Aan de slag met Robotic Process Automation (RPA)

Aan de slag met Robotic Process Automation (RPA)

Aan de slag met Robotic Process Automation (RPA)Robotic Process Automation is een van de snelst groeiende technologieën van dit moment! Ook in Nederland is de RPA revolutie gestart en zijn veel organisaties al gestart met RPA implementaties. Maar hoe werkt deze nieuwe technologie nu eigenlijk, wat kan het voor organisaties betekenen en wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?

Steeds meer organisaties kiezen er de laatste jaren voor om hun bedrijfsprocessen te automatiseren. Eén van de meest gebruikte technologieën is Robotic Process Automation, afgekort als RPA. Deze nieuwe technologie is zojuist begonnen aan een revolutie in Nederland. Maar wat is dat nu eigenlijk, RPA, en hoe zet je het succesvol in? En wat zijn de kansen op de banenmarkt?

Robotic Process Automation

RPA is een technologie waarmee je processen binnen jouw organisatie kunt automatiseren zonder ingrijpende veranderingen in je IT-omgeving. Dus geen jarenlange IT trajecten die na jaren niet succesvol blijken te zijn, maar korte sprints en een robot die binnen weken in plaats van jaren in productie is.

RPA is niet ingrijpend

Doordat je bij de bouw van een RPA bot een bot leert om gebruik te maken van bestaande processen en IT applicaties, hoef je jouw IT omgeving niet te veranderen. Dit wil echter niet zeggen dat processen helemaal niet veranderd hoeven te worden. We raden aan voordat een bot gebouwd wordt het bedrijfsproces vanuit een lean-six sigma perspectief te bekijken. Zijn alle activiteiten binnen het bedrijfsproces nog steeds actueel en nodig? Kunnen stappen efficiënter worden uitgevoerd?

Voordelen van RPA

Waarom zou een organisatie er voor kiezen om RPA te implementeren? Robotic Process Automation kan de volgende voordelen met zich meebrengen:

  • Verhoogde productiviteit: jouw robots nemen het saaie en repetitieve werk over, waardoor medewerkers zich kunnen focussen op wat er echt toe doet: waarde creëren voor jouw klanten!
  • Accuratere uitvoering van het bedrijfsproces: robots volgen een gedefinieerd script. Ze doen dat zonder fouten te maken, zonder typefouten en altijd met dezelfde snelheid. Organisaties vertrouwen op bouts om hun processen accurater uit te voeren.
  • Verhoogde compliance: elke taak die een robot uitvoert wordt opgeslagen in logs, en kan bij een eventuele audit ingezien worden. Een robot kan opslaan op basis van welke input hij een bepaalde beslissing heeft gemaakt.
  • Snelle terugverdientijd: in vergelijking met traditionele IT oplossing hebben robots een snelle terugverdientijd. Een gemiddelde robot wordt binnen 6 – 18 maanden terugverdiend. Reken zelf maar eens uit hoe veel manuren een robot bespaard en hoe snel deze gebouwd kan worden (dit is meestal een kwestie van weken).
  • Snellere uitvoering van processen: processen worden sneller uitgevoerd, wat gevolgen kan hebben voor jouw klanttevredenheid. In plaats van dagen te wachten op bijvoorbeeld een offerte kunnen jouw klanten die binnen enkele minuten in hun mailbox hebben.
  • Robots zijn schaalbaar: heeft jouw organisatie te maken met processen die pieken in bepaalde seizoenen or aan het begin van de maand? Robots kunnen makkelijk op- en af worden geschaald, je kunt precies het aantal robots inzetten dat jouw bedrijfsproces nodig heeft op elk moment!
 


 

RPA aanbieders

Er zijn een aantal bekende aanbieders van RPA software, elk met hun eigen specialisatie en voordelen.

