15 tips voor bedrijven om met afval om te gaan

15 tips voor bedrijven om met afval om te gaan

15 tips voor bedrijven om met afval om te gaanBedrijven produceren vaak veel afval, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Gelukkig zijn er allerlei manieren om met afval om te gaan, zodat het niet onnodig op de afvalberg belandt. In deze blogpost delen we 15 handige tips voor bedrijven om duurzamer om te gaan met afval.

Bedrijven produceren vaak veel afval, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Gelukkig zijn er allerlei manieren om met afval om te gaan, zodat het niet onnodig op de afvalberg belandt. In deze blogpost delen we 15 handige tips voor bedrijven om duurzamer om te gaan met afval. Van het scheiden van afval tot het hergebruiken van materialen – er is genoeg wat bedrijven kunnen doen om hun impact op het milieu te verminderen. Lees dus snel verder om erachter te komen.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden is van cruciaal belang voor bedrijven, en het gaat verder dan alleen milieubewustzijn. Door afval op de juiste manier te scheiden, kunnen bedrijven aanzienlijke voordelen behalen op verschillende gebieden. Ten eerste draagt het bij aan de vermindering van de milieubelasting door recycling en hergebruik van materialen mogelijk te maken. Dit leidt tot een lagere CO2-uitstoot en beschermt natuurlijke hulpbronnen.
Daarnaast kunnen bedrijven kosten besparen door afval te scheiden, omdat ze minder afval hoeven te laten verwerken en minder stortkosten hebben. Bovendien bevordert het scheiden van afval een positief imago bij klanten en stakeholders, die steeds meer belang hechten aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Al met al is afval scheiden een win-win situatie voor bedrijven, het milieu en de maatschappij als geheel.

Scheid je afval

Een van de makkelijkste manieren om duurzamer met bedrijfsafval om te gaan, is door het te scheiden. Zo kan je bijvoorbeeld papier, plastic en glas apart houden. Op die manier kunnen de materialen hergebruikt worden en belanden ze niet op de afvalberg. Zorg dat er op kantoor voldoende prullenbakken staan voor verschillende soorten afval. Zo is het voor iedereen duidelijk én makkelijk hoe en waar je het afval kunt scheiden.

Zorg voor herbruikbare servies en bestek

Heb je vaak lunches op kantoor? Zorg dan voor herbruikbare servies en bestek in plaats van wegwerpvarianten. Dit scheelt niet alleen in afval, maar is ook nog eens goedkoper op de lange termijn. Er zijn speciale bestekbakken die je kunt gebruiken op kantoor, zodat iedereen het gemakkelijk pakt en weer opbergt zodat het al gesorteerd naar de vaat gaat.

Kies voor gerecycled papier

Als bedrijf gebruik je waarschijnlijk veel papier. Kies daarom voor papier met een hoger percentage gerecycled materiaal. Dit is vaak net zo goed én duurzamer. Gebruikt jouw bedrijf nog geen gerecycled papier? Stel dat dan zeker eens voor bij de manager.

Stimuleer digitaal werken

Probeer zoveel mogelijk digitaal te werken en papieren documenten te voorkomen. Dit scheelt niet alleen in papier- en inktgebruik, maar is ook nog eens efficiënter. Daarnaast is het ook een stuk veiliger, bijvoorbeeld wanneer er een brand ontstaat. Daarnaast kun je alle digitale documenten heel goed beveiligen met cloud security.

Verminder je plasticgebruik

Probeer te verminderen of helemaal te stoppen met het gebruik van plastic. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van plastic flesjes door glazen exemplaren en het gebruik van papieren rietjes. Steeds meer bedrijven zetten zich hiervoor in en er zijn tal van verkopers die alternatieven van plastic aanbieden.






Geef afval een tweede leven

Sommige materialen kunnen na gebruik nog een tweede leven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan oude pallets die je kan gebruiken als decoratie. Creatief zijn met afval kan heel leuk én duurzaam zijn. Een goed idee is om eens met een aantal mensen hierover te brainstormen, zodat al het afval op de meest efficiënte manier wordt herbruikt.

