Alles wat je moet weten over autobanden

Alles wat je moet weten over autobanden

Alles wat je moet weten over autobandenBen je toe aan nieuwe autobanden? Dan is het goed je te verdiepen in de verschillende soorten autobanden. Autobanden vormen namelijk de enige verbinding met het asfalt waardoor ze jouw veiligheid waarborgen en garanderen. Een goede wegligging en grip op de weg is dus essentieel! Wij vertellen je alles over de verschillende soorten banden en andere belangrijke punten waar je op moet letten!

Soort autobanden

Wanneer je nieuwe banden gaat kiezen is het eerste punt waar je over na moet denken de soort band. Wij lichten hieronder de vier belangrijkste soorten toe waaruit je een keuze moet maken. 

Gewone banden of zomerbanden

Gewone autobanden worden ook wel zomerbanden genoemd. Het zijn de meest voorkomende autobanden waar je in principe het grootste deel van het jaar mee kunt rijden, er vanuit gaande dat je in Nederland woont. De banden zijn het meest geschikt voor temperaturen boven de 7 graden. Zomerbanden hebben een minder diep profiel dan winterbanden. Ook zitten er minder groeven in het profiel van zomerbanden ten opzichte van winterbanden, ook wanneer je nieuwe banden koopt. Dit is niet erg, want zomerbanden bieden voor ‘normaal’ Nederlands weer voldoende grip en wegligging. Sterker nog: wanneer het droog is, is het juist gunstig wanneer de band niet overmatig veel groeven bevat want daardoor heeft de band meer contact met het asfalt. Minder groeven betekent namelijk meer rubber en dus meer contact met de weg.

Winterbanden

Winterbanden verschillen met zomerbanden door de diepte van het profiel en de hoeveelheid groeven. Winterbanden hebben namelijk meer groeven omdat het deze groeven zijn die water en sneeuw afvoeren tijdens het rijden. De groeven fungeren als riviertjes waar het water doorheen kan stromen. Doordat de groeven van het midden van de band naar de buitenzijden lopen, wordt het water naar de buitenzijden van de band gestuwd. Het gevolg hiervan is dat een deel van de band contact blijft houden met het asfalt, waardoor je grip op de weg houdt.  
Nog een verschil met de zomerbanden zit in de hardheid van het rubber. Winterbanden zijn samengesteld uit zachter rubber, waardoor het ook bij koude, winterse temperaturen flexibel blijft. Het gevolg hiervan is dat ze wederom grip op het asfalt blijven houden. Het wordt geadviseerd om winterbanden te nemen voor temperaturen onder de 7 graden.

All-season banden

All-season banden worden ook wel 4 seizoenenbanden genoemd en zijn, zoals je al vermoedt, geschikt voor alle 4 seizoenen. All-season banden zitten qua samenstelling van het rubber voor wat betreft de hardheid tussen winterbanden en zomerbanden in. Ook qua profiel zitten de banden tussen beide in: ze hebben meer groeven dan zomerbanden, maar minder dan winterbanden. 
Doordat de banden eigenlijk een compromis tussen de winterbanden en zomerbanden zijn, zijn ze niet bij uitstek geschikt voor het ene of het andere seizoen. De banden volstaan echter wanneer je niet veel kilometers maakt en rijdt in een omgeving waar een gematigd klimaat heerst, zoals in Nederland.

De banden komen om deze reden dan ook met een waarschuwing: wees alert wanneer er een extreme zomer of winter voorbij komt. In dat geval is het niet verstandig met all-seasons te rijden.





Run-flat banden

Een speciale soort band, is de zogenaamde run flat band. Met deze band kun je zelfs wanneer deze lek raakt nog ruim 60 km rijden. Zo hoef je in ieder geval niet op een gevaarlijke plek langs de weg een band te verwisselen en kun je rustig op zoek naar een bandenservice winkel. 

Omtrek van de band

Naast de verschillende soorten banden zoals we die juist omschreven hebben is het belangrijk om te kijken naar de omtrek van de band. Deze kun je namelijk niet zonder meer veranderen. Wanneer je de maat drastisch verandert heeft dit namelijk gevolgen voor de snelheidsaanduiding, omdat die is gebaseerd op het aantal omwentelingen per seconde. 
Neem je een veel grotere maat, dan maakt hij minder omwentelingen per seconde om dezelfde afstand af te leggen. Om deze reden is wettelijk vastgesteld dat de afwijking maximaal 3 procent mag zijn wanneer je wisselt van banden.

Velgenmaat

Ook de velgenmaat is van belang bij het kiezen van een nieuwe band. De maat van de velg wordt aangeduid in inches, aangeduid met . Neem je grotere velgen dan heb je ook banden nodig met een groter gat, die passen bij de velgenmaat.

Breedte en hoogte

De breedte van de band wordt uitgedrukt in millimeters en moet overeenkomen met de breedte van je velg. Met de hoogte van de band wordt de afstand van de band bedoeld gemeten vanaf de rand van de velg tot de bovenkant van de band. De hoogte wordt uitgedrukt als percentage van de breedte. 
Heb je dus een band van 195 mm breed en wordt als hoogte 50 aangegeven? Dan betekent dat, dat de hoogte 50% van 195 mm is, ofwel 97,5 mm. 

Profieldiepte

Wanneer je nieuwe banden koopt kun je er op vertrouwen dat de er voldoende profiel op zit. Je kan echter ook kiezen voor tweedehands banden. In dat geval is het verstandig goed te letten op de diepte van het profiel. Wettelijk is namelijk vastgelegd dat dit minimaal 1,6 mm moet zijn. Het advies is echter om bij minder dan 2 mm nieuwe zomerbanden te nemen en bij minder dan 4 mm nieuwe winterbanden.  

Gevolgen van slecht profiel

Onvoldoende profiel kan een gevaarlijke situatie opleveren. Het kan leiden tot aquaplaning en een langere remweg. Door autobanden tijdig te vervangen kan dit simpelweg voorkomen worden.

Uitlijnen om slijtage te beperken

Om onnodig snelle slijtage van je banden te voorkomen is het raadzaam ze na het wisselen te laten uitlijnen. Uitlijning zorgt ervoor dat alle banden gelijkmatig slijten, doordat de gewichtsverdeling van de auto precies gelijk wordt verdeeld over alle banden. Vaak wordt de service aangeboden bij bandenzaken waar je ook je banden kunt wisselen. 
Ook het op peil houden van de bandenspanning is hierbij belangrijk. Door deze optimaal te houden zorg je ervoor dat de banden gelijkmatig afslijten.

Overig zaken om op te letten

Bovenstaand hebben we de belangrijkste punten genoemd als het gaat om het kopen van nieuwe autobanden. Er zijn echter nog twee punten om mee te nemen bij de aanschaf van nieuwe banden: draagvermogen en snelheidsindex. Het draagvermogen geeft het maximum aantal kilo’s aan dat één band kan dragen. In het instructieboekje van je auto is aangegeven welke minimale load index de banden voor je auto moeten hebben. De snelheidsindex geeft de maximum snelheid aan die de banden aankunnen. Zorg dat de snelheidsindex van de banden overeenkomen met de maximum snelheid van je voertuig, zoals aangegeven in hetzelfde instructieboekje van je auto.








                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: oaneseomarketeer
Aantal keer gelezen: 1079x
Toegevoegd: 02-01-2023 10:30
Gewijzigd: 02-01-2023 15:51

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!