online huisarts

Online huisarts, mogelijkheden

online huisartsSteeds meer mensen maken gebruik van de online huisarts en stellen online medische vragen, welke keuze maak jij, je eigen huisarts of de online huisarts?

De huisarts vroeger

De huisarts was vroeger voor veel gezinnen en voor alleenstaanden een persoon die zijn patiënten van A tot Z kende. Hij of zij (toen was dat meestal een man) kende de hele familie. Je had als patiënt ook steeds te maken met dezelfde huisarts. Er waren geen groepspraktijken. De arts had de apotheek vaak aan huis. Je ging naar het spreekuur en als er medicatie werd voorgeschreven dan werd deze meteen aan je dat meegegeven of je kon de medicijnen diezelfde middag nog ophalen. Vaak stonden ze dan klaar in een kastje dat was bevestigd aan het huis van de huisarts. Je kon de huisarts bellen als dat nodig was en dan kwam hij bij je thuis. Dat is nu totaal anders.

De huisarts nu

De huisarts nu werkt vaak samen met collega's in een groepspraktijk. Men overlegt met elkaar en men kan elkaars patiënten eenvoudig overnemen.

  • De medische gegevens staan namelijk in de computer en zijn paraat voor de arts die dienst heeft.
  • Worden er medicijnen voorgeschreven dan ga je met een recept naar de apotheek. Zijn de medicijnen in voorraad dan krijg je deze meteen mee, zo niet dan worden ze besteld. Er hangt geen medicijnenkastje aan de deur, de medicijnen worden binnen opgehaald op bepaalde openingstijden.
  •  Je kan voor een consult een afspraak maken met de huisarts en je kunt dan 10 minuten met hem of haar praten.
  • Heb je meer tijd nodig dan moet je een dubbele afspraak maken.
  • De huisartsenpraktijk is op bepaalde tijden open en na die tijd telefonisch niet bereikbaar (je luistert naar een bandopname met belangrijke telefoonnummers voor noodgevallen). Nadat de praktijk is gesloten kun je terecht bij de huisartsenpost (telefonisch afspraak maken), die is meestal in een grote plaats/stad. Is er sprake van een levensbedreigende situatie dan kan men nu 112 bellen, het alarmnummer voor politie, brandweer en ziekenwagen. Er wordt dan snel hulp voor je geregeld. Je kunt ook zelf naar een ziekenhuis rijden met een patiënt, als dat verantwoord is en je melden op de spoedeisende hulp.
  • Maar er is tegenwoordig nog meer mogelijk op medisch gebied als de klacht, ziekte, aandoening niet urgent is. Je kunt een online huisarts om raad vragen.

De online huisarts

Wil je graag informatie over een aandoening en is er geen haast bij dan kun je tegenwoordig de online huisarts raadplegen. Ook wanneer je voordat je naar je eigen huisarts gaat wat informatie wilt kun je de online huisarts vragen stellen, maar ook na een diagnose gaan sommigen online om zoveel mogelijk te weten te komen over het verloop van hun ziekte. Dat kan door te zoeken op de ziekte of aandoening, maar ook door de online huisarts een vraag te stellen. Je raadpleegt een online huisarts als er geen sprake is van urgentie! Dat is heel belangrijk om te weten.

De online huisarts is een fijne manier om betrouwbare en onafhankelijke informatie te krijgen, maar vervangt geen arts zeker niet in spoedgevallen. Je kunt met de online huisarts in contact komen via een website of een app. Een goed voorbeeld waarover je de online huisarts een vraag zou kunnen stellen is koorts bij kinderen. Je krijgt op de site ook tips over het verlichten van verkoudheid, hoe jij je kunt "wapenen" tegen griep (zorgen dat je weerstand voldoende is), hoe zorg je voor voldoende weerstand.

Eigen huisarts of online huisarts

Als je niet graag naar het spreekuur gaat van je eigen huisarts dan kun jij je vraag/vragen stellen aan een online huisarts. Je krijgt niet meteen antwoord, dus voor spoedgevallen ga je nooit naar de online huisarts, maar bel jij je eigen huisartsenpraktijk, huisartsenpost en in levensbedreigende situaties bel je 112.

  • Houd er rekening mee dat de online huisarts je niet kent, je niet in de ogen kan kijken, zoals je eigen huisarts dat wel kan.
  • Tijdens het bezoek aan de huisarts ziet jouw dokter het "totaalplaatje".
  • Mag je waarde hechten aan het advies van een online huisarts, een arts die je nooit heeft gezien en niets weet van jouw medische verleden?
  • Een online huisarts geeft je vaak binnen 24 uur antwoord op je vragen, deze arts kan een medisch specialist zijn.
  • Stel jij de online huisarts een vraag over een knobbeltje in je borst dan gaat hij niets anders adviseren dan een bezoek aan de eigen huisarts en wel meteen de volgende dag.
  • De online huisarts gaat uiteraard zeer verantwoordelijk te werk en zal indien nodig jou dat zetje in de rug geven om de huisarts te bezoeken. Sommige mensen hebben dat nodig, voordat zij daadwerkelijk de afspraak maken.
  • Een online huisarts zal nooit zomaar een diagnose stellen, daar is onderzoek voor nodig. Het ligt echt aan de vraag of jij de online huisarts bezoekt of op bezoek gaat bij de huisartsenpraktijk. Die inschatting kun je zelf maken. Het is heel goed mogelijk dat tijdens een gesprek met anderen over een bepaalde ziekte of aandoening ieder een eigen idee daarover heeft en dat je er meer over wilt weten. Stel dan gerust je vraag bij de online huisarts of vraag er algemene informatie over aan.
  •  De online huisarts kan je informeren of verwijzen waar je meer informatie kunt verkrijgen.

Angst voor de huisarts

Er zijn mensen die bang zijn om naar hun huisarts te gaan, bang dat er iets ernstigs aan de hand is. Angst is echter een slechte raadgever, dus ga naar die huisarts, zeker als je denkt dat het om iets ernstigs gaat. Ten eerste ben je "er dan snel bij" als het inderdaad iets ernstigs is en ten tweede kan de huisarts je geruststellen als blijkt dat er niets aan de hand is. Hele goede redenen om toch naar de huisarts te gaan ondanks je angst.

Er zijn ook mensen die bang zijn dat een arts vindt dat ze zeuren en daarom houden zij de klacht(en) maar voor zich. Een goede huisarts zal echter zeggen "ik heb liever dat je een keer teveel komt en dat er niets aan de hand is, dan dat je te laat komt". Het komt ook voor dat mensen ontevreden zijn over hun eigen huisarts of specialist en stellen daarom vragen aan de online huisarts. Zij vinden bijvoorbeeld dat de arts te weinig tijd neemt om goede uitleg te geven. De online huisarts is een fijne aanvulling op de gezondheidszorg. Je bepaalt zelf of je er gebruik van maakt en ook wanneer.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 3320x
Toegevoegd: 16-11-2016 08:29
Gewijzigd: 02-12-2016 23:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!