Groene aanslag verwijderen van tegels buiten

Groene aanslag verwijderen van tegels buiten

Groene aanslag verwijderen van tegels buitenGroene aanslag is iets waar je snel mee te maken krijgt in de buitenomgeving. In veel gevallen komt het op het hout of op de stenen en uiteraard wil je er dan iets aan doen.

Op deze pagina ontdek je hoe groene aanslag op de tegels verschijnt en hoe het weer verdwijnt.
Ga met een aantal van de tips op deze pagina aan de slag en ontdek wat werkt!

Groene aanslag ontstaat door algen en mossen. Algen en mossen groeien het best op koude en vochtige plekken en zeker wanneer een terras of balkon op het Noorden ligt ontstaat er zeer snel groene aanslag. Het verwijderen van groene aanslag kan met sop en water. Het is een mooie klus voor aan het begin van de lente wanneer je weer heerlijk buiten wilt zijn. Op deze pagina nemen we een aantal oplossingen door om met de vervelende aanslag af te rekenen. De meest gebruikte en effectieve middelen worden besproken. Na het lezen van deze pagina kun je direct aan de slag om de aanslag te verwijderen.

Hardnekkige middelen tegen groene aanslag

Chloor en middelen met ammoniak zijn vrij agressief voor het verwijderen van mos en algen. De middelen werken uitstekend, maar blijven helaas achter in het grondwater en kunnen de beplanting in je tuin aantasten. Zout is een andere methode om hardnekkig met groene aanslag om te gaan. Houd er rekening mee dat zout en chloor middelen zijn die de tegels kunnen verbleken wanneer je er teveel van gebruikt. Doseer het gebruik van deze middelen om beschadigingen te voorkomen. HG groene aanslagreiniger is ook een prima oplossing om groene aanslag tegen te gaan. Ook dit middel is vrij hardnekkig en kun je het best in kleine doseringen gebruiken.

Round-up is een middel dat ook vaak gebruikt wordt om groene aanslag tegen te gaan. In de praktijk blijkt dit middel echter niet zo goed te werken als vaak gedacht wordt. Tegelijk blijken er gezondheidsproblemen samen te hangen met het gebruik van dit middel en lijkt het daarom onverstandig om dit middel van Monsanto voor in de tuin te gebruiken.

Milieuvriendelijke middelen tegen groene aanslag

In tegenstelling tot de agressieve middelen als chloor en zout zijn er ook een aantal natuurlijk middelen waarmee groene aanslag ook kan worden aangepakt. De middelen werken minstens zo goed of zelfs beter dan middelen als chloor en zout.

  • Hogedrukspuit

De hogedrukspuit is een mooie manier om algen en mos te verwijderen. Je hebt geen middelen nodig bij een hogedrukspuit en kan de groene aanslag met de kracht van water verwijderen. Houd er rekening mee dat er flink wat zand en modder uit de tegels kan komen als je deze met een hogedrukspuit aanpakt. Wanneer je klaar bent met de hogedrukspuit moet je de omliggende ramen schoonmaken en de modder en het zand wegvegen. Tegelijk creëer je met het wegspuiten van groene aanslag met een hogedrukspuit de ideale bodem voor algen en mos om zich op te hechten en ben je al snel weer terug bij af.

  • Schoonmaakazijn

Azijn kun je gebruiken om groene aanslag te verwijderen, maar schoonmaakazijn is een stuk geconcentreerder. Verdun schoonmaakzijn met water of gebruik het puur wanneer de aanslag op de tegels ernstig is. Laat schoonmaakazijn rustig in de tegels trekken en gebruik vervolgens een borstel om de algen en het mos te verwijderen. Schoonmaakazijn geeft een behoorlijk geur af en kun je dan ook het best toepassen wanneer je nog weinig buiten zit.

  • Groene zeep

Groene zeep is waarschijnlijk de meest klassieke methode om groene aanslag op de tegels te verwijderen. Laat groene zeep minimaal een halve dag intrekken en verwijder het vervolgens met een borstel.

  • Zout

Los 1 kilo zout op in een emmer van 5 liter warmwater. Het mengsel van zout en water mag je vervolgens over de tegels met groene aanslag gieten en dan is het een kwestie van intrekken. Binnen een aantal dagen krijgt het zout vat op de algen en het mos. Het organisch materiaal zal vanzelf sterven. Er ontstaat een soort wit laag je op de tegels, maar gelukkig kun je dit gemakkelijk weer verwijderen met water en een veeg.

Preventief optreden tegen groene aanslag

Groene aanslag kan best vervelend zijn en het liefst zie je dit voorlopig niet meer terug. We eindigen deze pagina dan ook met een aantal mogelijkheden om groene aanslag preventief te weren. Gebruik de volgende mogelijkheden om preventief op te treden tegen mos en algen:

  • Mos en algen groeien het best op een koude, donkere en natte plek. In de meeste gevallen zal groene aanslag in de zomer dan ook verdwijnen. Zorg dat er zoveel mogelijk zon op het terras valt en verwijder eventueel obstakels waaronder groene aanslag ontstaat.
  • Als je een handwas doet met Biotox dan kun je het restje van deze was altijd weggooien op de tegels. Het mos en de algen wordt op deze manier steeds aangevallen en de kans is klein dat het terugkomt.
  • Hetzelfde geldt voor het vocht van gekookte aardappels. Gooi dit steeds op het terras of balkon om groene aanslag tegen te gaan. Het maakt niet uit of het vocht warm of koud is.
  • Water is de beste vriend van algen en mos. Zorg dat er voldoende afwatering is om te voorkomen dat er water op het terras achterblijft. Leg eventueel gootjes in de tuin aan om te voorkomen dat er veel water blijft liggen. Zorg ervoor dat het terras aflopend is waardoor water geen kans krijgt.

Tegels omdraaien. Het is niet direct een preventieve methode, maar wel een manier om langer met groene aanslag af te rekenen. Aan de onderkant van tegels in de tuin zit geen groene aanslag en wanneer je ze omdraait heb je dan ook weer een terras als nieuw. Ontstaat er opnieuw groene aanslag op de tegels? Dan kun je dit proces nogmaals herhalen. Door een gebrek aan zuurstof zal de groene aanslag aan de onderkant van een tegel verdwijnen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 16557x
Toegevoegd: 17-03-2015 15:27
Gewijzigd: 15-08-2015 20:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!