Zorgverzekering arts 2016

Zorgverzekering 2016: De belangrijkste veranderingen

Zorgverzekering arts 2016Ieder jaar worden op de derde dinsdag van september de plannen van het kabinet voor het komende jaar voorgelezen. Een onderdeel wat veel aandacht krijgt is de gezondheidszorg. Welke wijzigingen zullen doorgevoerd worden wat de zorgverzekering betreft en zal er bezuinigd worden of geld voor vrijgemaakt worden? Na Prinsjesdag tonen de eerste zorgverzekeraars hun nieuwe premies en begint het circus. Wat weten we tot nu toe over de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2016?

Prinsjesdag

Het is altijd weer spannend als op Prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het komende jaar worden voorgelezen. Traditiegetrouw lekken er al enige zaken uit voor deze datum, maar de belangrijkste veranderingen worden op deze dag bekend gemaakt. De gezondheidszorg is een categorie waar altijd veel om te doen is. Wat verandert er in het basispakket, gaat het eigen risico omhoog of wijzigt er iets in de aanvullende pakketten van de zorgverzekeringen? Dit zijn vragen die vooral de minder welvarende huishoudens bezighouden aan het eind van het jaar. Door slim te kijken naar wat men nodig heeft wat betreft zorg en ook wat niet verzekerd hoeft te worden kan veel geld bespaard worden op jaarbasis. Zeker als sprake is van een gezin met meerdere kinderen. Door de verschillende zorgverzekering aanbieders naast elkaar te leggen en te vergelijken valt een leuk bedrag over te houden en is zeker aan te raden voor wie het niet al te breed heeft.

Zorgpremies stijgen of dalen?

Nu bekend is geworden wat de doelstellingen van de regering zijn komen de verzekeraars met hun wijzigingen in de premie voor aankomend jaar. Degene die ieder jaar het eerst openbaar gemaakt wordt is de verzekeraar DSW uit Schiedam. De hoogte van deze premie kan als graadmeter gezien worden voor wat nog komen gaat. De anderen zullen niet veel afwijken van dit bedrag. Een uitschieter hier en daar is wel mogelijk natuurlijk.

Zorgverzekering 2016 vergelijken

Op radio en televisie worden de reclameblokken overspoeld met commercials over zorgverzekeringen deze periode. En voor wie er niet veel verstand van heeft is het lastig om een goede keuze te maken. Is de huidige zorgverzekering wel toereikend genoeg of is men op dit moment misschien wel te goed verzekerd? Er is op internet volop informatie te vinden welke kan helpen om de juiste keuze te maken. Sterker nog, handige vergelijkingssites maken het de piekerende consument nog veel makkelijker. Door enkele mogelijkheden te kiezen als de hoogte van het eigen risico, wel of geen vrije zorgkeuze, in hoeverre vergoedt moet worden voor fysio, kraamzorg en tandarts enzovoorts kan de best passende verzekering gevonden worden. Deze wordt eenvoudig uit het grote aanbod gefilterd. En dan nog netjes op hoogte van premie ook, dan is de keuze gemakkelijk gemaakt.

Belangrijkste veranderingen tot nu toe

Prinsjesdag is nu al weer bijna twee weken achter de rug. En zoals ieder ander jaar maken de zorgverzekeraars kort na de derde dinsdag in september hun premies bekend. Eerdergenoemde DSW heeft op het moment van schrijven haar premie al laten weten, deze bedraagt 98,75 euro per maand. Dit is minder dan het gemiddelde bedrag. Berekend is dat de premies met een kleine stijging van 7 euro op 103,58 euro uit zouden komen. In rap tempo zullen nu de andere aanbieders van zorgverzekeringen met hun prijsopgaven komen. Wat is er precies bekend geworden over het zorgstelsel tijdens de Troonrede? Een kort overzicht van de belangrijkste punten die bekend zijn geworden:

•    De regering wil 140 miljoen gaan investeren in de verbetering van de verpleeghuizen en de zorg in het algemeen. Dit bedrag kan in de komende jaren stijgen naar 210 miljoen euro. Dit bedrag wordt voor het grootste gedeelte ingezet voor opleiding en herscholing van medewerkers in de zorg.
•    De geplande bezuiniging van 45 miljoen euro op langdurige zorg komt te vervallen.
•    De kosten voor zorg gaan omhoog in 2016 met 3,6 procent van 65,5 naar 67,8 miljard euro. Dit om de stijging van de premies in toom te kunnen houden volgens VWS. De premie gaat volgend jaar met ongeveer 7 euro per maand omhoog. De zorgtoeslag gaat maximaal met 6 euro per maand omhoog.
•    Het eigen risico stijgt 10 euro verder in 2016 naar 385 euro. Wat de uiteindelijke premie gaat worden hangt af van de zorgverzekeraars die tot eind november hebben om hun zorgpremies bekend te maken.

Het basispakket zal op een aantal punten gewijzigd worden:

•    Kraamzorg blijft toch in het basispakket in 2016.
•    Waarschijnlijk een variabele zorgverzekering volgend jaar. Zaken die niet in het basispakket zitten kunnen, mits ze nut hebben voor de patiënt, toch vergoed worden.
•    Prenatale operaties voor kinderen met een open ruggetje worden vergoed.
•    Nieuwe medicijnen tegen chronische hepatitis C komen in het basispakket.
•    Prenatale testen via bloed om te testen op chromosoomafwijkingen na een positieve combinatietest worden vergoed vanaf 1 januari 2016.
•    Enkele medicijnen worden toegevoegd, een tegen SLE en een middel voor patiënten met een uitgezaaide vorm van huidkanker.
•    De eigen bijdrage voor gehoortoestellen voor kinderen komt te vervallen.
•    Vergoedingen voor de sportarts komen in het basispakket.

Het is nu dus afwachten wat de verzekeraars doen met hun premies. Verwacht wordt dat de premies licht zullen stijgen en daarmee ook de zorgtoeslag. Vanaf eind november worden de wijzigingen toegepast in de vergelijkers en kunnen de consumenten op zoek gaan naar de voordeligste zorgverzekering voor 2016.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Roxy82
Aantal keer gelezen: 4382x
Toegevoegd: 28-09-2015 11:54
Gewijzigd: 02-11-2015 22:19

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!