man twijfelt over ontslag

7 redenen om geen ontslag te nemen

man twijfelt over ontslagSoms twijfel je of je wel of geen ontslag moet nemen. In dit artikel geven we je 7 redenen waarom je beter geen ontslag kunt nemen. Lees ze aandachtig door en misschien weet jij hierdoor wel welke keuze je het beste kunt maken.

Ontslag of niet?

Je twijfelt of je wel of geen ontslag moet nemen. Dit kan komen doordat je een keer een conflict hebt gehad op je werk, je hebt een collega die je niet mag, het klikt niet met de baas, je vindt dat je te weinig vergoedingen krijgt, je vindt dat je salaris omhoog moet. Het zijn allemaal redenen waardoor mensen denken ik ga ontslag nemen, maar wanneer zij op het punt staan om de knoop door te hakken, twijfelen ze. Ga je wel of geen ontslag nemen? Als je met deze gedachte rondloopt, is het verstandig om onderstaande punten na te gaan. Probeer voor jezelf deze vragen eerlijk te beantwoorden:

 • Heb je het geld nodig? Kun je wel echt ontslag nemen?
 • Waarom wil je ontslag nemen?
 • Heb je snel een nieuwe baan?
 • Kun je het jezelf veroorloven om ontslag te nemen (verantwoording voor anderen)?
 • Wat vinden anderen er van dat je ontslag wil nemen?
 • Wat is de echte reden dat je ontslag wil nemen, en klopt het ook dat het “niet goed” gaat op je werk?
 • Heb je het punt, de reden, waarom je ontslag wilt nemen bespreekbaar gemaakt op het werk?

Er zijn veel punten waar je goed over na moet denken, want stel je kunt het geld niet missen en je neemt toch ontslag? Dan zit je met een groot probleem: er komt geen geld meer binnen en je kunt de rekeningen niet meer betalen en wat dan? Misschien til je er wel te zwaar aan en denk je dat jou erg veel onrecht is aangedaan op je werk, wat anderen niet zo zien. Het bespreekbaar maken van het probleem waarom je ontslag zou willen nemen is daarom een goede keuze. Misschien kun je hierdoor wel voorkomen dat je ontslag wilt nemen. Na een goed gesprek met de werkgever of collega's sta je er wellicht anders in en kun je die grote stap om ontslag te nemen voorkomen.

Geen ontslag

De keuze is gemaakt, je wil eigenlijk geen ontslag nemen. Maar wat heeft je zover gekregen? Ook daarvoor zijn weer verschillende redenen te noemen, je kunt misschien je collega’s niet missen, je hebt het naar je zin op het werk, je hebt het financieel goed voor elkaar, je kunt het geld niet missen, alles is uitgesproken.

Redenen geen ontslag nemen

Er zijn verschillende redenen om te bedenken om geen ontslag te nemen:

 • Je hebt het geld hard nodig.
 • Je hebt een leuke baan.
 • Je hebt angst voor het onbekende (bij een nieuwe baan).
 • De omgeving is nu bekend.
 • Geen idee waar je anders zou moeten beginnen.
 • Leuke collega’s.
 • Niet weten wat je zou willen.
 • Je denkt dat je te oud bent om elders een geschikte baan te vinden.

Geld nodig

Een goede reden om geen ontslag te nemen kan zijn, dat je het geld hard nodig hebt. Wanneer je geen baan meer hebt, komt er ook geen geld binnen en kun je de rekeningen niet betalen. Dit zou voor veel mensen een reden kunnen zijn om het nog even vol te houden geen ontslag te nemen. Sommige mensen wachten dan tot ze een andere baan hebben, zodat ze financieel in ieder geval niet in de problemen komen.

Leuke baan

Een goede reden om geen ontslag te nemen is omdat je een erg leuke baan hebt. Veel mensen worden gelukkig van hun werk dus waarom zou je dan ontslag nemen? Het is fijn wanneer je het naar je zin hebt op je werk, dit maakt het een stuk gemakkelijker om iedere dag op tijd te zijn en vrolijk naar je werk te gaan.

