Is gember gezond?

Is gember gezond?

Is gember gezond?Eet je wel eens gember? Heb je je dan wel eens afgevraagd of het gezond is om gember te eten? Het wordt veel gebruikt tijdens het koken en er zijn ook mensen die van gemberthee en gemberontbijtkoek houden. Maar is gember gezond en zo ja waarvoor is het gezond? Je leest het in dit artikel.

Wat is gember?

Veel mensen zullen gember kennen. Gember is een ondergrondse wortelstok die je voor verschillende dingen kunt gebruiken. Meestal gebruiken we gember als keukenkruid. Maar het heeft ook wat medische en therapeutische eigenschappen. Gember is gezond. Het is erg pittig, maar ook scherp en zoetig. In gember zitten verschillende stoffen met belangrijke bouwstoffen. De bouwstoffen zijn gingerol, shogaol en zingiberene (voor de meesten zijn dit niet de meest bekende namen). Hierdoor is gember een krachtige antioxidant. Er bevinden zich ook vitaminen waaronder vitamine B1, B2, B6, C en natuurlijk water, eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink in gember. Hierdoor is het ook weer erg lekker en gezond. Je kunt het in de keuken op verschillende manieren gebruiken. Er zijn verschillende doeleinden waar gember voor wordt gebruikt en waarom het gezond is. Daar wordt nu dieper op ingegaan.

Gember en misselijk zijn

Als je misselijk bent en je wilt er snel vanaf (en wie wil dat niet?) dan zou je eens rauwe gember of gember in de vorm van thee kunnen proberen. In gember bevindt zich gingerol. Dit is een bioactief stofje en dat zou helpen om van misselijkheid en reisziekte af te komen. Als je gemberthee wilt maken dan heb je het volgende nodig: een gemberwortel (2 cm), honing, een dunschiller, 2-3 kopjes water, wax papier en een snijplank.

Bereiding gemberthee

Als je gember thee wilt zetten dan kan dat als volgt:

  • Je wast eerst de gemberwortel en deze pel je.
  • Je snijdt hem vervolgens in stukjes (klein). Dit dek je af met wax papier en dan druk je het plat. Je kunt ook de stukjes extra klein maken.
  • Dan kook je twee of drie kopjes water op middelhoog vuur.
  • Voeg vervolgens de gember toe.
  • Dan laat je het water met de gember 3-5 minuten koken.
  • Vervolgens haal je de thee van het vuur en je giet deze in een mok: de thee is klaar!
  • Je kunt er honing aan toevoegen en dan opdrinken.
  • Het geeft een ontspannende geur en is rustgevend

Gember is gezond

Gember heeft een anti-diabetisch effect. Maar het heeft ook anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen. Door het eten van gember kan ook de groei van heliobacterpylori worden afgeremd. Dit is een bacterie die bij de mens in de maag voorkomt. Sommige mensen kunnen door de bacterie te maken krijgen met maagkanker. Er zijn ook andere bacteriën die gevoelig zijn voor gember en daarom is het eten van gember gezond. Het is ook goed tegen pijn. Als je weleens gember hebt gegeten dan herken je vast en zeker wel de scherpe smaak. Dit komt door de stof shogaol. Deze stof helpt tegen de fysieke en mentale pijn. Het wordt daarom ook vaak gebruikt als mensen last hebben van migraine, spierpijn, artrose en griep.

Voordelen gember

Door gember te eten wordt de alvleesklier gestimuleerd voor de productie van verschillende enzymen. Dit zorgt er voor dat de spijsvertering wordt bevorderd. Daarnaast zorgt het ook voor een snelle opname van diverse voedingsstoffen. Ook je geheugen kan verbeterd worden als je gember eet. Uit onderzoek blijkt dat 400 en 800 mg gember een positief effect heeft op de concentratie en het denkvermogen. Dit onderzoek is gehouden onder gezonde vrouwen van middelbare leeftijd. Maar daar blijft het niet bij, gember is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Het wordt dus ook toegepast bij ontstekingen en het is goed voor je immuunsysteem. Je bloed wordt verdund door gember en daardoor wordt de vorming van trombose geremd. De kans op een hartinfarct, beroerte en een longembolie wordt kleiner. Het zorgt ook voor een verwarmend effect en dat stimuleert ook weer de bloedcirculatie. Als je regelmatig gember eet dan werkt het preventief tegen verschillende soorten kanker, waarbij je kunt denken aan longkanker, pancreaskanker, prostaatkanker, ovariakanker, colonkanker, borstkanker en huidkanker. Als laatste voordeel is gember ook nog cholesterolverlagend. Dus het risico op hart- en vaatziekten neemt ook af.

Gember vermijden

Er zijn mensen die beter geen gember kunnen eten. Als je last hebt van galstenen dan kun je beter geen gember eten. Als je zwanger bent en je bent misselijk dan mag je wel gember eten. Maar je moet het niet langdurig gebruiken tijdens de zwangerschap, ook niet tegen het braken. Wanneer je gember neemt, doe het dan niet op een lege maag want dan kun je last krijgen van brandend maagzuur. Ook gember en bloedverdunners kunnen niet altijd samen dus vraag altijd advies aan je arts of dit wel of niet samen mag.

Gember en tumoren voorkomen

Er is een onderzoek gehouden waaruit gebleken is dat gember de vorming van tumoren kan voorkomen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de University of Michigan en daaruit blijkt dat een aantal bestanddelen die in gember zitten een rol spelen in de preventie van darmkanker. Er zijn al wat onderzoeksresultaten bekend en die zijn gunstig. Er worden nu vervolgonderzoeken gehouden waaruit zal blijken of dat het ook echt zo is.

Gember en diabetes

Gember lijkt effectief te zijn bij diabetes. In Australië is hier onderzoek naar gedaan bij de University of Sydney. Men heeft geconstateerd dat gember bloedglucose onder controle kan houden. Maar ook daarvoor worden er nog meer onderzoeken gehouden die uit moeten wijzen wat precies de mogelijkheden zijn met gember en wat het effect is.

Gember en griep

Als je misselijk bent of je hebt last van griep dan kun je gember eten. Meestal gebruiken mensen het om de klachten te verzachten. Je zou bijvoorbeeld vers geperste gember samen kunnen voegen met andere voeding of je kunt er thee van zetten.

Gember kopen

Wanneer je ervoor kiest om gember te eten dan is het goed om te kijken waar je op moet letten bij het koken. Gember moet namelijk stevig zijn en niet uitgedroogd. Let goed op dat het stevige knollen zijn. Er kunnen soms uitlopers aan de knollen zitten en dat is niet erg. Deze kun je wel gebruiken alleen krijg je dan wel een minder sterke smaak. Wanneer je verse gember hebt gekocht, dan kun je deze twee tot drie weken bewaren in een open plastic zak. Let wel goed op dat je gember in de koelkast bewaart. Als je gemberpoeder hebt of gekonfijte gember dan kun je dit maanden bewaren. Zoals voor alle etenswaren geldt: eet gevarieerd en vraag advies bij twijfel over een bepaald product.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 8066x
Toegevoegd: 22-04-2015 18:45
Gewijzigd: 21-08-2015 15:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!