneparken. Afhankelijk van de locatie vinden mensen het niet altijd mooi en komen er klachten binnen bij de gemeente. Om dit op te lossen wordt er bij de planning van zonneparken goed gekeken naar de locatie. Ook worden er manieren gevonden om zonneparken mooier en minder opvallend te maken. Maar laten we eerlijk zijn, dat nadeel valt weg als we kijken naar de vele voordelen die zonneparken te bieden hebben. 

De opkomst van groene waterstof

Waterstof is een van de meest interessante nieuwe brandstoffen met veel potentieel dankzij de veelzijdigheid van gebruik en ook de schone verbranding. Dus, groene waterstof, dat is eigenlijk de duurzame versie van waterstof. Die maken ze door elektrolyse te gebruiken met duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie. Groene waterstof heeft een hoop voordelen. Bijvoorbeeld, het wordt steeds meer gebruikt als brandstof voor voertuigen. Super duurzaam!

Maar naast groene waterstof heb je ook grijze, blauwe en paarse waterstof. Grijze waterstof, die nu nog veel gebruikt wordt, is niet zo best voor het milieu. Die zorgt voor ongeveer 8% van de CO2-uitstoot in Nederland, omdat het gemaakt wordt van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, en daarbij komt CO2 vrij.

Blauwe waterstof is een soort middenweg. Die maken ze ook van fossiele brandstoffen, maar het verschil is dat ze bijna 90% van de CO2 die daarbij vrijkomt, afvangen en onder de grond stoppen.

En dan heb je nog paarse waterstof. Die maken ze in kerncentrales. Maar ja, daar komt weer kernafval bij vrij, dus dat is ook niet helemaal je-van-het wat duurzaamheid betreft. Dus ja, groene waterstof is eigenlijk de groenste optie die we hebben.




Waterstof opslaan, hoe gaat dat?

Een van de nadelen aan zonneparken en windturbines is dat ze stroom produceren ook op momenten dat bedrijven en consumenten deze elektriciteit niet nodig hebben. Op dit moment ontbreken er nog technieken om grote hoeveelheden elektriciteit voor een langere periode op te slaan. Waterstof opslaan daarentegen is wel mogelijk. Daarom is het interessant om deze elektriciteit om te zetten in waterstof. Alhoewel het nog ver weg is, zou waterstof ook heel geschikt kunnen zijn als brandstof voor de cv-ketel. In potentie kan waterstof in de toekomst via het aardgasnetwerk naar woningen getransporteerd kunnen worden.   

Groene waterstof in Nederland

Op dit moment wordt in Nederland vooral veel grijze waterstof gemaakt. Maar groene waterstof is in ontwikkeling. De doelstelling is dat het richting 2030 veel meer in gebruik zal worden genomen. Waarschijnlijk op dat moment vooral door de industrie. Bij bijvoorbeeld personenauto's zien we vooral dat de focus ligt op elektrisch rijden en niet zozeer op groene waterstof. Maar dit kan in de toekomst door innovatie veranderen. 

Wat doet de overheid?

De overheid heeft wel door hoe belangrijk waterstoftechnologie is voor onze toekomst. Ze zijn daarom flink aan het samenwerken met bedrijven, allerlei organisaties en de slimme koppen van kennisinstituten om de boel vooruit te helpen. En dan die subsidies, die zijn er ook. Die zijn superhandig voor iedereen die met waterstofprojecten bezig is. Zonder die financiële steuntjes in de rug zou het een stuk lastiger zijn om al die innovatieve ideeën van de grond te krijgen. Dat helpt natuurlijk enorm. En dan is er nog de samenwerking met de Europese Unie. Samen proberen ze een soort internationale waterstofmarkt op poten te zetten. Ze zijn druk bezig met het maken van regels, het bepalen van kwaliteitseisen en veiligheidsnormen. Dat is superbelangrijk, want je wilt natuurlijk wel dat alles veilig en goed geregeld is. 

Ook zijn er verschillende proefprojecten die lopen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan Rotterdam, waar in maart 2019 een proef van start ging met waterstof ketels in appartementencomplexen. Kortom, Nederland is flink aan de weg aan het timmeren met groene waterstof!

Zonneparken en groene waterstof

Zo'n zonnepark samen met een elektrolyse-installatie, dat is een topcombinatie. Als het lekker zonnig is en je hebt meer stroom dan nodig, kun je die extra energie omzetten in groene waterstof. Echt een slimme manier om die twee, zonne-energie en waterstof, samen te laten werken. Deze technologie heeft mega veel potentie voor de toekomst. Het is zeker iets om in de gaten te houden, hoe dit allemaal gaat ontwikkelen. Dit kan echt een gamechanger worden in hoe we met energie omgaan en in die hele energietransitie. Uiteindelijk gaat het erom dat we verschillende soorten duurzame technologieën combineren voor een groene toekomst. De politiek speelt een grote rol in hoe snel we kunnen schakelen naar groene energie. Innovatie is key, we moeten echt nieuwe dingen blijven bedenken en uitproberen. En die subsidies, die zijn superbelangrijk. Zonder die financiële steun is het voor bedrijven vaak niet te doen om te investeren in deze nieuwe, groene technologieën. Dus ja, die subsidies zijn echt een must om de boel een beetje op gang te houden.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 313x
Toegevoegd: 12-02-2024 15:27
Gewijzigd: 13-02-2024 09:41

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!