Hoe moet ik mijn hortensia snoeien?

Hoe moet ik mijn hortensia snoeien?

Hoe moet ik mijn hortensia snoeien?Een hortensia is een prachtige plant wanneer deze in bloei staat. De hortensia is gemakkelijk te onderhouden, maar het is belangrijk om de hortensia goed en tijdig te snoeien.

Op deze pagina gaan we dieper in op de hortensia als plant en de manier waarop je hem het best kunt snoeien.

Hortensia in bloei

Niets is mooier dan een hortensia in bloei. Geniet van de prachtige roze of blauwe kleuren van de bloemen van deze plant! De hortensia is een geweldige bloeier en als je een bloem bekijkt zijn het allemaal losstaande bloemetjes in een bolletje. De plant is winterhard en past bijna in elk tuin en ook op het balkon in een pot.

De hortensia is een sterke plant en niet gevoelig voor schimmels waardoor de plant gemakkelijk overleeft. De hortensia bloeit al vroeg in het seizoen aan één stuk door en is zeer gemakkelijk in het onderhoud. In de warmste dagen van het jaar heeft de hortensia voldoende water nodig en is het belangrijk om de hortensia zo goed mogelijk te verzorgen. Uiteraard is snoeien minstens zo belangrijk en daar gaan we bij het volgende kopje dieper op in.

Hortensia snoeien

Snoeien is noodzakelijk om de tuin in toom te houden. Hortensia’s moet je zo nu en dan snoeien om het karakter van de tuin in vorm te houden. Tegelijk kan het snoeien van hortensia’s de groei bevorderen waardoor je nog meer plezier beleeft aan deze prachtige plant.

Hortensia’s bestaan er in verschillende soorten. De boerenhortensia is de bekendste soort en heeft grote ballen met kleurrijke bloemen. Per soort is het verschillend wanneer je boel moet snoeien.

In principe kunnen we alle soorten hortensia’s in families verdelen. De ene familie bloeit op oude knoppen en de andere hortensia bloeit op nieuwe knoppen. Wanneer je een hortensia eens goed bekijkt is het al snel duidelijk met welke soort je te maken hebt. Lees verder voor een handleiding waarmee je de verschillende soorten hortensia’s leert snoeien.

Bij bloei op nieuwe knoppen

Verschillende hortensia’s bloeien op nieuwe knoppen uit het voorjaar. Na het snoeien zal de hortensia nog steeds blijven groeien. Het is het best om deze soorten aan het begin van de lente te snoeien.

  1. Allereerst kun je de struiken tot ongeveer 20 centimeter boven de grond kort knippen. Op deze manier ontstaat er een compacte bol waar nieuwe takken en bloemen uit zullen groeien. Doe dit in het geval van een jongere plant.
  2. Wanneer je te maken hebt met een volwassen plant is het belangrijk om enkel de bloemen af te knippen. Als je de planten te groot vindt kun je uiteraard verder snoeien.
  3. Sommige soorten kun je iets ruiger aanpakken wanneer de hortensia veel groeit binnen het seizoen.
  4. Aan het einde van de zomer is het belangrijk om niet te snoeien. De oude bloemen werken als een soort isolerende laag en zullen de plant tegen de vorst beschermen.

Bij bloei op oude knoppen

De boerenhortensia is een bekende soort die op oude knoppen groeit. Een aantal andere soorten groeien ook op oude knoppen zoals de eikenbladhortensia.
De soort die op oude knoppen groeit hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Het is vooral belangrijk om de uitgebloeide bloemen af te knippen. Vind je dat de hortensia te snel groeit? Dan kun je er alsnog voor kiezen om de plant te snoeien.

  1. Direct na de winter kun je de uitgebloeide wegknippen. Knip de nieuwe knoppen niet weg! Eventueel kun je de uitgebloeide bloemen ook aan het begin van de winter en voor de eerste vorst wegknippen, maar dit heeft niet de voorkeur.
  2. Snoei hortensia’s nooit in het voorjaar! De plant kan op deze manier nog nauwelijks groeien. Het is wel mogelijk om de oude takken in het voorjaar weg te knippen om de groei iets te stimuleren. Kies voor de grootse en oudste takken en laat de jongen zoals ze zijn.
  3. Als de hortensia radicaal gesnoeid wordt is het belangrijk om dit in etappes te doen. Knip in het ene jaar bijvoorbeeld de ene helft weg en in het andere jaar de andere helft. Wanneer de hortensia een te harde klap heeft gehad zal een hortensia niet bloeien in het jaar na de snoei.
  4. Als er bloemknoppen aan de hortensia zitten hebben deze extra isolatie nodig. Je kunt knoppen met een vuilniszak of op een andere manier beschermen om te voorkomen dat de plant niet bevriest en sowieso tot bloei komt.

Specifieke hortensia soorten onder de loep

In principe is de bovenstaande uitleg voldoende voor het snoeien van hortensia’s. Voor de zekerheid gaan we echter toch dieper in op het herkennen en snoeien van verschillende soorten.
Heb je te maken met zieke takken of met dood hout? Dan kun je er in principe altijd voor kiezen om dit te verwijderen.

  • Klimhortensia

Een mooie klimplant in de vorm van een hortensia. De klimhortensia hoef je niet te snoeien. Wanneer de hortensia te breed wordt kun je wel snoeien. Gebruik het liefst een heggenschaar of een snoeischaar wanneer het om een kleiner oppervlak gaat.

  • Annabelle

De Annabelle kun je in maart of april flink snoeien. De plant zal grotere bloemen produceren wanneer je dit doet. Wanneer je dit jaarlijks doet zijn de takken echter te jong voor het formaat van de bloemen. Op dit moment buigen de bloemen door als het regent en ziet het er wat verdrietig uit. Het is dan ook verstandig om de Annabelle niet jaarlijks te snoeien. Het snoeien van de Annabelle kun je het best om het jaar of om de twee jaar doen.

  • Eikenbladhortensia

De eikenbladhortensia hoef je niet te snoeien. De jonge hortensia’s kun je eventueel toppen, maar bij grotere planten hoef je alleen het dode hout te verwijderen.

  • Pluimhortensia

De pluimhortensia maakt bloemen op de takken die dat jaar ontstaan. Het is aan het begin van het seizoen dan ook geen probleem om de pluimhortensia flink kort te snoeien. Op het moment dat de bloemen komen zijn de takken namelijk weer terug gegroeid.
Herken je jouw hortensia en zit je in de juiste periode om tot snoei over te gaan? Dan kun je direct van start met een heggenschaar voor grote oppervlakten of een snoeischaar voor het fijnere werk.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 15257x
Toegevoegd: 17-03-2015 15:28
Gewijzigd: 15-08-2015 20:52

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!