15 tips om geld te besparen

15 tips om geld te besparen

15 tips om geld te besparenEr zijn vele manieren om geld te besparen, waarbij de ene manier veel meer geld oplevert dan de andere methode. Veel mensen zoeken naar manieren om geld te besparen, en dan vooral naar methoden die voor hun het beste werken. Want niet elke bespaarmethode is voor iedereen geschikt. Met onderstaande vijftien tips vind je hopelijk de tip of tips die voor jou dé uitkomst bieden als het gaat om besparen! Veel succes met besparen!

Tip 1: Hou inkomsten en uitgaven bij

Dit klinkt misschien overdreven, maar het is erg belangrijk om te weten hoeveel geld er binnenkomt, en hoeveel geld de deur uit vliegt. De meeste mensen weten namelijk wel wat er aan geld binnenkomt, maar weten niet hoeveel geld ze uitgeven. Hou bij het opschrijven van je uitgaven rekening met verzekeringen, hypotheek/huur, leningen, boodschappen, geld voor nieuwe kleding, abonnementen enzovoort. Let ook op kosten die niet maandelijks terugkeren, zoals de wegenbelasting.
Tip 2: Geld besparen op je vaste lasten

Het kan goed zijn om je vaste lasten eens goed onder de loep te nemen. Misschien kan je wel ergens een goedkopere hypotheek vinden. Als je je verzekeringen bij een andere verzekeringsmaatschappij onderbrengt, kan dit in sommige gevallen tientallen tot zelfs wel honderd of tweehonderd euro per maand schelen. Alle beetjes helpen. Bij de vaste lasten behoren ook de kosten van de boodschappen, energiekosten, brandstofkosten voor de auto enzovoort. Als je huisdieren hebt is het misschien een idee of mogelijkheid om over te stappen op een goedkoper merk voer. Ook dit kan je maandelijks een aantal tot veel euro’s schelen.

Tip 3: Zeg je abonnementen en loterijen op

Vooral abonnementen op een loterij is steevast geld over de balk smijten. De kans dat je die miljoenen wint, zijn erg klein. De kans dat je overlijdt bij een auto-ongeluk is zelfs groter dan dat je een miljoen wint bij de Staatsloterij. Dus kijk goed waar je kansen en mogelijkheden liggen. Als jij elke maand 25 euro uitgeeft aan een of meerdere loterijen, kan je dit geld beter op je spaarrekening zetten. Aan het eind van de rit hou je daar veel meer geld aan over.

Als je een abonnement op een tijdschrift, krant, sportclub of sportschool hebt, is het misschien verstandig om deze op te zeggen. Ook bij andere abonnementen die je hebt moet je kijken of je dit echt nodig hebt. Tijdschriften kan je ook in de bibliotheek lenen, of bijvoorbeeld samen met een vriendin kopen, dan kunnen jullie de kosten delen. Heb je een duur abonnement op een sportschool en wil je naar de sportschool blijven gaan? Kijk dan eens of je naar een goedkopere sportschool kunt overstappen. Dit geldt eigenlijk voor alle abonnementen die je hebt. Denk goed bij jezelf na of je dat abonnement écht nodig hebt, en zo ja, kijk dan even goed of je niet een goedkoper abonnement kunt afsluiten. Heb je het abonnement toch niet echt nodig? Zet deze dan gelijk stop!

Tip 4: Bespaar op je energiekosten

 Er zijn verschillende methoden om te besparen op je energiekosten. Allereerst is er de methode om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier, dit kan soms tientallen tot wel honderd euro op jaarbasis schelen. Daarnaast kan je ook energiezuiniger leven. Zet lampen uit als je niet in die ruimte aanwezig bent. Als het mooi weer is, hang je de was buiten aan de waslijn, in plaats van deze te laten drogen in de wasdroger. Heb je het fris of koud, trek dan een trui of vest aan in plaats van de verwarming een of twee graden hoger te zetten. Wacht met was in de wasmachine te wassen tot je de wasmachine helemaal kan vullen met vuile was. Het aanzetten van een wasmachine die maar voor de helft gevuld is met was gebruikt dezelfde hoeveelheid water en stroom dan een volle wasmachine!

Tip 5: verzekeringen

Kijk eens goed naar je verzekeringen. Heb je geen verzekeringen dubbel afgesloten? Zijn er verzekeringsmaatschappijen waar je goedkoper verzekerd kan zijn? Vaak krijg je ook nog korting als je meerdere (of al je) verzekeringen bij één verzekeringsmaatschappij onderbrengt.

