Geldzaken op vakantie, hoe regel je dat?

Geldzaken op vakantie, hoe regel je dat?

Geldzaken op vakantie, hoe regel je dat?Als je op vakantie gaat, denk je misschien het liefst niet aan geld. Toch ontkom je er niet aan om hier even bij stil te staan, zodat je niet tijdens of na je vakantie voor nare verassingen komt te staan.

In dit artikel vind je de geldchecklist voor vakantie. Inhoud:

  • Hoe kom je aan geld in het buitenland?
  • Welke betaalmiddelen neem je mee?
  • Waar moet je op letten?
  • Hoe voorkom je diefstal
  • Kosten

In Nederland zijn we gewend om alles met onze vertrouwde pinpas te betalen. En online kan je eigenlijk overal wel met iDEAL terecht. In het verre buitenland werken geldzaken soms toch net even anders dan we hier gewend zijn en daarom is het goed om voorbereid op vakantie te gaan.

Hoe kom je aan geld in het buitenland?

Er zijn grofweg drie manieren om aan geld te komen tijdens je vakantie:

  1. Pinnen bij een geldautomaat met je bankpas
  2. Geld opnemen met een creditcard
  3. Contant geld meenemen

Europa

Binnen Europa kan je prima met je pinpas uit de voeten. Het aanbod aan werkende geldautomaten is uitgebreid en in de meeste winkels kan je met een pinpas betalen. Als je in een land bent waar met Euro wordt betaald, dan kost het je ook nog eens niets extra om te betalen.

Buiten Europa

Ga je verder weg op vakantie, dan kan het zomaar zijn dat je pinpas niet overal wordt geaccepteerd. Europese pinautomaten zijn aangesloten bij het Maestro en V-Pay netwerk, maar in den verre is dat niet altijd het geval. Als je naar een verre bestemming gaat doe je er goed aan om meer dan één betaalmethode bij je te hebben. Contant geld wordt overal geaccepteerd, dus neem een voorraadje mee. Je kunt van tevoren al Euro’s wisselen naar de lokale munteenheid, dat scheelt je wat stress bij aankomst. Naast contant geld kan je ook een creditcard meenemen. Creditcards worden wereldwijd breed geaccepteerd. Tijdens een reis in het verre buitenland is dit betaalmiddel dan ook niet meer weg te denken. Toch is niet iedereen in het bezit van dit type betaalpas. Veel mensen kiezen er bewust voor om geen gebruik te maken van het systeem waarbij het geld wordt uitgegeven voor het verdiend is. En dat hoeft geen beperking te betekenen tijdens een vakantie, maar het loont wel om er vooraf even bij stil te staan.

Waar moet je op letten?

Elk betaalmiddel heeft zijn eigen voor en nadelen.

Pinpas

De pinpas is veilig en vertrouwd. Het grootste nadeel is dat hij niet wereldwijd inzetbaar is. Vergeet ook niet voordat je op vakantie gaat om pinnen in het buitenland te activeren in je bankomgeving. Dit staat bij de meeste banken standaard uit om misbruik te voorkomen.

Contant geld

Het grootste voordeel van contant geld is dat het (vrijwel) overal wordt aangenomen. Ook als je gestrand bent in een klein gehucht kan je eten en onderdak kopen met contant geld. Het grootste nadeel aan contant geld is het risico dat hieraan verbonden is. In geval van diefstal is het geld ook effectief weg, terwijl je met een bankpas de mogelijkheid hebt tot het blokkeren van de kaart.

Creditcard

Creditcards worden wereldwijd geaccepteerd en je kunt er ook online mee betalen. Ook voor het huren van een auto heb je vaak een creditcard nodig. Kortom, het is een welkome aanvulling op je betaalmiddelen tijdens een vakantie. Nadeel van een creditcard is dat veel Nederlanders er geen hebben. Ook komt niet iedereen er voor in aanmerking omdat je financiële situatie stabiel moet zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse zogenaamde FinTech banken die goed werkende prepaid creditcards aanbieden. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk het Nederlandse Bunq dat een speciale Travel Card heeft uitgebracht. Omdat deze kaart prepaid is kan iedereen hiervan gebruik maken.




Hoe voorkom je diefstal van je geld op reis?

Diefstal van je geld tijdens een reis is dubbel vervelend. Niet alleen heb je een schadepost, zonder geld zitten in een vreemde omgeving is verrekte lastig omdat je voor alles moet betalen. Wat kan je doen om het risico op verlies of diefstal tot een minimum te beperken en de gevolgen te minimaliseren? Allereerst, gebruik je gezonde verstand. Op vakantie zijn mensen vaak minder oplettend waardoor ze soms onnodig risico nemen.

  • Bewaar niet al je betaalmiddelen op dezelfde plek. Stop je pinpas, je creditcard of je contante geld op verschillende plekken. En laat als het kan een deel achter in je hotel of verblijf.
  • Als toerist ben je op veel plekken een makkelijke prooi. Wees alert als je benaderd wordt door mensen. Het kan oprechte interesse zijn, maar het kan ook een poging tot oplichting zijn.
  • Schrijf voordat je weg gaat de telefoonnummers van je bank en creditcard maatschappij op zodat je meteen kunt bellen om je pas te blokkeren als je deze verliest.
  • Als je met meerdere mensen reist dan kan je het contante geld verdelen in verschillende kleine bedragen die los van elkaar meegenomen kunnen worden door ieder lid van de groep.
  • Ook is het slim om contant geld dat je op je draagt te verdelen: bijvoorbeeld in een tas die je op het lichaam draagt, een deel in de broekzak, een deel in een portemonnee, en zo verder. Als je dan in een dreigende situatie komt dan kan je een deel geven, waarschijnlijk is dat genoeg om de aanvaller tevreden te stellen.

 

Kosten

Tot slot zijn er nog de kosten waar je je van moet vergewissen voordat je op vakantie gaat. Die kunnen namelijk nog best aardig oplopen.

Pinpas

Betalen met je pinpas is in de Eurozone in principe gratis. Wel kan het soms voorkomen dat winkeliers een paar cent in rekening brengen als je betaalt met pin. Ook als je geld opneemt worden er soms kosten in rekening gebracht door de uitbater van de geldautomaat. Dit moet duidelijk kenbaar worden gemaakt op het scherm tijdens het geld opnemen. Gebruik je de pinpas in een land met een andere valuta dan Euro, dan worden er kosten in rekening gebracht door je bank voor het omwisselen van de valuta en vaak een vast bedrag per pin transactie.

Contant geld

Contant geld in de Eurozone is uiteraard gratis. Maar als je naar een land gaat waar een andere munteenheid wordt gehanteerd, dan krijg je te maken met wisselkosten. Hoeveel dit is verschilt per wisselkantoor. Het loont zich om de prijzen van enkele kantoren met elkaar te vergelijken. Er zijn redelijk wat beunhazen actief in de wisselmarkt, dus let op!

Creditcard

Ook bij het gebruik van creditcards worden kosten in rekening gebracht. Bij niet Euro betalingen wordt een koersopslag voor het omwisselen in rekening gebracht, en bij contant geld opnemen bij een geldautomaat meestal een vast bedrag van enkele Euro’s.

Goeie reis!

Hopelijk ben jij na het lezen van dit artikel wijzer in je geldzaken op reis en ga je een goeie vakantie tegemoet!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Schrijfdijk
Aantal keer gelezen: 1503x
Toegevoegd: 16-05-2020 18:36
Gewijzigd: 18-05-2020 08:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!