In de nacht van 2 op 3 oktober lopen de kroegen al snel vol met feestgangers, die ook op straat verrast worden door optredens van lokale en nationaal bekende artiesten. Wat weet jij al over Leiden? In dit artikel beschrijven we drie redenen om naar Leiden te verhuizen.
Geschiedenis vertelt ons dat Leiden in het verleden Leithon genoemd werd. Het was een klein dorp, welke voornamelijk bekend was om zijn burcht. In 1266 kreeg Leiden haar stadsrechten, waarna het al snel een van de grootste steden van het gewest Holland werd. Nog steeds is Leiden een van de grootste steden, nu van Zuid-Holland. Zeker, wanneer de plaatsen rondom Leiden worden meegerekend. Denk bijvoorbeeld aan Leiderdorp en Oegstgeest.
1572 is een belangrijk jaar voor de stad aangezien Leiden in dat jaar de zijde koos, die tegen de Spaanse opstand was. Het kwam de stad duur te staan, want Leiden werd in 1574 belegerd. Heel lang duurde die belegering niet, want al op 3 oktober 1574 werd de stad bevrijd. Dit moment wordt nog altijd gevierd als het Leidens ontzet. Een jaar na het Leidens ontzet ontstond de Universiteit van Leiden. Hiermee is het de oudste universiteit die Nederland rijk is. Ondanks het feit dat Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog te maken kreeg met ernstig bombardementen, is het centrum van Leiden gespaard gebleven. Nog steeds kenmerkt het centrum van de stad zich door zijn prachtige, klassieke panden. Loop er eens rond om de sfeer te proeven! De laatste jaren heeft Leiden zich steeds verder uitgebreid. Nieuwe wijken trokken grote groepen studenten, starters en mensen die de drukte van Amsterdam wilden ontvluchten. Waar veel toeristen naar de hoofdstad gaan, blijft het centrum van Leiden knus en sfeervol.
Niet alleen onder woningzoekenden is Leiden populair. Ook veel bedrijven hebben hun liefde aan de Sleutelstad verklaard. Het is niet voor niets, dat veel bedrijven naar Leiden trekken. De enorme kennis waarover de stad beschikt met haar onderwijsinstellingen, maakt dat bedrijven kansen zien zich verder te ontwikkelen. Rond de hogeschool en universiteit in Leiden bevinden zich diverse beursgenoteerde bedrijven. Het zorgt voor een interessante wisselwerking tussen de academici en het bedrijfsleven.
Zoals reeds beschreven werd, is er aan onderwijsinstellingen geen gebrek in Leiden! De stad beschikt over een groot aantal basisscholen, middelbare scholen, ROC’s, hogescholen en haar eigen universiteit. Wist je dat deze universiteit niet alleen een vestiging in Leiden zelf heeft? Ook Den Haag beschikt over onderdelen van de Universiteit van Leiden. Daarbij wordt samengewerkt met universiteiten uit diverse andere steden. Denk aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de Technische Universiteit van Delft, enzovoorts. Het maakt dat studenten vaak ook in andere steden komen tijdens hun opleiding aan deze universiteit. Het grote aantal scholen maakt dat er veel studenten in het centrum van de stad wonen. Daar komt bij dat veel van deze studenten zich aansluiten bij een van de vele studentenverenigingen in Leiden. De bekendste hiervan is LSV Minerva. Ook ALSV Quintus is een bekende vereniging in de Sleutelstad. Studenten trekken regelmatig tot laat door het centrum van de stad. Tegen het eind van de zomer organiseren deze verenigingen introductiedagen om nieuwe leden te werven. Het resulteert in hele gezellige avonden, waartoe menig Leidenaar wordt aangetrokken. Jong en oud!
Daar waar het in omliggende steden soms behoorlijk onrustig kan zijn, is Leiden een hele veilige stad. De stad kent maar weinig slechte wijken en beschikt over een knus en relatief klein centrum. Ideaal, want het maakt het voor bijvoorbeeld de politie makkelijker om hier toezicht te houden. Doordat Leiden een veilige stad is, hoef je minder snel bang te zijn voor een inbraak in huis. Dit betekent echter niet dat de kans op inbraken minimaal is! Op deze website lees je meer over de hulp die een slotenmaker kan bieden om je woning veilig te maken na een verhuizing naar Leiden.
Wanneer je een evenement in het centrum van Leiden bezoekt, is het slim om de verlichting in huis aan te laten staan. Zo lijkt het voor inbrekers alsof je thuis bent, wat de kans op inbraken verkleint. Ook kun je een slimme deurbel gebruiken. Met een slimme deurbel word je gewaarschuwd op het moment dat een inbreker bij je aanbelt. Het is bij deze moderne deurbellen zelfs mogelijk om via camerabeelden te bekijken wie er voor de deur staat. Een fijn idee!
Een derde reden om naar Leiden te verhuizen, is het feit dat deze stad de perfecte uitvalsbasis vormt naar andere steden. Op nog geen uur rijden bevindt zich Amsterdam. Daarbij zijn ook steden als Den Haag en Utrecht goed te bereiken. Leiden beschikt over een groot station, die de verschillende grote steden uit de Randstad met elkaar verbindt. In de stad zelf rijden bussen, die je van de ene naar de andere kant brengen. Waar Den Haag, Utrecht en Amsterdam over een tram beschikken, rijdt deze in Leiden niet. Wel zo veilig, wanneer je in het weekend wilt gaan shoppen. De bussen rijden enkel door de hoofdstraat (Breestraat) van het centrum. Hier zijn echter weinig winkels gevestigd. Tip: kijk ook eens naar de afstand tussen Leiden Centraal en Schiphol! Met de trein ben je binnen een half uur op de luchthaven. Ideaal wanneer je regelmatig met het vliegtuig op vakantie gaat.
Houd er bij een verhuizing naar Leiden rekening mee, dat er in de ochtend en avond files staan rond de stad. Dit kan een reden zijn om wat vaker met het openbaar vervoer naar je werk te reizen, of bijvoorbeeld een vaste thuiswerkdag in te lassen. Het kan erg vervelend zijn om lang in de file te moeten staan na een lange werkdag! De file wordt veroorzaakt door mensen die naar en vanuit Amsterdam en Den Haag reizen.
Ben je nog niet helemaal overtuigd van een verhuizing naar Leiden? Breng zelf eens een bezoek aan de stad. Struin door het gezellige centrum, bezoek in de avond een van de discotheken of terrasjes en geniet van de ontspannen, gezelliger sfeer. Leiden is leuk voor jong en oud!