Angst voor onbekende

Iedere maand krijg je een vast salaris en daar raak je na een tijdje aan gewend. Je kunt het geld niet missen en veel mensen kijken uit naar hun salaris en houden het werk aan, omdat ze iedere maand een vast inkomen hebben. De meeste mensen met een vaste baan durven ook geen ontslag te nemen, omdat ze bang zijn hun zekerheid kwijt te raken.

Omgeving is bekend

Je hebt misschien de keuze gemaakt om je eigen onderneming te beginnen. Maar je omgeving heeft invloed op je en vindt het maar niets. Dat kan de reden zijn dat je geen ontslag neemt bij je werkgever en gewoon door blijft werken ook al wil je graag zzp'er worden. Je mist de steun van je omgeving, waardoor de motivatie om voor zelf een bedrijf te beginnen zakt.

Waar beginnen?

Welke stappen moet je zetten als je wil stoppen met werken voor een werkgever en voor jezelf wil beginnen? Het is niet iets wat je zomaar gaat doen en daarom zijn motivatie en doorzettingsvermogen wel van belang. Het kan zijn dat je nu nog teveel twijfelt en daarom nog voor de baas blijft werken en geen ontslag durft te nemen.

Leuke collega’s

Je hebt leuke collega’s en je hebt leuke taken op je werk. Je hebt het nu naar je zin en bij een andere baan moet je maar afwachten of je nieuwe collega’s leuk zijn. Ook dat kan voor jou een goede reden zijn om geen ontslag te nemen!

Niet weten wat je wil

Misschien wil je wel voor jezelf beginnen, maar weet je niet wat je precies wil. Je wil vrijheid en voor jezelf beginnen, maar je durft de stap nog niet te zetten. Eerst goed nadenken wat je wil en hoe en dan pas kan de juiste keuze gemaakt worden. Tot die tijd nemen veel mensen geen ontslag.

Nog meer redenen voor geen ontslag!

Er zijn nog meer redenen te bedenken waarom je geen ontslag wilt nemen:

 • Je vraagt je af of dat het op een ander wel of niet beter zal worden. Door de twijfel durf je nog geen ontslag te nemen, je weet nu immers wat je hebt!
 • De baas wil je graag kwijt, maar daar wil jij niet aan meewerken, ook dat kan een reden zijn dat je juist geen ontslag gaat nemen (let alleen op dat het jouw leven is, is het nog werkbaar op deze werkplek?).
 • Doorzettingsvermogen kan een goede eigenschap zijn, je richt je op nieuwe uitdagingen en denkt niet aan ontslag maar aan nieuwe uitdagingen binnen je huidige functie.
 • Misschien durf je geen ontslag te nemen, omdat je denkt dat je geen andere baan kunt krijgen (er zijn al veel werklozen of je denkt dat je leeftijd je parten speelt). Ook dat is veel gebruikte reden waarom mensen geen ontslag nemen.
 • Je hebt een leuke baan op het oog, maar je moet er teveel voor opgeven en misschien wel verhuizen. Dat kan voor jou ook de reden zijn dat je nu geen ontslag wilt nemen, omdat het teveel veranderingen met zich mee gaat brengen voor jezelf, maar ook voor je gezin (andere school voor de kinderen, andere baan voor je partner of verder reizen).
 • Met je huidige werk weet je hoe het is geregeld qua werktijden en vrije tijd. Bij een nieuwe werkgever is dat maar afwachten, ook dat kan de reden zijn dat je geen ontslag wilt nemen. Zekerheid op bepaalde punten speelt een grote rol, voordat je ontslag zult nemen.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3051x
Toegevoegd: 20-05-2016 13:05
Gewijzigd: 14-06-2016 00:42

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3654 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!