Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond?Veel mensen zijn dol op pindakaas en zijn er mee groot gebracht, maar is het gezond om te eten? Er zijn mensen die het dagelijks op hun brood smeren. Sommige mensen eten het zo nu en dan, maar je wilt toch ook wel weten of het gezond is? Hier lees je of pindakaas gezond is om te eten.

Pindakaas eten

Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens pindakaas gegeten, er zijn maar weinig mensen die je hoort zeggen ‘ik lust geen pindakaas’. Je hebt zelfs mensen die er aan verslaafd geraakt zijn, je kunt jezelf dan afvragen of je een gezonde verslaving hebt of dat je een ongezonde verslaving hebt. Je kunt de naam pindakaas best vreemd noemen, het heeft namelijk helemaal niets met kaas te maken.

Pindakaas gezond of niet?

Er zijn mensen die zich afvragen of dat pindakaas gezond is. De pinda’s zijn geen noten, maar ze zijn familie van de bonen. Er zitten eiwitten, onverzadigde vetten en mineralen in pindakaas, maar ook vitamine E, magnesium, kalium en ook zink. Deze laatst genoemde vier zijn allemaal gezond en je zou het kunnen gebruiken als je af wilt vallen. In pinda’s kun je ook een schimmel vinden genaamd aflatoxine. Dit is een giftige schimmel die je lever aan kan tasten. Daarom wordt er in Nederland door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit altijd streng gecontroleerd of deze schimmel aanwezig is.

Algemeen over pinda’s

Veel mensen denken bij pindakaas meteen aan de pinda, een snack die gegeten wordt bij de borrel. Maar het is ook de grondstof voor satésaus en voor pindakaas. Een pinda heeft verschillende namen, zoals olienoot en grondnoot. Maar een pinda is geen noot. Het is een peulvrucht. Pinda’s hebben namelijk een bijzondere groeiwijze, want de bloem komt net boven de grond en dan ontwikkelt zich de peul. Daar zitten dan twee pinda’s in. Dan wordt de stengel met de peul langer. Deze gaat dan door de grond. Onder de grond gaat het rijpen van de peul verder. Als deze dan niet wordt geoogst dan ontkiemt hij en komt er een nieuwe pindaplant.

Waar komt pindakaas vandaan?

Pindakaas komt eigenlijk uit de Verenigde Staten. In 1893 is deze lekkernij ontdekt door Dr. John Harvey Kellogg. Hij was een vegetariër. In die tijd gaf hij pindakaas de naam Peanut Butter. In de VS zijn er strenge regels voor Peanut Butter. Hier moet pindakaas namelijk minstens 80% pinda’s bevatten. In Nederland gelden deze regels niet. Als je gezond wilt eten is het goed om de etiketten goed te lezen. In de VS zijn kunstmatige zoetstoffen, conserveringsmiddelen en kleurstoffen verboden, maar in Nederland niet.

Welke pindakaas eten?

De pindakaas die we in Nederland kennen, kennen we onder de merknaam Calvé. In pindakaas zijn hoge voedingswaarden aanwezig. Het bevat gezonde vezels voor je darmen, maar ook veel vitaminen zoals vitamine E en B3. Er is ook een hoge dosis aan mineralen aanwezig waarbij je kunt denken aan fosfor, magnesium en mangaan. Er is ook veel ijzer, zink en kalium aanwezig en antioxidanten. Er zit ook een beetje CoQ10 in voor meer energie en omega 9 en dit kan helpen om je cholesterol te verlagen. Ook is pindakaas rijk aan eiwitten.

Pindakaas hoge voedingswaarde

Met het eten van pindakaas eet je iets wat een hoge voedingswaarde heeft. Door het eten van pindakaas eet je gezonde vezels en er zitten veel vitaminen in. Als je pindakaas eet dan eet je voedsel waar een hoge dosis mineralen inzit, bijvoorbeeld magnesium, mangaan en fosfor, in pindakaas zit ook behoorlijk wat ijzer, selenium, zink en kalium. Wat ook niet onbelangrijk is als je pindakaas eet dat je dan beta-sitosterol eet, dit staat bekend als een antikankerstof.

Omega 9 zit ook in pindakaas, hiermee kun je je cholesterol op peil houden. Je zou dus kunnen zeggen dat het eten van pindakaas wel gezond moet zijn, maar de waarheid is anders. Omdat er in pindakaas pinda’s zitten kom je ook weer stoffen tegen die niet zo gezond zijn. Er zitten stoffen in pindakaas die bewezen hebben dat ze kankerverwekkend zijn, dit komt door het bakken van de pinda’s. Andere ongezonde stoffen die je in pindakaas vindt zijn aflatoxine, dit is een ongezonde schimmel, omega 6 is een stof die ontstekingen aan kan jagen, lectine kan bloedklontering bevorderen.

Gebrande pinda’s

Pinda’s worden gebrand, hierdoor laat je acrylamine vrij komen, deze stof is kankerverwekkend. Na het branden worden de pinda’s gemalen hierdoor komen weer vetzuren vrij die gaan oxideren. Je kunt er maar het beste voor zorgen dat je altijd verse pindakaas eet. Je ziet dat er meerdere kanten zitten aan het eten van pindakaas. Als je graag pindakaas eet dan is dit gezond genoeg om af en toe te eten, maar het is af te raden om elke dag pindakaas te eten.

Het is wel verleidelijk om elke dag pindakaas te eten, want je weet dat er geen rem zit op vetrijke voeding. Als je graag pindakaas eet dan is het aan te raden om biologische pindakaas te eten met een beetje zout. In de meeste supermarkten kun je alleen maar pindakaas kopen met gehydrogeneerde vetten, dit is gewoon margarine. Eigenlijk is het zo dat je nooit iets moet eten waar gehydrogeneerde vetten inzitten, deze zijn namelijk erg ongezond. In de pindakaas die je in de meeste supermarkten kunt kopen zit namelijk gewoon suiker, die moet je dus niet kopen. Je hebt ook mensen die light pindakaas kopen, in deze pindakaas hebben ze het vet vervangen door suiker dus hier schiet je dan niets mee op.

Ontbijten met pindakaas

Wanneer je dol bent op pindakaas, kun je hier gerust je ontbijt mee klaarmaken. Je kunt het op je brood doen, maar je kunt het ook meenemen op je brood en mee naar je werk nemen. Pindakaas is gezond, maar hierbij geldt ook weer dat je het met mate moet nemen. Teveel van een product nuttigen is nooit goed. Wissel daarom af, zodat het ook lekker blijft om pindakaas te eten op je brood. Ook de meeste kinderen zijn dol op pindakaas, maar ook bij hen geldt, eet altijd gevarieerd en alles met mate!

Wanneer je weet welke stoffen een bepaald product bevatten, kun je zelf beoordelen of het gezond is om te eten. Kom jij tot de conclusie dat een bepaald product helemaal niet zo gezond is, maar is het moeilijk om het door een ander product te vervangen, dan kun je beginnen met minder te gaan gebruiken. Smeer de pindakaas bijvoorbeeld wat dunner op je boterham, of eet een dubbele boterham met de hoeveelheid pindakaas, die je voorheen op een enkele boterham smeerde. Zorg dat je geïnformeerd bent en blijft over de producten die jij en je gezin met regelmaat verbruiken, maar blijf ook zelf nadenken en wees creatief in het bedenken van alternatieven om sleur in het eten te voorkomen en om te voorkomen dat je langdurig van dezelfde producten teveel eet.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: E.
Aantal keer gelezen: 7339x
Toegevoegd: 05-05-2015 19:12
Gewijzigd: 21-08-2015 15:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!