  • Automation Anywhere: een sterke speler die vooral bij de grotere organisaties wordt gebruikt. Automation Anywhere draait volledig in de cloud, en was vroeger iets technischer van aard, en het meest te vergelijken met programmeren. AA heeft zich in de afgelopen sterk toegelegd op gebruiksgemak en heeft naast een sterk RPA aanbod ook complementaire AI (Artificial Intelligence) producten.
  • UiPath: een van de aanbieders met het sterkste aanbod van dit moment. UiPath is erg gebruiksvriendelijk en heeft recentelijk ook Studio X op de markt gebracht, gericht op business gebruikers met minder programmeerachtergrond. Door het RE Framework en de uitgebreide coding best practices is UiPath uitgerust voor elke organisatie met een zeer schaalbare tool.
  • Blue Prism: was een van de first movers in de RPA markt. In tegenstelling tot AA en UiPath heeft Blue Prism geen community editie wat de drempel meteen een stuk hoger maakt. Blue Prism heeft een sterke klanten basis – maar minder ontwikkelaars aangezien er geen versie is die gedownload kan worden voor training doeleinden.
  • Microsoft Power Automate: op dit moment is Power Automate de ‘new incumbant’, oftewel de uitdager van de bekendere oplossingen. Microsoft heeft met Power Automate een sterke tool op de markt gebracht die laagdrempelig kan worden ingezet bij vrijwel elke organisatie.

 

Baankansen in de RPA markt

De RPA markt is voortdurend in beweging, en door de snelle ontwikkelingen schreeuwt de automatiseringsindustrie om nieuw talent! Wanneer je op zoek bent naar een baan in RPA kun je de volgende rollen overwegen:

  • RPA ontwikkelaar: een ontwikkelaar bouwt bots in de programmeeromgeving van de tool. Naast sterke IT skills (programmeerervaring is een pré) heb je ook kennis van bedrijfsprocessen nodig. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Junior, Medior en Senior ontwikkelaars. Senior ontwikkelaars stromen vaak door naar een functie als Technisch Architect.
  • RPA Business Analyst: waar een ontwikkelaar zich op de automatisering (rpa bot) focust, richt de business analyst zich op het business proces en de communicatie met de business stakeholders. Business analisten hebben meestal een bedrijfskundige achtergrond, en minder technische kennis in vergelijking met ontwikkelaars.
  • RPA Technisch Architect: de architect focust zich op het ontwerpen van bots. Hoe ken een robot in makkelijk te onderhouden modules worden ingedeeld en hoe kan deze zo schaalbaar mogelijk ontworpen worden? Op dit soort vragen geeft een Technisch Architect antwoord.
  • RPA project manager: de project manager maakt het project plan, identificeert en mitigeert risico’s en neemt een deel van de communicatie met stakeholders/klanten voor zijn rekening. Bij agile projecten kan deze functie worden vervangen door een Scrum Master.

Zoals je hierboven ziet is een rol in de ontwikkeling van RPA bots voor vrijwel elke achtergrond weggelegd.


RPA trainingen

Voor het opleiden van genoeg talent is er een groot aanbod aan trainingen. Leer je graag online? Dan kun je een online rpa cursus overwegen. Mensen die liever een training op locatie volgen komen kunnen terecht bij de vele aanbieders van rpa opleidingen.
Binnen de opleidingen wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende trainingen:

  • RPA awareness training: hier leer je wat rpa inhoudt, hoe bots werken en hoe dit binnen organisaties geïmplementeerd wordt.
  • RPA Business analist training: in deze training leer je alles over bedrijfsprocessen, hoe je de juiste processen selecteert en hoe je de juiste documentatie kunt maken over de bot en het proces
  • RPA ontwikkelaar training: tijdens deze training leer je hoe je robots bouwt. Omdat het bouwen van robots per aanbieder verschilt zijn er verschillende trainingen voor de verschillende aanbieders van rpa tools.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: ArtikelSchrijver21
Aantal keer gelezen: 1505x
Toegevoegd: 04-06-2021 20:17
Gewijzigd: 07-06-2021 09:03

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3752 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!