Tip 6: Goedkoper boodschappen halen

Om geld te besparen op je boodschappen kan je een goedkopere supermarkt bezoeken, maar ook het kopen van huismerken is voordeliger dan het aanschaffen van A-merken. Ook is het slim om reclamefolders in de gaten te houden. Heir staan vaak leuke aanbiedingen in, waarmee je veel geld kunt besparen. Als je in de supermarkt staat, vraag je dan af of je dat product echt nodig hebt, of dat je het gewoon wilt hebben omdat het zo lekker is. Haal alleen de dingen die je echt nodig hebt en maak voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje. Schrijf de dingen op die je nodig hebt en haal in de supermarkt geen dingen die niet op je boodschappenbriefje staan. Ga ook boodschappen doen met een volle maag. Als je namelijk boodschappen gaat doen met een lege maag, dan ben je veel sneller geneigd meer eten te kopen, en dan vooral de ongezonde etenswaren zoals snoep en koek.


Tip 7: voorkom onnodige aankopen

Iedereen kent het wel: je ziet iets in de winkel en je koopt het omdat je het graag wilt hebben. Achteraf, soms zelfs al een paar minuten na de aankoop, begin je spijt te krijgen van je aangekochte artikel. Je had het eigenlijk niet nodig en het zou nog wel eens zonde van je geld kunnen zijn. Bedenk je dus voordat je iets gaat kopen of je het daadwerkelijk nodig hebt en dat je het gaat gebruiken. Twijfel je hieraan, of weet je zeker dat je het toch niet gaat gebruiken? Laat het dan gewoon liggen.

Tip 8: geld besparen op de auto

Er zijn meerdere mogelijkheden om geld te besparen op de auto. Kijk eens of je een goedkopere verzekering kan vinden. Ook kan je goed geld besparen door de auto vaker te laten staan. Ga eens boodschappen doen op de fiets, of ga lopend boodschappen doen. Voor kleine stukjes kan je de auto beter laten staan. Het is enerzijds goedkoper, anderzijds is het ook beter voor het milieu en je gezondheid.

Tip 9: negeer reclames

Op de televisie, in reclamefolders en winkels kom je heel vaak de volgende reclame tegen: nu twee voor de prijs van één. Ha, lekker goedkoop, denk je dan. Vaak koop je dan deze twee producten, terwijl je ze helemaal niet nodig had.

Tip 10: maak een budget

Stel een budget vast wat je mag uitgeven. Dit kan je met alles doen, bijvoorbeeld 70 euro per week voor de boodschappen, 30 euro per maand voor kleding, 25 euro voor overige uitgaven. Hou je geld over hiervan? Zet dit dan op je spaarrekening of doe het in een spaarpot. Ook als je, na aftrek van je vaste lasten en je budgetten voor o.a. kleding en boodschappen nog geld overhoudt, moet je dit geld gelijk apart zetten op een spaarrekening. Op deze manier maak je het voor jezelf al moeilijker om het geld snel uit te geven ‘omdat het toch nog op je rekening staat’. Als je het op je spaarrekening zet, moet je extra stappen zetten om bij het geld te komen, wat ervoor zorgt dat je extra goed gaat nadenken over het product dat je wilt gaan kopen.

Tip 11: Bespaar met je creditcard

Creditcards kunnen erg handig zijn als je iets gaat betalen, maar toch kan je de creditcard beter in een stoffige hoek van je kamer gooien. Een creditcard kost namelijk alleen maar geld, omdat je rente moet betalen tijdens het afbetalen. Heb je wel een creditcard nodig, bijvoorbeeld voor je werk? Gebruik deze dan ook echt alleen voor de zaken die je nodig hebt.

Tip 12: Ga niet meer pinnen

Als je gaat pinnen in de winkels, geef je onbewust meer geld uit dan je zou willen. Het is verstandiger om je boodschappengeld éénmalig bij een pinautomaat te pinnen, en al je boodschappen cash gaat afrekenen. Op deze manier zie je fysiek hoeveel geld je nog over hebt, en geef je automatisch minder geld uit.

Tip 13: bespaar op de kleine dingen

Als je in de stad een keer een klein flesje cola koopt of bij de sportclub een zakje chips, zijn dit niet de allergrootste uitgaven. Maar als je al die kleine uitgaven op jaarbasis bij elkaar optelt, zal je geheid schrikken van het hoge bedrag dat je hebt uitgegeven aan die kleine, onbenullige dingen.

Tip 14: Geef niet meer geld uit dan je hebt

Dit klinkt natuurlijk erg logisch, maar voor veel mensen is dit toch behoorlijk moeilijk. Ze hebben bijvoorbeeld een creditcard of een lening, of staan elke maand rood op hun betaalrekening.

Tip 15: gebruik je spaarrekening

Heb je geld gespaard, of heb je aan het einde van de maand nog wat geld over? Zet dit geld dan op je spaarrekening. Hierdoor geef je het geld minder snel uit, en je ontvangt ook nog eens rente over je spaargeld!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Mamadebby
Aantal keer gelezen: 8500x
Toegevoegd: 26-07-2015 19:18
Gewijzigd: 15-06-2016 17:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!