online examen

Online examentraining, de mogelijkheden

online examenBinnenkort examen en nog even wat tijd om te oefenen? Probeer dan eens de online examentraining, want dit kan je erg veel voordelen bieden!

Online examentraining

Of dat je nu een Duitse toets hebt of een toets voor natuurkunde, online kun je veel examens oefenen. Je kunt jezelf trainen en dus bekijken welke stof je allemaal al beheerst. Het geeft je inzicht in waar je nog aandacht aan moet besteden en welke informatie je al goed tot je hebt genomen.

Online examentraining taalvaardigheden

Een nieuwe taal jezelf eigen maken kan erg lastig zijn. Maar op scholen ontkom je er niet aan, Engels, Duits, Frans, maar ook de Nederlandse taal, dien je goed te beheersen. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om daar aan te werken, zoals met de online examentraining. Een paar tips:

  • Om jezelf leesvaardigheden eigen te maken, kun je het beste een tekst bekijken. Zorg dat je eens nagaat wat je al van een onderwerp weet (zonder dat je de tekst hebt gelezen). Let daarbij eens op de titel, de ondertitel, als er afbeeldingen zijn bekijk deze dan, kijk naar de tussenkoppen en bekijk eventueel de inleiding. Je zou dan een voorstelling kunnen proberen te maken van de tekst. Dit zou je houvast kunnen zijn bij het lezen. Als je een tekst in het Duits hebt, is het ook wel belangrijk om wat over het land en over de mensen daar te weten (dit kan altijd goed van pas komen).
  • Het lezen van de tekst kan altijd op een andere manier gebeuren. Het ligt aan het soort tekst, maar ook ligt het er aan wat je met de tekst wil doen. Zorg dat je daarom eerst weet wat voor informatie je uit een tekst wil halen. Welke examenvraag wordt er gesteld? Sommige teksten moet je echt gedetailleerd lezen, maar het kan ook zijn dat je door een deel te lezen de vraag al kunt beantwoorden. Soms kun je de tekst gewoon scannen en weet je dan voldoende. Het zou kunnen dat je bepaalde gegevens in de tekst moet opzoeken, dan kun je de tekst scannen en de vraag vaak al beantwoorden.
  • Begrijp je de tekst niet goed? Probeer dan niet zin voor zin te vertalen, want dit kan frustraties oproepen. Je kunt dan beter naar de termen kijken in de zin die je wel kent en dan proberen daar een beeld van te krijgen en die te begrijpen.
  • Vragen en antwoorden kun je vaak beter begrijpen door woorden en uitdrukkingen die vaak voorkomen goed te begrijpen en deze dus jezelf eigen te maken. Daarbij kun je denken aan signaalwoorden bijvoorbeeld, zodat je verbanden tussen zinnen en delen van zinnen kunt plaatsen.

Online examentraining en woordenboek

Als je kiest voor een online examentraining, dan kun je soms een woordenboek gebruiken, maar wanneer doe je dat wel of niet?

  • Een woordenboek gebruik je niet bij een online examentraining wanneer het niet relevant is, wanneer de betekenis af te leiden is uit de context of wanneer het afkortingen betreft (want deze staan niet in het woordenboek).
  • Als je snel iets op wil zoeken, is het van belang de alfabetische volgorde te kennen.
  • Zorg dat je de juiste vorm op gaat zoeken, dus een infinitief bij werkwoorden en bij zelfstandige naamwoorden het enkelvoud.
  • Een woord kan meerdere betekenissen hebben en dan is het van belang dat je gaat kijken naar de context, dan kun je er vaak wel uit afleiden welke betekenis het zou kunnen zijn.

Online examentraining kijken en luisteren

Als je een kijk- en luistertoets hebt van een bepaalde taal, dan is het belangrijk dat je vaak naar teksten uit die taal gaat luisteren. Probeer het vaak zonder ondertiteling (of eventueel alleen met de ondertiteling met de taal waarin wordt gesproken). Hierdoor kun je woorden als je ze vaker hoort en/of leest vaak beter plaatsen. Je woordenschat wordt daardoor uitgebreider en dat kan je helpen om teksten beter te begrijpen als je er naar kijkt en luistert. Wanneer je je spreekvaardigheid uit wil breiden, dan kun je het beste met iemand samen oefenen.

Online examentraining schrijfvaardigheden

Je schrijfvaardigheden kun je oefenen door de grammatica erbij te pakken en schrijfopdrachten te maken. Je kunt bijvoorbeeld brieven schrijven en als dat goed gaat kun je ook voorbeeld brieven pakken en deze beoordelen, zo leer je ook de vaardigheden jezelf eigen te maken en kritisch te kijken. Het is altijd leerzaam om daar mee aan de slag te gaan.

Examenstress verminderen met online examentraining

Wanneer je last hebt van examenstress, kun je daar van tevoren mee aan de slag en gaan oefenen. Een paar tips om examenstress aan te pakken met online examentraining:

  • Zorg dat je je concentratie bij het examen hebt en goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Zet je telefoon op tijd uit, zodat je niet gestoord kunt worden en als je thuis gaat leren, doe dan de deur dicht en zet e-mail, etc. allemaal uit. Hierdoor kun je je echt op je examen richten.
  • Kom er achter welke manier van leren en voorbereiden er bij je past. Je kunt informatie visualiseren als je het daardoor beter eigen kunt maken en kunt onthouden. Sommige mensen kunnen het beste alles onthouden als ze het gehoord hebben (auditief ingesteld).
  • Stof eigen maken doe je in etappes. Je kunt niet in een dag alles leren, zorg dat je op tijd gaat beginnen en iedere dag even tijd besteedt aan het oefenen van de examenstof. Hierdoor kun je iedere keer controleren wat er is blijven hangen en zo weer wat nieuws erbij pakken. Maak een studieplanning, als je in de ochtend vrij hebt, kun je dan bijvoorbeeld vier blokken plannen van twintig minuten en tussendoor een pauze, even met de hond lopen of gewoon even wat eten of drinken. Vervolgens weer vol goede moed aan de slag, maar een korte pauze helpt je al om even te ontspannen en weer nieuwe energie op te doen om verder te gaan.
  • Uitstellen is leuk, maar wat heb je er aan? Je examen komt dichterbij, maar je ziet er steeds meer tegenop. Begin daarom op tijd met leren, als je weet wanneer je examen is, maak dan een planning, zodat je er iedere keer even aan de examen vakken kunt werken. Hierdoor is het niet in een keer heel lang en je werkt er naar toe, het is een proces.





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 2306x
Toegevoegd: 04-10-2016 19:44
Gewijzigd: 26-10-2016 16:58

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3758 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!