Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Het is in Nederland goed mogelijk om profijt uit zonnepanelen te halen en je kunt genoeg energie opwekken om voor het huishouden een bijdrage te leveren.

In veel gevallen zijn zonnepanelen niet genoeg om voor het gehele huishouden energie op te wekken. Wanneer er onvoldoende energie wordt opgewekt met zonnepanelen kun je extra energie van het netwerk gebruiken. Je kunt flink op de energierekening besparen met zonnepanelen en zeker op de lange termijn levert dit een mooie korting op.

Vermogen en opbrengst zonnepanelen bepalen 

Het vermogen van zonnepanelen wordt over het algemeen uitgedrukt in Wattpeak. Je kunt het ook het paneelvermogen noemen en dat mag je zien als het vermogen dat wordt geleverd in de ideale condities. Een fabrikant noteert meestal het vermogen dat er in Wattpeak bestaat en de verwachte opbrengst in kWh.

De efficiëntie van een systeem met zonnepanelen is afhankelijk van allerlei soorten factoren. Over het algemeen kan de capaciteit behoorlijk schommelen en komt het vaak neer op praktische ondervinding wanneer een systeem geïnstalleerd is. Uiteraard wil je wel een idee hebben en dat brengt ons tot de volgende rekensom:

Gemiddeld genomen levert een vierkante meter aan zonnepanelen per jaar 120 kWh elektriciteit op. Als je tien vierkante meter aan zonnepanelen gebruikt kun je rekenen op 1200 kWh aan stroom. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh en dat resulteert in de noodzaak tot 30 vierkante meter zonnepanelen.

In de meeste gevallen wordt geadviseerd om minder op te wekken dan je denkt te verbruiken. Wanneer je meer opwekt dan je verbruikt wordt deze energie namelijk afgegeven aan het netwerk. In sommige gevallen krijg je een vergoeding, maar altijd zal deze lager zijn dan het tarief waarvoor je stroom afneemt. Geadviseerd wordt om niet meer dan 75% op te wekken van wat je als huishouden nodig hebt om sowieso niet meer dan nodig op te wekken en je investering in zonnepanelen zo lonend als mogelijk te maken.

Wat heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen?

Wanneer je zonnepanelen gebruikt wordt meestal eerst gedacht aan het aantal uren zon dat je te voorduren krijgt. Reken met een zonnepaneel op het zuiden ongeveer op 120 kWh elektriciteit per vierkante meter. Wanneer je zonnepaneel op het Oosten of Westen richt kun je rekenen op ongeveer 100 kWh aan elektriciteit per vierkante meter. Wanneer er gesproken wordt in Wattpeak mag je rekenen op 0,9 kWh per jaar aan elektriciteit per Wattpeak.

Het aantal uren zon is niet te beïnvloeden en ook de kracht van de zon niet. Bij de ligging van het dak is dit een ander verhaal en door de ligging van het dak te veranderen kan de opbrengst flink worden verbeterd. In eerste instantie is het belangrijk om zonnepanelen altijd op het zuiden te richten. Vanaf het zuiden komt de meeste zon en kun je de meeste energie genereren. De optimale hoek van een zonnepaneel ligt tussen de 15 en 55 graden. De ideale hoek is afhankelijk van de windrichting en verandert eigenlijk continu met de stand van de zon. Op een plat dak kun je de stand van een zonnepaneel zelf bepalen en op een schuin dak ben je afhankelijk van de hoek van het dak. Een expert kijkt altijd welke ruimte er op een dak beschikbaar is en zal op basis daarvan de ideale opstelling verzorgen.

Als er zon is kan er af en toe ook sprake zijn van schaduw. Het is belangrijk om op de juiste manier met schaduw om te gaan en wanneer er vaak schaduw is moet je de positie van zonnepanelen aanpassen. Als er veel schaduw op het dak is zal de opbrengst van zonnepanelen op een negatieve manier worden beïnvloedt. Wanneer je stroom opwekt wil je schaduw zoveel mogelijk vermijden en zoveel mogelijk zon vangen. Vermijd schaduw door de positie te optimaliseren en zorg dat schaduw van bomen of andere gebouwen geen kans krijgt. Houd rekening met het veranderen van de stand van de zon wanneer je zonnepanelen plaatst. Op het ene moment kan er geen schaduw zijn en op het andere moment wel. Ook gedurende het jaar kan de schaduwval veranderen.

Locatie in Nederland en aantal uren zon 

Woon je in het Westen van Nederland? Dan zal de opbrengst van zonnepanelen iets beter zijn dan in het Oosten. Het Zuiden of Noorden maakt weinig verschil. Wanneer je in het Oosten woont wil dat zeker niet zeggen dat zonnepanelen onrendabel zijn. Het verschil is relatief klein en verschilt hoogstens 10% op de energie die in totaal wordt opgewekt. De PVGIS is een systeem waarmee je kunt berekenen hoeveel elektriciteit je opwekt. Het systeem geeft een overzicht van Europa in het geheel en biedt de mogelijkheid om het potentieel te berekenen.

Inleveren op vermogen

Zonnepanelen leveren jaarlijks een klein beetje in op rendement. Het is een normaal verschijnsel bij zonnepanelen en iets dat je niet kunt voorkomen. De meeste fabrikanten garanderen na 25 jaar echter nog steeds een opbrengst van 80% en wat dat betreft valt de afname in capaciteit dan ook best mee. Het blijkt in de praktijk dat deze garanties worden waargemaakt en zeker bij nieuwe zonnepanelen wordt de afname van het vermogen minder dan het ooit was. In veel meer gevallen is er een afname in capaciteit door schaduwval. Bij de schaduw van bijvoorbeeld een boom kan de afname in capaciteit al snel komen op 10% of zelfs nog meer.

Zonnepanelen laten installeren of zelf installeren

De installatie van zonnepanelen is in principe iets dat je zelf kunt doen. Via diverse webwinkels is het mogelijk om zonnepanelen in te kopen en vervolgens kun je zelf het dak op om het systeem op te starten.

Vaak wordt echter afgeraden om zelf zonnepanelen te installeren en zeker wanneer er geen kennis over de installatie of het systeem is. Het installeren van zonnepanelen is een vak apart en zeker niet zonder risico’s. Wanneer je zonnepanelen op het dak installeert is het van belang om rekening te houden met de veiligheid. Wil je dat het systeem optimaal rendeert? Dan is een expert instaat om het systeem optimaal voor je laten werken. Door precies de juiste hoek te kiezen en de juiste verbindingen te maken haal je veel meer vermogen uit het systeem. Als je voor meerdere jaren zonnepanelen gebruikt verdien je de kosten voor installatie gemakkelijk weer terug.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 6634x
Toegevoegd: 17-06-2015 15:09
Gewijzigd: 22-08-2015 12:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!