Recycle oude elektronica

Op een kantoor staan vaak oude elektronica die niet meer gebruikt worden. Oude elektronica kunnen vaak nog gerecycled worden. Zorg dat je als bedrijf een plan hebt voor het inleveren van oude laptops, telefoons en andere apparaten. Dit is wederom iets wat je met meerdere mensen kunt bespreken.

Gebruik duurzame verpakkingen

Kies voor verpakkingen die gemaakt zijn van milieuvriendelijke materialen, zoals gerecycled karton of biologisch afbreekbaar plastic. Veel bedrijven gebruiken nog steeds materialen zoals plastic, wat allemaal in de container belandt. Dit is niet erg milieubewust. Kies daarom voor kartonnen verpakkingen of biologisch afbreekbaar plastic. Veel bedrijven verkopen dit.

Ga voor groene energie

Gebruik zoveel mogelijk groene energie. Hierdoor reduceer je niet alleen je CO2-uitstoot, maar bespaar je ook op energiekosten. Ben je niet thuis in welke energieleverancier groene energie levert? Vraag dan een professional om hulp. Op die manier ga je zo efficiënt mogelijk om met de energie.

Verminder je voedselafval

Heb je op kantoor veel te maken met (overgebleven) voedsel? Probeer dan voedselverspilling te verminderen of helemaal te voorkomen. Zo kan je bijvoorbeeld restjes doneren aan voedselbanken of composteren. Neem ook kliekjes mee naar huis. Is er bijvoorbeeld een cateringbedrijf aanwezig op jullie kantoor en zie je dat zij voedsel weggooien? Stel dan voor om het mee te geven aan medewerkers of te doneren aan de voedselbank.

Verminder je papierafval

Probeer zo weinig mogelijk papier te verspillen. Print niet onnodig, gebruik duplex printen en gebruik de achterkant van papier voor notities. Zo voorkom je dat je stapels met papier onnodig verbruikt en gebruik je alles zo efficiënt mogelijk. Probeer ook zo veel mogelijk notities op te slaan in een digitale omgeving. Ook op die manier zorg je voor minder papierafval.

Maak gebruik van kringloopmeubels

In plaats van nieuwe meubels aan te schaffen, kan je ook kiezen voor kringloopmeubels. Hierdoor krijgen meubels een tweede leven en hoef je geen nieuwe (en vaak minder milieuvriendelijke) meubels aan te schaffen. Er zijn in Nederland een hele hoop kringloopwinkels die veel leuke kantoorartikelen hebben, dus het is zeker een kijkje waard.

Verzend geen onnodige pakketten

Verzend alleen pakketten wanneer het nodig is en probeer zoveel mogelijk pakketten te combineren. Zo voorkom je onnodig papier- en verpakkingsmateriaal. Een nog betere optie is om een pakket zelf langs te brengen of het op te laten halen. Dit bespaart niet alleen kosten, maar ook Co2 uitstoot. Daarbij is het ook niet nodig om het in te pakken, waarmee je dus weer papier- en verpakkingsmateriaal bespaart.

Stimuleer je werknemers

Zorg ervoor dat je werknemers ook duurzaam werken. Maak het makkelijk voor hen om afval te scheiden, stimuleer het gebruik van de fiets of het openbaar vervoer en organiseer bewustwordingscampagnes. Houd eens in de maand een meeting om alle mogelijkheden te bespreken om zo duurzaam mogelijk te werken. Op die manier stimuleer je je werknemers op de best mogelijke manier.
Zoals je ziet zijn er tal van manieren voor bedrijven om met afval om te gaan op een duurzame manier. Van het scheiden van afval tot het hergebruiken van materialen – er zijn genoeg stappen die je kan zetten om je impact op het milieu te verminderen. Door deze tips te implementeren kan jouw bedrijf bijdragen aan een beter milieu en een gezondere planeet. En wie wil dat nou niet?






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 697x
Toegevoegd: 02-08-2023 08:51
Gewijzigd: 02-08-2023 10:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!